BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,48
HABER /  GÜNCEL

Nükleer santralden denize sızıntı durduruldu

Japon uzmanlar, Fukulima santralinden denize radyasyonlu su sızmasına neden olan çatlağın kimyasal maddelerle kapatıldığını açıkladı.

Abone ol

Japonya'da uzmanlar, geçen ay meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima nükleer santralinden denize radyasyonlu su sızıntısını durdurduklarını açıkladı.

Santrali işleten Tepco şirketi, iki numaralı reaktördeki beton çukurda oluşan 20 santimetrelik çatlağın bazı kimyasal maddelerle kapatıldığını duyurdu.

Daha önce bu çatlağı yüksek emiş kapasitesi olan polimerle kapama çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Tsunamide soğutma sistemleri devre dışı kalınca, aşırı derecede ısınan ve eriyip radyasyon sızdırma tehlikesi arzeden yakıt çubuklarını soğutmak için reaktöre su pompalanıyordu. Uzmanlar, bu suyun denize boşaltıldığını söylüyor.

Bunun daha yüksek orandaki radyoaktif suya yer açmak için yapıldığı belirtiliyor.

Uzmanlar, radyoaktif maddenin denizde hızla yok olacağını ve insan sağlığına tehdit oluşturmayacağını söylüyor. Ancak balıkçılar, bu uygulamaya tepki gösterdi.

Şimdi de hidrojen patlaması tehlikesi

Santralin reaktörlerinden birinde hidrojen birikmesi, yetkilileri kaygılandıran başka bir gelişme oldu. Tepco, bir patlamayı önlemek için bir numaralı reaktöre nitrojen enjekte edilebileceğini söylüyor. Santralde altı reaktör var.

Japonya dün Rus donanmasından radyasyon arıtma için kullanılan bir gemi istemişti.

Rus donanması, bu talebe henüz yanıt vermedi. Yüzer tesis, radyasyonlu suyu kimyasallardan geçirdikten sonra çimentoda hapsediyor.

Japonya'nın yardımıyla inşa edilen tesis, Rusya'da ömrünü tamamlayan nükleer santraller deve dışı bırakılırken kullanılıyor.