BIST 8.873
DOLAR 34,23
EURO 37,16
ALTIN 3.011,36

Nükleer silah sahibi olan ülkeler

Nükleer silah sahibi olan ülkeler

Soldaki fotoğraftaki adam abd’nin 6 ağustos 1945’te japonya üzerine attığı iki atom bombasından ilkinin hedefi olan hiroşima’da paramparça olmuş bir şöminenin yanında duruyor. bu ilk bomba bir anda 92 bin kişin ölümüne neden olmuş, açığa çıkan radyasyon dolayısıyla da 1950 yılından itibaren 200...

Nükleer silah sahibi olan ülkeler

Soldaki fotoğraftaki adam ABD’nin 6 Ağustos 1945’te Japonya üzerine attığı iki atom bombasından ilkinin hedefi olan Hiroşima’da paramparça olmuş bir şöminenin yanında duruyor. Bu ilk bomba bir anda 92 bin kişin ölümüne neden olmuş, açığa çıkan radyasyon dolayısıyla da 1950 yılından itibaren 200 bin kişi daha hayatını kaybetmişti. Üç gün sonra ABD bu sefer Nagasaki’ye bir plütonyum bombası atmış ve sağdaki fotoğrafta görüldüğü gibi yerden 6 kilometre yükseğe kadar çıkan dumanlar oluşmuştu. Nagasaki’deki bomba yüzünden ilk anda 70 bin kişi öldü, on binlerce insan da ilerleyen yıllarda nükleer serpinti sonucu hayatlarını kaybetti.

Nükleer silah sahibi olan ülkeler

Sovyetler Birliği, “İlk Şimşek” kod adlı ilk atom bombasını 29 Ağustos 1949’da denedi. Sol taraftaki fotoğrafta görülen o bomba ABD’nin bu alandaki tekelini kırmış oldu. İlk bombanın patladığı günden 25 Ekim 1990 tarihine kadar Sovyetler Birliği 715 nükleer deneme yaptı. Sağ tarafta ise SSCB’nin Kasım 1955’te ilk gerçek termonükleer patlaması olarak bilinen denemeden bir kare var.

Nükleer silah sahibi olan ülkeler

İngiltere, 1952 yılında nükleer silah sahibi ülkeler kulübünün üçüncü üyesi oldu. İngiltere’nin “Kasırga” kod adlı 25 kilotonluk nükleer silahı Avustralya’nın Trimouille adası açıklarında denendi. Bu fotoğrafta İngiltere’nin Avustralya’nın Maralinga şehri yakınlarında, 14 Eylül 1957’de yaptığı bir diğer denemeden kaynaklanan toz bulutları görülüyor.

Nükleer silah sahibi olan ülkeler

Gazeteciler ve sivil savunma temsilcileri 4 Mayıs 1956’da çekilen bu fotoğrafta Marshall Adaları yakınlarındaki Enewetak Atolü’nde yapılan bir nükleer denemeyi izliyor. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından atol ABD’nin nükleer testlerine ev sahipliği yaptığı için Enewetak’ın sakinleri bazen istekleri dışında da olsa adadan taşındılar. Enewetak’ta 1951 yılında toplam 11 nükleer deneme yapıldı.