BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,75
ALTIN 2.971,98
HABER /  GÜNCEL

Nutuklar öğrenciyi okuldan soğutuyor

Osmangazi Üniversitesi'nde yapılan araştırmada,okul törenlerinin sıkıcı oldugu,özellikle yöneticilerin konuşmalarının öğrencileri okuldan soğuttugu belirlendi

Abone ol

Okul açılışında atılan nutuklar öğrenciyi okuldan soğutuyor.
Osmangazi Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, okul törenlerinin sıkıcı olduğunu ortaya koydu.Özellikle ilk günlerde yöneticilerin konuşmaları öğrencileri okuldan soğutabiliyor.

İlk ve orta dereceli okullarda eğitim sezonu 12 Eylül tarihinde açılıyor. Osmangazi Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir çalışma, okul açılışlarında yapılan törenlerdeki uzun konuşma ve müdürlerin attığı nutukların yeni başlayan öğrencileri okuldan soğuttuğunu ortaya çıkardı. Türkiye’de okul törenleri ile ilgili yapılan ilk araştırma olan ‘Okul yaşamında törensel etkinlikler’ konulu tezde ilginç bulgulara ulaşıldı. 4 bin 710 ilköğretim öğrencisi ile 447 öğretmeni kapsayan anket çalışması sonunda okulda yapılan törenlerin sıkıcı olduğu ve amacına ulaşmadığı ifade edilerek bu törenlerin yeni başlayan öğrencilerde okul fobisi oluşturduğuna dikkat çekildi. Prof. Dr. Mehmet Şişman danışmanlığında Murat Küçük’ün yürüttüğü çalışmada okullarda kutlanan gün, hafta, bayram, resmî tören gibi etkinliklerle ilgili öğrenci ve öğretmenlerin görüşlerine başvuruldu. Okullarda bir eğitim yılı içinde 60’a yakın kutlama yapılıyor. Araştırmada ulaşılan bulgular, törenlerin öğrencilerin dünyasına göre son derece ciddi, sıkıcı ve amaçlarına ulaşamadıklarını ortaya koydu.

Yeni eğitim sezonunda 1 milyon civarında öğrenci okulla tanışacak. Okulların açılışı ile ilgili yapılan törenlerle ilgili önerilerin yer aldığı bilimsel çalışmada şu görüşlere yer verildi: “İnsan yaşamının önemli kesitlerinden olan okul yaşamının belleklerde derin izler bırakan en ayrıcalıklı anısını, okula başlangıç anları oluşturmaktadır. Okula başlangıcın ilkliği yanında, aynı okulda üst sınıflara başlangıçlar da bulunmaktadır. Türkiye’deki ilköğretim okullarında, öğretim yılının başlangıcı “Ders Yılı Açılış Töreni” adıyla kutlanmaktadır. Başlangıç töreninin mesajlarının tören sonrasındaki ilk derslerde de iletilmesi istenmektedir. En az yarım saat süren törenin ayakta izlenmesinin verdiği yorgunluğu yaşayan öğrencilere, derslerde yine benzeri mesajların aktarılması sıkıcı olabilmektedir. Türkiye’de, okula yeni başlayan oyun çağındaki bir çocuk, okul yaşamının ilk gününün ilk saatlerini oldukça ciddi ve bir o kadar da itici törenlerle geçirmektedir. Bu törenlerde ortaya konulanlar, çocuğun algı ve ilgisine ters içeriği ile okul fobisinin oluşumuna yardımcı olabilmektedir. Oysa, okula yeni başlayan çocukların okulla tanıştıkları ilk saatler, onların okula buyur edildikleri oyunsu nitelikli etkinliklerle geçmelidir.”

Her sene aynı konuşmalar

Murat Küçük, itici, sıkıcı ve öğrencileri bıktırıcı törenlerin sadece okul açılışlarında olmadığını aynı zamanda diğer bütün kutlama programlarında yaşandığını söyledi. Küçük, törenleri, “Öğrencilerin sosyal örgüsüyle buluşamayan, katı ve hiyerarşik ‘ileti icrası’ndan başka bir anlamsal alameti bulunmayan bu yüzeysel ‘biraradalıklar’” olarak nitelendirdi. Küçük, tezinde kutlama ve törenlerle ilgili öğrenci, öğretmen görüşlerini şöyle açıklıyor:

“Her sene aynı öğretmen çıkıp aynı şiirleri okuyor. Aynı konuşmaları yapıyor. Azarlamaları bile aynı.” (Öğrenci)

“Bence okulda tören yapmasak da olur. “ (Öğrenci)

“Törenler zorunluluk yüzünden yapılıyor. O yüzden kimseye bir şey vermiyor.” (Öğrenci)

“Törenlerde tüm sınıflar yan yana dizdiriliyorlar ve kalabalık çok bunaltıcı oluyor. Bayılanlar oluyor.” (Öğrenci)

“Okullarda düzenlenen törenlerde fiziki ortamın elverişsiz olması nedeniyle izleyici olanlar çoğunlukla bir şey görememekte, uzun süren törenler sırasında yorulmalar, üşümeler ve ilgi dağılmaları olmaktadır.” (Öğretmen)

Kaynak: www.zaman.com