BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,34
ALTIN 2.933,40
HABER /  GÜNCEL

Nükleer santraller özele!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santralları özel sektöre yaptıracaklarını açıkladı!

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santralları hazine ya da alım garantisi olmaksızın risk paylaşımı yöntemiyle özel sektöre yaptırmak istediklerini söyledi.

Güler, CNN Türk’de yayınlanan "Ankara Kulisi" programında enerji politikaları hakkında bilgi verdi. Güler, Türkiye’nin 2020 yılına kadar 128.5 milyar dolarlık yeni yatırım yapması gerektiğini belirtirken, doğalgaz, kömür, barajlar, yenilenebilir ve rüzgar enerji kaynaklarının dökümünü çıkardıklarını ve nükleer enerjinin yapılması gerektiğini tespit ettiklerini söyledi. Nükleer enerjiyi sadece bir enerji üretimi olarak değil, nükleer teknoloji programı olarak değerlendirdiklerini belirten Güler, "Her konuda olduğu gibi lehte ve aleyhte görüşler olacaktır, bunlar da şeffaflık ve karşılıklı iknayla görüşeceğiz" dedi.

"NÜKLEER SANTRAL KURMAK KÖYDE İNŞAAT YAPMAYA BENZEMEZ"
Nükleer enerji santarllarının denetiminin son derece ciddi olacağını, lisans ve elektrik üretiminin ayrı kuruluşlar tarafından yapılacağını söyleyen Güler, "Dolayısıyla burada herhangi bir sorun olması söz konusu değil, kaldı ki bu noktada standartlar çok yüksek" dedi.
Güler, nükleer santral kurmanın "herhangi bir köyde inşaat yapmaya benzemediğini" belirterek, "Biz bunun farkındayız.
Çevreye karşı duyarlılığımız var. Emniyet son derece önemli.
Önlemler mutlaka alınacak ve her adımımız lisansla olacak" diye konuştu.
Güler, nükleer santrallardaki atık konusunun çok büyütüldüğünü belirtirken, "Eğer istemiyorsak bunun parasını verip almak isteyenler var. İstediğiniz yere satabilirsiniz.
İsterseniz gömerseniz" dedi.

"NÜKLEERE ÖZEL SEKTÖRDEN YOĞUN İLGİ VAR"
Bakan Güler, nükleer santralların kurulmasına ilişkin olarak 7 bölgeyi etüd ettiklerini ve teknik olarak yeri belirlediklerini belirtirken, şunları söyledi:
"Biz özel sektöre yaptırmak istiyoruz. Önce yapmak isteyenler ve yapabileceklerle görüşüyoruz. İşin olurundan gidiyoruz. Yapmak isteyenlerle konuşuyoruz. Onlarla bu işi nasıl yapabileceğini tespit ediyoruz. Ondan sonra şartları oluşturuyoruz. Çünkü mevcut elektrik üretimiyle ilgili yasa, baraj ve doğalgaz santralı da olsa bunun devlet yapılmasını uygun görmüyor. Olmadığı takdirde, devlet devreye girecek.
Dolayısıyla bunu özel sektörle görüşüyoruz."

"ALIM VE HAZİNE GARANTİSİ YOK RİSK PAYLAŞIMI ÖNERDİK"
Nükleer santral konusuna özel sektörden yüksek bir ilgi olduğunu söyleyen Güler, "Çünkü Türkiye’nin gelecekte elektriğe ihtiyacı olduğunu onlar da görüyorlar" diye konuştu. Güler, "Özel sektöre senin yerin hazır biz sana lisansını vereceğiz. Bunu şu şartlarla vereceğiz alım garantisi ve Hazine garantisi söz konusu olmayacak" diye konuştu. Bu konuyu özel sektöre teklif ettiklerini anlatan Güler, risk paylaşması denilen bir yolu önerdiklerini, "Kapasite faktörü olarak yüzde 75’i eğer kurtarıyorsa, 70 olursa 5’ini ben sana vereceğim. Fazla gelirse senin, böyle bir yatırım yap" teklifinde bulunduklarını bildirdi. Güler, yatırımcıların partnerleriyle, teknolojiyi getirip getirmeyeceklerini ve krediyi konusunu görüştüklerini kaydetti.
Güler, santral ve teknoloji ikisini birlikte satın almayı düşündüklerini bildirdi.
Bakan Güler, nükleer enerjinin Türkiye’nin 5 bin megavatlık santralın 2020’deki ihtiyacın yüzde 5’ini karşılayacağını söyledi. Bunun 3-4 büyük baraja denk gelebileceğini kaydetti.

"HESAPLARIMIZI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİRİZ"
Hilmi Güler, Türkiye’nin bütün su, kömür ve rüzgarı kullansa dahi enerji açığının olacağını savundu. Kömür aramaya ilişkin çalışmalara ağırlık verdiklerini 19 ayrı sahada etüd çalışmalarının devam ettiğini belirten Güler, "Bulursak hesaplarımızı yeniden gözden geçiririz" dedi.

"RÜZGARDA ALIM GARANTİSİNDE SÜRE UZAYACAK"
Güler, yenilenebilir enerji çalışmaları kapsamında küçük su santrallarında büyük patlama olduğunu, 500’e yakın talep geldiğini belirtirken, rüzgarda talebin az oludğunu kaydetti. Rüzgar santrallarında 7 yıl boyunca ortalama fiyattan alım garantisinin yatırımcılar tarafından yeterli görülmediğini anlatan Güler, "İlgili bakan arkadaşlarımla görüştüm, belki orada süreyi bir miktar uzatabiliriz. Cazip olsun diye" dedi.

DOĞALGAZ DEPOLAMA ÇALIŞMALARI
Doğalgaz depolama tesisi bulunmamasını "Su deposu olmayan bir apartmana" benzeten Güler, Silivri’de denizin altında 1.6 milyar metreküplük içinden doğalgazı alınmış bir bölge bulunduğunu ve doğalgazı oraya depolayacaklarını söyledi. Güler, ayrıca karada olan yerler de bulunduğunu belirtirken, bir de tuz gölünün altında bir depolama tesisi bulunduğunu, MTA, DSİ ve TPAO’nun mevcut kullanılan kömür sahaları ve su boşluklarının depo olarak kullanılması yönünde çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Kaynak : www.milliyet.com.tr