Siyasi partiler DTP'nin kapatılmasını değerlendiriyor. Saadet Partisi lideri Numan Kurtulmuş kararı yorumladı.
Abone olSaadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, DTP'nin kapatılmasına ilişkin, ''Biz partiyi kapatmak yerine suça bulaşmış olan siyasi parti mensuplarının cezalandırılmasını daha doğru buluyoruz'' dedi.
Kurtulmuş, partisinin İstanbul İl Başkanlığınca Bahçelievler Sosyal Bilimler Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen eğitim seminerine katıldı.
Seminerin başlangıcında gazetecilerin, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, DTP'nin kapatılması kararına herkesin saygı duyması ve olgunlukla karşılaması gerektiğini ifade ederek, siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduklarını ve bunu her fırsatta dile getirdiklerini kaydetti.
Parti kapatmaların aslında siyasi fikirlerin kapatılması olduğu görüşünü dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu anlamda biz partiyi kapatmak yerine suça bulaşmış olan siyasi parti mensuplarının cezalandırılmasını daha doğru buluyoruz. Yıllardır söylediğimiz gibi parti kapatmak yanlıştır ancak parti kapatmalarının da evrensel kriterleri olduğunu biliyoruz. Bunlar teröre bulaşmamış olmak ve terörü övmemek, herhangi bir kesimi başkalarına karşı kışkırtmamak... Bu evrensel kriterler dışında parti kapatmalarının zorlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'de özellikle son süreçlerde yaşananlar böyle bir siyasi sonucun, böyle bir hukuki sonucun siyasi zeminlerini de hazırlamıştır. Keşke Demokratik Toplum Partisi başından itibaren terörle arasına bir mesafe koymuş olabilseydi. Keşke DTP, Tokat'ta 7 askerimizin şehit olmasından sonra PKK terörü ile arasına mesafe koyabilmiş olabilseydi ve böyle bir kararın siyasi zemini ortaya çıkmamış olsaydı.''
Herkese, bu topraklarda bin yıldır barış içinde yaşayan Türk ve Kürtler arasında fitne oluşturacak ilave gerginliklerden kaçınmalarını tavsiye eden Kurtulmuş, ''Bu karar karşısında hiç kimse elini ovuşturmasın. 'Aman ne güzel oldu' demesin. Hiç kimse de 'ne güzel, iyi ki böyle bir karar ortaya çıktı. Şimdi biz bu kararı vesile ederek Türkiye'de yeni gerginliklerin, yeni sokak eylemlerinin ve yeni terörlerin önünü açar ya da bunun siyasal zeminini hazırlarız' diye bir hesabın içine girmesin. Bu millet, birlikte barış içinde yaşamayı asırlardır başardığı gibi inşallah kıyamete kadar devam edecektir'' şeklinde konuştu.
Terörün arkasındaki kirli ellerin kimler olabileceğini tahmin ettiklerini de ifade eden Kurtulmuş, ''Bunlar, 30 senedir var. Ben ona uluslararası terör siyaseti diyorum. Terör siyaseti, terör örgütünü maşa olarak kullanıyor. Tokat'ta şehit olan 7 yavrumuzu kim öldürdüyse elleri kurusun, kim öldürttüyse nesilleri kurusun'' dedi.
TÜRKİYE'NİN ASIL ALMASI GEREKEN TEDBİR
Terör örgütü PKK'nın, özellikle 1970'li yıllarda hiç kimsenin itibar etmediği sıradan bir grup olduğunu, ancak ''12 Eylül ve sonrasında ortaya çıkan insanlık dışı uygulamalarla'' ciddi bir terör örgütü haline dönüştüğüne dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunların ardından Türkiye'de 1990'lı yıllarda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da halka karşı yapılan sert faaliyetlerin, köylerin yakılması ve boşaltılmasının, insanlara dışkı yedirilmesi gibi birtakım insanlık dışı işlerin ortaya çıkmasıyla birlikte terör örgütü PKK kitleselleşti. Şimdi bunun ikinci adımının olmaması için bu tarihi uyarıyı da herkese yapmak zorundayız. DTP'nin kapatılmasıyla Türkiye'de PKK bir siyasi parti haline ya da Kürtçü siyasi hareket Türkiye'de, hatta uluslararası arenada diasporası olan bir harekete dönüştürülmemelidir. Türkiye'nin, esas bunun tedbirlerini alması gerekir.''
Numan Kurtulmuş, ülkedeki sorunun sadece iktidar ya da ana muhalefetin değil, tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu, bu nedenle ''demokratik açılım''ın bir bölgeyi, sadece bir grubu, sadece bir etnik kökeni ilgilendirmediğini söyledi.
Sorunun çözümü için 72 milyonun görüşünün alınması gerektiğini kaydeden Kurtulmuş, ''Türklerin mahşeri vicdanını yaralamayacak, Kürtlerin de hak ve hukuklarını koruyacak yeni bir siyasi ve hukuki reform sürecinin içerisine girilmelidir'' dedi.
DTP'nin, Türkiye'de 2 milyon 200 bin civarında oy aldığını hatırlatan Kurtulmuş, DTP seçmenine ve Kürt kökenli vatandaşları kategorik olarak terörist veya terörizm için potansiyel olarak görmenin de fevkalade yanlış olduğunu vurguladı.
Bunu önlemek için DTP yöneticilerinin çok ciddi bir şekilde teenniyle meseleye yaklaşması gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, DTP'nin yerine gelecek siyasi oluşumun bundan sonra Türkiye'deki tüm insanların hak ve hukukunu koruyacak, demokratik mekanizmaya bağlı, terörle asla ilişkisi olmayan ve terörü tasvip etmeyen yeni bir siyasal söylemi mutlaka ortaya koymasının zorunlu olacağını sözlerine ekledi.