BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,07
ALTIN 2.842,93
HABER /  DÜNYA

Nükleer biz de mi kötü?

''Nükleer enerji kötüyse iran'ın bunu elde etmesine karşı olanlarda niye var iyiyse bizde olması neden kötü"

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer enerji elde etmenin
ülkesinin tabii ve yasal hakkı olduğunu söyleyerek, ''Nükleer enerji kötüyse, İran'ın bunu elde etmesine karşı olanlarda niye var, iyiyse neden bizde de olmasın'' dedi.

Ahmedinejad, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 9. zirvesi için geldiği Bakü'deki temaslarından sonra düzenlediği basın toplantısında, ''İran'ın nükleer enerji elde etmesine 2-3 ülkenin karşı çıktığını'' ileri sürerek, ''onlar istiyor ki, gelişmek isteyen ülke kendilerinden izin alsın. Bu uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır, hiçbir ülke bunu istemez'' dedi


BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda olası bir kararına ilişkin soru üzerine Ahmedinejad, ''Uluslararası kuruluşlar tüm milletlerin haklarını korumak için kurulmuştur, 2-3 ülkenin istediği gibi davranması olmaz. Bu kuruluşların kararları da uluslararası yasalara uygun olmalı. Aksi takdirde meşru değildir'' diye konuştu.


İran'ın nükleer eneri alanında elde ettiği son başarının bir çok ülke tarafından sevinçle karşılandığını, çeşitli ülke liderlerinden kutlama mektupları aldığını söyleyen Ahmedinejad, hiçbir ülkenin gelişmesine karşı olmadıklarını, İran'ın gelişmesinin de hiçbir ülkeye karşı olmadığını belirtti.


Azerbaycan'ın İran ile ilgili gelişmelerdeki tutumunu nasıl değerlendirildiği sorusunu Ahmedinejad, ''Bütün bölge ülkeleri dost ve kardeştir. İşbirliğimiz bölge güvenliğinin garantisidir'' diye yanıtladı. Ahmedinejad, ABD'nin İran'a saldırısı olasılığının ne kadar gerçekçi olduğunun sorulması üzerine de, ''Biz böyle bir şeyin olamayacağını düşünüyoruz'' dedi.


Rusya ile nükleer alanda işbirliği yapıp yapmayacakları sorusu üzerine Ahmedinejad, Rusya ile ilişkilerinin sürekli gelişme içinde olduğunu bildirerek, nükleer teknolojiye sahip tüm ülkelerle bu konuda işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Ahmedinejad, Bakü'de Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmelerle ilgili bir soru üzerine, her iki ülke ile de kardeş olduklarını vurgulayarak, bu kez
de kardeş ülkelerin liderlerinin görüşmesinde iki ülkeyi ilgilendiren siyasi, bölgesel, kültürel ve benzeri alanlardaki bir çok konunun ele alındığını bildirdi.


Açıklamasında EİT zirvesine de değinen Ahmedinejad, zirve çalışmalarının başarılı ve verimli olduğunu belirterek, ekonomik gelişme için EİT'in daha aktif çalışmasından yana olduklarını dile getirdi.


''Ekonominin gelişmesi gerek barış, gerekse gelişme için önemlidir. İran olarak bu iradeye sahibiz'' diyen Ahmedinejad, EİT kapsamında yapılan işbirliğinin ayrı bir önemi olduğunu ifade ederek, bu işbirliğinin barış ve kalıcı istikrara da katkı sağladığını bildirdi.


Azerbaycan'ı ve halkın konuştuğu dili çok sevdiğini ve mükemmel düzeyde öğrendiğini, bu konuda doktora almayı ümit ettiğini söyleyen Ahmedinejad, Farsça konuştuğu basın toplantısı sırasında gazetecilerle zaman zaman Azeri Türkçesi ile diyalog kurdu. Temaslarını tamamlayan Ahmedinejad, akşam saatlerinde de Bakü'den ayrıldı.