Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Melbourne’da G20 zirvesine katıldı.
Abone olG20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı için Melbourne’da bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, toplantıların ilk gününde sosyal taraflarla yapılan toplantıya katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Avustralyalı Bakan Eric Abetz yaptı. G20 gündemi için tavsiyeler ve reformu ilerletme konularında konuşan Almanya, Arjantin, Meksika, İspanya, İtalya ve Suudi Arabistanlı bakanların ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş kapanış konuşması yaptı.
Kurtulmuş, konuşmasına "Toplumlarımızın en çok önemsediği istihdam ve çalışma hayatı gibi önemli konulardan sorumlu bakanlar olarak her G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı öncesi sizlerin görüş ve katkılarınızı almak ve bu görüşleri de dikkate alarak görüşmelerimizi devam ettirmek bizler için önem taşımaktadır" diyerek başladı.
2010 yılında G20 Çalışma Bakanlarının ilk kez bir araya gelerek 2008 krizinin etkileri olan yüksek işsizlik, eksik istihdam, kadın ve genç işsizliği gibi konuları acilen ele aldıklarını hatırlatan Kurtulmuş, 2008 finansal krizinin etkilerinin halen tam anlamıyla bertaraf edilemediğini söyledi.
Numan Kurtulmuş, krizin toplumun tüm katmanlarını ve üçlü yapıda yer alan işçi, işveren ve hükümetlerin hepsini ve özellikle de gençleri çok etkilediğini, orta vadede krizin sosyal etkilerini azaltmak amacıyla sosyal güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesine yönelik önlemeler alındığını kaydetti. Kurtulmuş, "Biz de Türkiye’de tam da bu süreçle eşzamanlı olarak 2008 yılında hem istihdam paketlerini devreye sokarak işgücü piyasamızı şoklara karşı daha dirençli hale getirdik, hem de Sosyal Güvenlik Reformu’nu hayata geçirerek krizin sosyal etkilerini minimize etmeye çalıştık" dedi.
Krize karşı aldıkları tedbirleri sosyal tarafların temsilcileri ile bir araya gelerek ele aldıklarını kaydeden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye’deki uygulamayı anlatırken şunları söyledi:
"Türkiye’de bu yıl uygulamaya koyduğumuz Ulusal İstihdam Stratejisi’nin hazırlık aşamasında Türkiye’deki işçi ve işveren temsilcileriyle düzenli olarak bir araya geldik ve hedeflerimizi belirlerken onların görüşlerini de dikkate aldık. Türkiye ekonomisinin yakın geçmişi ve bugünkü durumunun analiz edildiği stratejide temel politika eksenleri olarak eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, başta kadınlar ve gençler olmak üzere özel politika gerektiren grupların istihdamının artırılması, işgücü piyasasında güvence ve esnekliğin sağlanması ve istihdam-sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesini sosyal taraflarla birlikte belirledik."
Kurtulmuş, Türkiye’nin gelecek yıl yürüteceği G20 dönem başkanlığı esnasında sosyal tarafların varlığı ve katkılarının Türkiye için önemli olacağını ifade ederek, "Karşılıklı anlayış ve destek içinde olacağına inandığım ortak çalışmalarımızın 2015 yılında da devamı dileğiyle sizleri Türkiye’de görmekten mutluluk duyacağımı ifade etmek isterim" diye konuştu.
"UYUMLU ÇALIŞMANIN EKONOMİYE YARDIMI OLUYOR"
Daha sonra G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı'na katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, toplantının açılış konuşmasını yapan Avustralya Çalışma Bakanı Eric Abetz’in ardından burada da bir konuşma yaptı.
Toplantının eşbaşkanı olan Kurtulmuş, G20 çalışmaları kapsamında krizle mücadelede bugüne kadar ilave istihdam oluşturma, nitelikli istihdamı artırma, kadın ve genç işsizliğiyle mücadele, eşitlik ve sosyal içerme, kayıt dışılıkla mücadele, iş sağlığı ve güvenliğinin yaygınlaştırılması, sosyal koruma tabanlarının güçlendirilmesi gibi önemli konuları ele aldıkları ve G20 ülkelerinin liderlerine çeşitli tavsiyelerde bulunduklarını hatırlattı. Kurtulmuş, "İşgücü piyasasındaki bu sorunların çözülmesi ve işsizliğin yapısal hale dönüşmemesi için çalışmalarımıza devam ettik. Bu çalışmaların bir kısmını Avustralya dönem başkanlığında da sürdürüyoruz’’ dedi.
G20 Maliye Bakanlarının aldığı beş yıl içinde yüzde 2’lik ilave büyüme hedefini yakalamanın anahtarının istihdamı artırmak olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Bu bakımdan da büyüme stratejileri ile uyumlu hazırlanan istihdam planlarının başarısının ülkelerimizin makroekonomik başarısına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Türkiye özelinde olduğu gibi, Çalışma ve Maliye Bakanlıklarının uyum içinde çalışmasının ekonomiye önemli katkıları oluyor. Hükümetimizde oluşturulan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda yapmayı planladığımız düzenlemeleri ekonomiyle ilgili bakanlarla birlikte değerlendiriyor ve nihai kararları alıyoruz."
Avustralya dönem başkanlığında ele alınan bir diğer önemli konunun iş sağlığı ve güvenliği olduğunu belirten Kurtulmuş, "Birkaç ay önce Türkiye’de bir madende meydana gelen bir kaza bize sadece mevzuatta yapılan düzenlemelerin yeterli olmadığını, bunun tüm toplumun katmanlarına yayılmasının ve çalışanlar arasında bir güvenlik kültürü oluşturulmasının önemini hatırlattı" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, konuşmasının sonunda şunları kaydetti:
"Bugün ve yarın sürecek tartışmalarımızla ortak bir akılda buluşarak toplantı sonunda kabul edeceğimiz yapısal işsizliğin önlenmesi, kaliteli işlerin yaratılması, güvenli işyerleri oluşturulması, kadın katılım oranının artırılması gibi hususlara vurgu yapan Bakanlar Bildirgesi ile de hep birlikte liderlerimiz için yön gösterici olacak önemli tavsiyelerde bulunacağız. Beş yıldır süren çalışmalarda ele aldığımız konuların ülkelerimiz ve insanlarımız açısından önemi ve sürdürülebilirliği dikkate alındığında bu tavsiyelerin en önemlilerinden birinin G20 İstihdam Görev Gücü’nün artık kurumsallaşarak G20 İstihdam Çalışma Grubu’na dönüşmesi gerektiği önerisi olduğunu düşünüyorum. Bu yılki çalışmalarımızda ele aldığımız konuların ve liderlerimizin bize vereceği görevlerin Türkiye’nin dönem başkanlığı önceliklerinin şekillenmesine katkıda bulunacağına inanıyorum."
Numan Kurtulmuş, Avustralya Çalışma Bakanı Eric Abetz ile ikili görüşme yaptıktan sonra bakanlar ve uluslararası kuruluşların başkanları için verilecek akşam yemeğine katılacak. Kurtulmuş, G20 Çalışma Bakanları Toplantısının ikinci gününde de gün boyu yapılacak toplantılara katılacak, ikili görüşmelerde bulunacak.
"SON DERECE FAYDALI OLDU"
Kurtulmuş, Melbourne Sofitel otelinde düzenlenen toplantının ilk günkü bölümünün sona ermesinin ardından yaptığı değerlendirmede, ‘‘Bugün çok güzel, verimli toplantılar oldu. Hem G20’lerin bakanlar düzeyindeki toplantısının ilk oturumunu yapmış olduk, hem de sosyal partnerler dediğimiz işçi tarafı, işveren tarafı, sivil toplum tarafı, gençlik tarafı, onların da katıldığı son derece verimli tartışmalar yapıldı. İstihdamla, iş güvencesiyle, iş yerlerindeki sağlıkla ilgili çok verimli konuşmalar yapıldı’’ dedi.
Toplantılarda yaptığı konuşmalarda Türkiye’nin görüşlerini paylaştıklarını belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin önümüzdeki sene, dönem başkanlığını Avustralya'dan devralacağını hatırlattı. Kurtulmuş, bu süre içerisinde Türkiye'nin kendi gündemini belirleyerek G20 ülkelerinde söz konusu gündemin bir yıl boyunca tartışılmasını sağlayacaklarını ifade etti.
ABD, Avustralya, Singapur Çalışma Bakanları ve İLO Genel Direktörü ile ikili görüşmelerinin faydalı olduğunu söyleyen Kurtulmuş, şunları belirtti:
‘‘Yarın da 5-6 bakan arkadaşla ikili görüşmelerimiz olacak heyetler halinde. Yarın iki konuşma gerçekleştireceğiz, ikinci oturumda bize verilen süre içinde konuşmamızı yapacağız, kapanış oturumunda da kapanış konuşmasını yapacağız ve arkasından da Avustralya Çalışma Bakanı ile basın mensuplarının sorularını cevaplandıracağız. Böylece program yarın akşamitibarı ile bitmiş olacak. Bizim açımızdan son derece faydalı, Türkiye’nin ekonomik gelişmesini dünyaya anlatma şansı bulduğumuz, Türkiye’nin önündeki gündemini siyasilerle paylaştığımız önemli bir toplantı oldu, inşallah sonuçları da olumlu şekilde Türkiye’ye katkı sunacaktır diye düşünüyorum.’’