Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Emel Mercan İrgil, dünya nüfusundaki artışın 11 milyardan sonra duracağını söyledi.
Abone olUludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Emel Mercan İrgil, dünya nüfusundaki artışın 11 milyardan sonra duracağını söyledi.
Dünya Nüfus Günü münasebetiyle bir açıklama yapan Doç. Dr. Emel Mercan İrgil, sosyal, siyasi ve ekonomik sebeplerden dolayı son dönemde nüfusta yüzde 60 oranlarında bir artış olduğuna dikkati çekerek, "M.Ö. 8 binlerde 8 milyon olan nüfus, 1830'lu yıllarda 1 milyar, 1930'da 2 milyar, 1960'da 3 milyar, 15 yıl sonra 4 milyar, 13 yıl sonra 5 milyar, günümüzde ise 6, 5 milyar olmuştur. 18. yüzyıl sonrasında, sağlıklı gıda üretimi ve tıbbın ilerlemesi ile ölüm oranlarında azalış, beraberinde aşırı doğurganlığı
ve dolayısı ile nüfusun artışını getirmiştir. Bugünkü ölüm ve genç nüfusun büyüme oranlarını dikkate aldığımızda ise büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacağımızı görebiliyoruz. Çünkü nüfusun bu denli artışı dünyanın kaldırabileceği rakama çok yakında ulaşacak. Açlık, işsizlik gibi faktörlerle ortalama ölüm yaşı ve doğurganlık oranlarına göre, dünya nüfusundaki artış 11 milyara çıktığında önemli ölçüde duracak" dedi.
İşsizlik, hızlı kentleşme, köyden şehre göç, yeşil alanların azalması, yetersiz altyapı ve gecekondulaşma gibi etkilerin nüfus artışını tetiklediğini ifade eden İrgil, bu artışın tüketime de yansıdığını söyledi.
Türkiye'de ilk nüfus sayımının 1927'de yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. İrgil, "Bu tarihte yapılan sayımda 13,6 milyonluk bir veri elde edilmişti. Bu rakamın 2010 yılı nüfus sayımlarında 72, 5 milyon olması tahmin ediliyor. Bu verilerde görülüyor ki, Türkiye'de yaşlanma süreci hızlanmış, 65 yaş ve üzeri nüfus yüzde 5,5 olmuştur. Nüfus artış hızı da 1985'ten sonra düşmeye başlamıştır. Şehirlerde yaşayan nüfus oranı yüzde 64,9. Nüfusunda en fazla artış görülen bölge Marmara" diye konuştu.