BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Nusaybin'de ölüm orucu bitti, çatışma çıktı

Türkiye-Suriye sınırındaki duvar inşaatından vazgeçildiği haberi ardından Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan protesto amacıyla sürdürdüğü ölüm orucunu sona erdirdi. Nusaybin'de göstericiler ve polis arasında çatışma çıktı.

Abone ol

Suriye sınırına sıfır noktada yer alan Mardin'e bağlı Nusaybin ile Suriye'nin Kamışlı kasabası arasında protestolara neden olan duvar inşaatının durdurulacağı haberleri bölge halkı tarafından memnuniyetle karşılandı.

Ancak bu haberin ardından Nusaybin'de duvar karşıtı eylem için bir araya gelen göstericiler ile polis arasında çıkan çatışmada göz yaşartıcı gaz kullanıldı.

Nusaybin'in BDP'li Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, duvarı protesto amacıyla başlattığı ve bugün dokuzuncu gününe giren ölüm orucunu bitirme kararı aldı.

Gökkan'ın protestosunu sona erdirmesinde BDP'nin ilgili bakanlıklar ile yaptığı görüşmeler sonucu duvarın örülmemesi konusunda varılan anlaşmanın etkili olduğu bildiriliyor.

Bu sabah Ayşe Gökkan'a desteklerini ifade etmek için aralarında DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ve HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü'nün de bulunduğu binlerce kişi Nusaybin'de bir araya gelmişti.

Ölüm orucunu bitirme kararının ardından hastaneye götürülen Ayşe Gökkan tedavi altına alındı.

'Utanç Duvarı'

Fırat Haber Ajansı, duvarın protesto edildiği mitingden sonra oturma eylemi düzenlemek isteyen göstericiler ile polis güçleri arasında çatışma çıktığını bildiriyor.

Bugün aynı zamanda Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de duvar nedeniyle polis ve göstericiler arasında çatışma yaşandı.

Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, ölüm orucunu sürdürürken BBC'ye verdiği mülakatta, Nusaybin ve Kamışlı arasına bir ''Utanç Duvarı'nın'' örüldüğünü söylemiş ve yöre halkının bütün itirazlarına rağmen duvarın kendilerine danışılmadan inşaatına başlandığını belirtmişti.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, duvarın güvenlik gerekçesiyle inşa edildiğini açıklamıştı.

Ancak Ayşe Gökkan, duvarın ''Kamışlı ve Nusaybin arasında halkları bölme girişimi'' olduğunu savunuyordu.