BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Numan Kurtulmuş'tan ilginç yorum

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili konuştu.

Abone ol

Numan Kurtulmuş konuşmasındaİ "Gönlümüz arzu eder ki uzlaşmayla bu anayasa çıksın. Ama 'uzlaşma arayacağız' diye, 'uzlaşmaya ulaşacağız' diye milleti oyalamaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.

Kurtulmuş, parti genel merkezinde Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı'yı kabul etti.

Özellikle Irak'taki siyasi istikrarsızlığın bölge ülkelerini de etkilediğini belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda hassas olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, "Bu bölgedeki istikrar, dünyadaki barışın da en temel koşuludur. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde barış tam manasıyla tesis edilmeden, dünya barışının tesis edilmesi de mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Bölgede barışın sağlanması için ''istikrar'' ve ''müzakere'' sözcüklerinin anahtar olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu bölgelerin insanları arasında siyasi, sosyal, ekonomik birtakım sıkıntılar, problemler olabilir. Bunları çözebilmek için mutlaka müzakereye açık olmamız lazım ve mutlaka bu müzakerelerle ortak fikirleri bularak, bütün bölge halklarının lehine olacak şekilde hareket etmemiz lazım. İkincisi ise siyasi istikrardır. Çatışmadan, ayrılıktan, farklılıktan, ayrılıkları körüklemekten, çatışmalar üzerine siyaset bina etmekten hiçbir fayda gelmez. Dolayısıyla biz, siyasi istikrarın da bölge halklarının bütünleşmesinden, müzakerelerle karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesinden ve bölgenin bütün halklarının, bütün unsurlarının, etnik ve mezhebi unsurlarının hepsinin ortak menfaatlerinin sağlanmasından geçtiğine inanıyoruz."

Kuzey Irak'taki Türkmenlerle yakın ilişkilerinin bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, bunun hiçbir zaman Irak'ın iç işlerine karışmak biçiminde olmadığını söyledi.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Kurtulmuş gazetecilerin yeni anayasa hazırlama süreciyle ilgili sorusuna, milletin Türkiye'nin 12 Eylül siyasi rejiminin hazırladığı mevcut anayasayla idare edilemeyeceğini gördüğü için 2010'da referanduma sunulan paketini desteklediğini bildirdi.

Siyasetin ve Parlamento'nun üzerindeki en önemli görevlerden birisinin yeni anayasanın yapılması olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, ''Anayasa değişikliği değil. Zaten artık yamalı bohçaya dönmüş olan bir anayasadan bahsediyoruz. Çünkü bu anayasanın, bu kadar çok değişmesine rağmen dikiş tutmamasının temel nedeni, anayasanın felsefesindeki çarpıklıktır'' diye konuştu.

MEVCUT ANAYASA ÖN TIKAYICI BİR NİTELİKTE

Her anayasanın bir mantığı olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Mevcut anayasanın felsefesi çok net, çok açık, hiç böyle eğip bükmeden söylüyorum: 'Bu millet anlamaz, bilmez, bu milleti kontrol etmek lazım, bu milleti yönlendirmek lazım, bu milleti kendi başına bırakamazsınız, biz bu milleti birtakım düzeneklerle kontrol ederiz'' dedi.

Anayasal kurum ve kuruluşların da söz konusu anlayışı ihdas etmek için oluşturulduğunu savunan Kurtulmuş, "Burada halka güvenmeyen, halkın güdülmesi gereken bir güruh olarak gören bir anlayışla yazılmış bir anayasadan bahsediyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Eşit yurttaşlık temelinde yeni bir Türkiye'nin inşası için yeni bir anayasanın yapılması gerektiğini anlatan Kurtulmuş, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin alacağı yeni yöne ilişkin tartışmaların hepsinde bu mevcut anayasa ön tıkayıcı bir niteliktedir. Bu anayasayla bunların hiçbirisini yapamazsınız'' ifadelerini kullandı.

Yeni anayasayı yapmanın bütün partilerin, Türkiye siyasetinin görevi olduğunu bildiren Kurtulmuş, "Gönlümüz arzu eder ki uzlaşmayla bu anayasa çıksın. Ama 'uzlaşma arayacağız' diye, 'uzlaşmaya ulaşacağız' diye milleti oyalamaya kimsenin hakkı yoktur" ifadelerini kullandı.

PARTİLERİN ANAYASASI OLMAZ, MİLLETLERİN ANAYASASI OLUR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, tüm partilerin anayasa çalışmalarına katkı vermesini istediklerini hatırlatarak, "Çünkü partilerin anayasası olmaz, milletlerin anayasası olur. Hatta devletlerin de anayasası olmaz. Anayasalar, devletle millet arasında sözleşme, milletin birlikte nasıl yaşayacağının ana çerçevesidir" diye konuştu.

Milletle devletin yakınlaşmasını sağlayacak, herkesin eşit ve özgür olduğu bir Türkiye'ye inşa etmek zorunda olduklarını anlatan Kurtulmuş, "Bunun için tabii ki ilanihaye beklenemez. Sınırsız bir şekilde milletin vakti heba edilemez. Milletle dalga geçer gibi sürekli anayasa çalışmalarıyla Türkiye vakit kaybedemez. 85'lerden beri bu vakti kaybediyoruz. 2010'da artık millet son tarihi koymuştur aslında" ifadelerini kullandı.

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı da ülkesindeki gelişmelerle ilgili Kurtulmuş'a bilgi verdi.

Kazancı, Irak'ta akan kanın durması ve krizin derinleşmemesi için en önemli ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.