BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,71
ALTIN 2.972,07
HABER /  DÜNYA

NSA, bu merkezin yanında hiç kalır

Mehmet Şimşek’in dinlenmesiyle gözlerin çevrildiği İngiltere’nin Dinleme Kurumu, dünya çapında tüm telefon ve internet iletişimini izleyebiliyor. Aynı anda 600 milyon konuşmayı kaydediyor.

Abone ol

Eski CIA Ajanı Edward Snowden’in sızdırdığı NSA bilgileri giderek büyük bir depreme neden oluyor. Sızan bilgilerin arasında 2009 yılında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ve dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in de dinlendiğine yönelik belgelerin çıkması gözleri NSA’den GCHQ’ye (Hükümet Dinleme Merkezi/Government Communications Headquarters) çevirdi.

İngiliz gazeteleri GHCQ’nun NSA gibi sadece bir ülkede değil tüm dünyada izleme ve takip yaptığını yazdı. Telegraph ve Guardian’da yer alan haberlere göre Merkez tüm dünyadaki telefon konuşmalarını dinleyebiliyor, tüm internet akışını ve aynı anda 600 milyon veri akışını denetleyebiliyor. Telegraph’a konuşan bir ABD istihbarat yetkilisi NSA’nın kabileyetinin GCHQ’nun olanaklarının yanında hiçbirşey olduğunu belirterek, “ABD’deki sistem bunun yanında bir hiç” dedi.

Veriler 30 gün saklanıyor

Guardian’ın haberinde de GCHQ ile ilgili ürpertici bilgiler yer alıyor. Guardian, ele geçirdiği gizli belgelere dayanarak hükümetin, fiber optik kablolar üzerinden yürütülen küresel iletişimi izleyerek çok büyük miktarda veriyi sakladığını açıkladı. Habere göre,bu bilgiler GCHQ tarafından elenmek ve incelenmek üzere 30 gün boyunca saklanıyor.

Kod adı Tempora

Tempora adı verilen operasyonun 18 aydır devam ettiğini belirten Guardian, GCHQ’nun, her gün 200 fiber optik kablo üzerinden yapılan 600 milyon iletişimi izlediğini, böylece ABD’den daha fazla bilgiye ulaştığını açıkladı. Guardian’ın haberi ardından bir GCHQ sözcüsü, çalışmalarının Dıoşışleri Bakanlığı’nın denetiminde ve tamamen yasal olduğunu savundu.

ABD, eski CIA ajanına casus davası açıyor

ABD Adalet Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) gizli dinleme ve izleme operasyonlarıyla ilgili bilgileri sızdıran eski CIA ajanı hakkında casusluk suçlamasıyla dava açtı. Edward Snowden’a yöneltilen suçlamalar arasında casusluk amacıyla komplo oluşturmak ve hükümet malının çalınması da var. Snowden, NSA’in gizli telefon dinleme ve internet faaliyetlerini izleme operasyonlarıyla ilgili bilgileri Guardian ve Washington Post gazetelerine sızdırdıktan sonra Mayıs ayında Hong Kong’a kaçmıştı.

Snowden’in iadesi istendi

ABD’nin, Snowden’ın iadesi için HongKong’a başvurduğu da açıklandı. Snowden’ın sızdırdığı bilgiler, NSA’in dinlediği telefon görüşmelerinden ve izlediği internet kullanımından büyük miktarda bilgi topladığını ortaya çıkarmıştı. Snowden hakkındaki davayla ilgili belgeler, Doğu Virginia’daki bir federal mahkemeye sunuldu. Mahkeme belgelerinde Snowden için bir tutuklama emri çıkarıldığı da belirtiliyor. Snowden, ‘hükümete ait malları çalmakla, yetkisi olmadığı halde ulusal savunma bilgilerini başkalarıyla paylaşmakla’ suçlanıyor. 14 Haziran’da açılan ancak kamuoyuna yeni açıklanan dava dosyasındaki suçlamaların her biri 10 yıla kadar hapis cezası içeren suçlar.

Özel şirketler de hackerlar tutup kişisel bilgi çalıyor

ABD ve İngiltere’de devlet merkezli izleme dinleme skandallarının ardı arkası kesilmezken İngiliz medyası özel şirketlerin kişisel verilere yönelik siber soygununun manşetlerine taşıdı. İndependent gazetesi, dünya devi birçok firmanın bilgisayar korsanlarını gizli olarak istihdam ettiklerini yazdı. Habere göre özellikle avukatlık firmaları, telekom ve sigorta şirketleri bu yolu kullanıyor. İngiliz Ağır Organize Suçlar Birimi’nin (Serious Organised Crime Agency / SOCA) hazırladığı gizli bir dosyaya dayandırılan habere göre bu bilgiler şirketler tarafından reklam, satış ve pazarlamada kullanılıyor. Gazeteye bilgi veren bir polis yetkilisi çok ünlü bir TV Şovu sunucusunun da bu verilerden yararlanmak için hatırı sayılır miktarda ödeme yaptığını söyledi.