Hilmi Güler ; 'Nükleer enerji konusu tercihimiz değildir, aynı zamanda mecburiyetimizdir''
Abone olNükleer enerji konusunda önceki gün özel sektör temsilcileriyle görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün de Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda (TAEK) yaklaşık 150 bilim adamı ile toplantı yaptı. Toplantıya TAEK Danışma Kurulu'nun doğal üyesi olan Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı'ndan da temsilciler katıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, 'Nükleer enerji konusu tercihimiz değildir, aynı zamanda mecburiyetimizdir'' dedi. Güler, şöyle konuştu:'Nükleer konusunda belki bir yanılgı var. Biz bu işe bugün başlamıyoruz. TAEK ve üniversitelerin ilgili bölümleri bu konuyla ilgili yıllardır çalışıyorlar. 56 yıldan beri bu çalışmalar sürüyor. Türkiye'de nükleer teknoloji konusunda aslında çoğu kişinin bilmediği gayet ciddi bir birikim var. Biz şimdi bu birikimi harekete geçiriyoruz.''Basın mensuplarının güvenlik konusundaki soruları üzerine Bakan Güler, en çağdaş ve güvenilir metotların görüşüldüğünü kaydetti.
SIKIŞIRSAK AKKUYU VAR
TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu da, nükleer santral konusunda, ''Sinop'la ilgili çalışmalar devam ediyor, kararlılık Sinop yönünde. Ama eğer zamana sıkışırsak Akkuyu elimizde'' dedi. Nükleer santral için Mersin Akkuyu'da da lisansı alınmış bir yer bulunduğunu hatırlatan Çakıroğlu, 'Her an için burada bir nükleer santral kurulması mümkün'' diyerek şunları söyledi: 'Mesela özel sektöre açtık, özel sektörümüz gelirse yarın ('bana yer verin, ben başlayacağım') derse Akkuyu hazır. Yani ('bir sene bekle, biz Sinop'u lisanlayacağız') demeyiz.''Gazetecilerin 'Hazır lisanslı bir yer varken, neden Sinop için uğraşılacak?'' şeklindeki soruları üzerine Çakıroğlu, turizm bölgesi de olması nedeniyle Akkuyu'ya karşı bir direnç olduğunu, alternatife bakmak gereği duyulduğunu kaydetti.
Nükleer santral Akkuyu'nun hakkı
Mersin'in Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Belde Belediye Başkanı Kemal Güdül, nükleer santralın Sinop'a kurulacağı yönündeki açıklamaları eleştirerek, ''Yaklaşık 30 yıl süren mağduriyetimizden sonra nükleer santralın Akkuyu'ya kurulması gerekiyor'' dedi. Güdül, devletin Akkuyu'ya trilyonlarca lira harcama yapılarak altyapı ve diğer çalışmaları tamamladığını, buna rağmen santralın Sinop'a kurulması durumunda bu paranın heba olacağını öne sürdü. Santral çalışmaları kapsamında, Akkuyu mevkiinin yaklaşık yüzde 50'sinin kamulaştırma nedeniyle yıllardır atıl durumda bulunduğunu öne süren Güdül, ''Burada santralın kurulması için liman, sosyal tesisler, sismik kontroller, zemin etüdü gibi birçok çalışma yapılarak tüm veriler elde edildi. Kasaba halkı, bu uzun süreçteki çalışmalar nedeniyle sıkıntı yaşadı. Bir çoğu işsizlik nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Yaşadığımız mağduriyetler sonrasında santralın Sinop'a yapılacağının açıklanmasına anlam veremedik' dedi.
2015'e kadar kapasite 5 bin megavat olacak
Ulusal Nükleer Teknoloji Politikası'na göre, nükleer enerji üretiminin temel enerji üretim kaynakları arasında yer alması için nükleer enerji programı başlatılacak. Buna göre, 2015'e kadar 5 bin megavatlık (MW) bir üretim kapasitesi devreye alınacak. Buna göre, nükleer üretim doğal uranyum kullanan reaktör teknolojileri ve ''basınçlı su reaktörü teknolojileri'' ile karşılanacak. Ulusal Nükleer Teknoloji Politikası'nın ilkeler bölümünde,
''Nükleer teknoloji politikası, ulusal öncelikler ve tercihler kılavuzluğunda hazırlanmış, açık hedefler içeren, kararlı ve öngörülebilir plan ve programlar çerçevesinde uygulanacak'' denildi.
Enerji arz güvenliğinin artırılması, nükleer teknoloji konusunda söz konusunda söz sahibi olmak ve bunu ihraç endüstrisi haline getirmek de diğer hedefler arasında yer alıyor. Ulusal Nükleer Teknoloji Politikası'nda, nükleer teknolojilerden güvenli ve verimli şekilde faydalanabilmek için gerekli hukuksal, kurumsal, endüstriyel ve insan gücü altyapıları teknolojinin ve çağın gereklerine uygun şekilde oluşturulacağı ve geliştirileceği de vurgulandı. Nükleer santralların kurulmasında özel sektör katılımına öncelik verilecek.
Doğal uranyum reaktörleri kullanılacak
Enerji üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması için Türkiye'nin sahip olduğu uranyum ve toryum kaynakları belirlenecek ve işletilecek. Nükleer enerji programının ihtiyaç duyduğu hizmetler ve ürünler yerli imkanlarla sağlanacak. Radyoaktif atıkların asgari olması sağlanacak, bunların çevre ve insan sağlığına ve gelecek nesillere zarar vermeden bertarafına yönelik çalışmalar sürdürülecek ve geliştirilecek. Bilimsel ve teknoloji çalışmalar yapmak üzere araştırma reaktörleri ve pilot tesisler içeren nükleer teknoloji merkezleri kurulacak. Ayrıca, nükleer eğitim merkezleri kurulacak.