ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Bingazi saldırısına ilişkin ifade verdi.
Abone olABD Savunma Bakanı Leon Panetta, ABD'nin Bingazi konsolosluğuna saldırıda ''zaman ve mesafe problemleri'' ve saldırının hızlı gerçekleşmesinin, ABD askeri güçlerinin, Büyükelçi Chris Stevens dahil 4 Amerikalı yetkilinin kurtarılması için zamanında yanıt vermesini engellediğini söyledi.
Panetta ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Senato'nun Silahlı Hizmetler Komitesi'ne, ABD'nin Bingazi konsolosluğuna düzenlenen saldırıyla ilgili ifade verdi.
Komitede, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ifadesinde olduğu gibi, Cumhuriyetçi senatörler, Bingazi saldırısına verdiği karşılık ve bilgilendirme yöntemi nedeniyle yönetime ciddi eleştiriler yöneltti.
Panetta, ısrarlı sorular üzerine, saldırıya yönelik herhangi bir sinyal veya spesifik istihbarat olmadığının altını çizdi.
OBAMA'YI BİLGİLENDİRDİM
Saldırı haberini, o gün ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmek için Beyaz Saray'a gittiğinde aldığını belirten Panetta, Obama'yı kendisinin bilgilendirdiğini söyledi.
Obama'nın da bölgeye en kısa zamanda birlik konuşlandırılmasını istediğini ifade eden Panetta, saldırıya yönelik ABD ve Avrupa'daki özel timleri harekete geçirdiklerini ama onların bölgeye vaktinde varamadığını kaydetti. Panetta, bu ekipler daha hızlı hareket etmiş olsaydı bile oraya yine vaktinde varamayacaklarını ve 4 Amerikalı yetkilinin ölmesini önleyemeyeceklerini dile getirdi.
Sabit kanatlı savaş uçakları veya savaş helikopterinin neden gönderilmediğine yönelik soru üzerine de Panetta, bunların konuşlandırılmasının en az 9-12 saat gerektirdiğine, bu araçlar hızlı biçimde varmış olsaydı bile, kaos ortamının doğru hedefleri vurmaları için gereken kesin bilgilere sahip olmalarını engelleyeceğine dikkati çekti.
ZAMAN VE MESAFE PROBLEMİ
Panetta, bunun yanında uçaktakilerle konsolosluktakiler aralarında hiçbir iletişim bağlantı aracı olmayacağından, büyükelçi ve diğerlerinin nerede olduğunu bilemeyeceklerine işaret etti. Panetta, ''Bu çok net ve basit, zaman ve mesafe problemi'' dedi.
Panetta, Bingazi'deki saldırının hızının, ABD askeri güçlerinin, Büyükelçi Chris Stevens dahil 4 Amerikalı yetkilinin kurtarılması için zamanında yanıt vermesini engellediğini vurguladı. Obama yönetiminin, Bingazi'deki 6 saat arayla gerçekleşen iki ayrı saldırıya karşı hızlı yanıt vermeye çalışırken, aynı anda Tunus, Mısır ve Libya'nın başkentindeki protesto gösterilerinin yarattığı tehdidi değerlendirmeyle de uğraştığını ifade eden Panetta, ''ABD, dünya genelindeki muhtemel her olayda dakikalar içinde alanda olacak şekilde küresel bir 911 hizmeti sağlama kapasitesine sahip değil ve olamaz da. ABD ordusunun, dünyadaki her misyonun yanında itfaiye istasyonu yerleştirilmesine yönelik ne kaynakları ne de böyle bir sorumluluğu var'' dedi.
BAŞKAN BİLİYORDU!
Panetta, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'ın Obama ile ilk görüşmelerinin ardından konuyla ilgili tekrar görüşüp görüşmediklerine yönelik soru üzerine, ''hayır'' yanıtını verdi. Panetta, ancak Beyaz Saray'ın askeri yetkililerle temasta olduğunu ve durum hakkında bilgisi bulunduğunu kaydetti. Graham'ın ''(Obama) 8 saat boyunca hiç mi merak etmedi?'' sorusu üzerine Panetta, Obama'nın Amerikan vatandaşlarının hayatından endişeli olduğu noktasında hiçbir şüphe bulunmadığını kaydederek, ''Başkan neler olduğu konusunu gayet iyi biliyordu'' diye konuştu.