Scotland Yard, Norveçli saldırganın son yıllarda Londra'yı ziyaret edip etmediğini ve benzer saldırılar planlamaya hazırlanıyor olabilecek daha büyük bir ağın parçası olup olmadığını araştırıyor.
Abone olİngiltere'nin İşçi Partili eski başbakanları Tony Blair ve Gordon Brown ile Galler Prensi Charles zanlının ölüm listesinde yer alıyor.
İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi ilk sayfadan İngiltere'de Norveçli saldırganın olası suç ortaklarının peşine düşüldüğünü duyuruyor.
Gazetenin aktardığına göre Brievik, Londra'da yazdığı düşünülen manifestosunda akıl hocası olarak Richard adlı bir kişiden bahsediyor.
Kendisini Ortaçağ'daki Tapınak Şövalyelerinin takipçisi olarak tanıtan Brievik, 2002 yılının Nisan ayında Londra'da aşırılık yanlısı iki İngiliz vatandaşının ev sahipliğinde sekiz kişinin katıldığı bir zirvede bu görevi üstlendiğini iddia ediyor.
Ayrıca İngiltere'de aşırı sağ İngiliz Savunma Birliği EDF ile temas halinde olduğunu da belirtiyor.
Londra Emniyet Müdürlüğü de saldırganın son yıllarda Londra'yı ziyaret edip etmediğini ve benzer saldırılar planlamaya hazırlanıyor olabilecek daha büyük bir ağın parçası olup olmadığını araştırıyor. Zira Brievik, "İslam'a hoşgörüyle yaklaşan hükümetleri devirmek üzere kendisini örnek alabilecek ve tek başına hareket edebilecek 80 kadar kişi" olduğundan bahsediyor.
Saldırganın ölüm listesi
Daily Telegraph, iç sayfalarında ise Norveçli saldırganın İslam'ı yaydıkları gerekçesiyle ölüm listesine aldığı üç isme dikkat çekiyor: İngiltere'nin İşçi Partili eski başbakanları Tony Blair ve Gordon Brown ile Galler Prensi Charles.
Ancak saldırganın listesi bununla sınırlı değil.
Avrupa genelinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e pek çok isim hedef gösteriliyor.
Brievik'in atıfta bulunduğu yazılardan biri de Sunday Times gazetesine yazan ünlü televizyoncu Jeremy Clarkson'un İngiltere bayrağıyla ilgili sözleri: Burası, dünyada ulusal bayrağın saldırganca bulunduğu tek ülke."
Brievik, Clarkson'un televizyon programını överken "Ulusal bayrağa bağnazlık diye itibar etmeme durumu, tüm Batılı ülkelerde görülüyor." diyor.
Şovalyeler ağı
Times gazetesi, Norveçli zanlı Brievik'in "2002'de Londra'da oluşturulan ve Avrupa çapında hücreleri olduğu anlaşılan modern haçlı şövalyeleri ağının parçası" olduğu iddiasına yer veriyor.
Times, "tarihin en korkunç toplu katliamlarından birinin sorumlusu" diye nitelediği Brievik'in, çevresine uyumsuz, etrafa grafitiler yapan ve en yakın arkadaşı Pakistanlı olan bir kişi olmaktan çıkıp İslam karşıtı bir katile dönüştüğünü yazıyor.
"Pakistanlı çetelerle takılan, ancak daha sonra defalarca dayak yiyince okula odaklandığı iddia edilen Brievik'in manifestosu, İngiltere'yle sıkı bağları olduğunu ortaya koyuyor.
"Saldırgan manifestoda adını İngilizleştirip Andrew Berwick olarak kullanırken 'Londra, 2011' notunu düşmüş. Manifestoda geçen 2083 ise Breivik'in gözünde 'Batı Avrupa'daki Marksist - çok kültürcü seçkinlere karşı nihai darbe' tarihine işaret ediyor."