Tüm siyasi partilerin uzlaşması üzerine kurulacak '22 Temmuz Komisyonu', olay günü ve öncesinde meydana gelen tüm bağlantılı olayları inceleyecek.
Abone olNorveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Anders Behring Breivik'in zanlısı olduğu çifte saldırıları her yönüyle inceleycek 22 Temmuz Komisyonu adında bir soruşturma komisyonu kuracaklarını söyledi.
Tüm siyasi partilerin uzlaşması üzerine kurulacak komisyon, olay günü ve öncesinde meydana gelen tüm bağlantılı olayları inceleyecek.
Norveç polisinin Utoeya adasındaki ikinci saldırıya yanıt vermekte geciktiği eleştirileri de soruşturulacak.
Başkent Oslo'da hükümet binaları yakınındaki bombalı saldırı ve iktidardaki İşçi Partisi'nin düzenlediği gençlik kampına yapılan silahlı saldırılar sonucunda en az 76 kişi ölmüştü.
Başbakan Stoltenberg,ülkesinin geçen Cuma gerçekleşen bomba ve silahlı saldırılar karşısında "korkmayacağını ya da tehdit altında hissetmeyeceğini" de açıkladı.
Stoltenberg, panik yaratmak için şiddete başvurulduğunu ancak Norveçlilerin "değerlerinin arkasında duracağını" söyledi.
Başbakan, Norveç'in şiddeti asla kabul etmeyecek "toleranslı ve kapsayıcı bir toplum" olduğunu da ekledi.
Başbakan açıklamasında saldırının, Norveç'in "temel değerleri" olan demokrasi ve açıklığı hedef aldığını, ülkenin saldırılara cevabının ise "daha fazla demokrasi ve daha fazla açıklık" olacağını vurguladı.
'Tek başına haraket etti'
Norveç iç istihbarat servisinin başkanı, BBC'ye yaptığı açıklamada, Breivik'in Norveç ya da başka bir ülkedeki aşırı sağ gruplarla ilişkili olduğununa dair bir kanıt olmadığını söyledi.
İstihbarat şefi Janne Kristiansen, "Daha büyük bir hareketin parçası olduğuna, başka hücrelerle ilişkisi olduğuna ya da başka hücrelerin söz konusu olduğuna ilişkin bir işaret yok" dedi.
Ancak Kristiansen, Breivik'in suç ortakları olup olmadığı konusundaki incelemelerin devam ettiğini de ifade etti.
Kristiansen ayrıca Breivik'in İngiltere'deki aşırı görüşlü gruplarla herhangi bir bağlantısının tespit edilmediğini bildirdi.
Geçen Cuma başkent Oslo ve yakınındaki Utöya Adası'ndaki silahlı saldırılarının tek zanlısı durumundaki Breivik, bu gruplarla dokuz yıl önce görüşmeler yaptığını yazmıştı.
Ancak istihbarat şefi Kristiansen, Breivik'in bombalı ve silahlı saldırıları tek başına planladığına inandığını söyledi.
Davanın savcısı Christian Hatlo ise Breivik'in bir hücrenin parçası olduğunu öne sürdüğünü, onunla işbirliği yapan iki hücre olduğunu iddia ettiğini duyurmuştu.
Polis kaynakları olaya karışan başka gruplar olması olasılığını yüksek görmese de, Hatlo hiç bir ihtimalin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Kimlikler açıklanıyor
Norveç polisi Utöya adası ve başkent Oslo'nun merkezindeki saldırılarda kaybolduğu bildirilen kişileri aramaya devam ediyor.
Adanın çevresindeki gölde yüzerek kaçmaya çalışırken vurulmuş olabilecek kişiler için arama çalışması yapılıyor.
Yetkililer ise saldırılarda öldürülenlerin isimlerini açıklamaya devam ediyor.
BBC muhabiri, yüzüne ateş edilenlerin teşhis edilmesinin zor olduğunu dolayısıyla mağdurların kimliklerinin açıklanma sürecinin yavaş ilerlediğini söylüyor.
Adı açıklanan ilk dört kişiden üçü, Tove Ashill Knutsen (56), Hanna M Orvik Endresen (61), ve Kai Hauge (32) hükümet binalarının bulunduğu bölgedeki bombalı saldırıda yaşamını yitirdi.
Dördüncü kişi ise İşçi Partisi'nin adada düzenlediği gençlik kampına katılanlardan 23 yaşındaki Gunnar Linaker.
Gunnar Linaker'in babası saldırgan çevreye ateş etmeye başladığı sırada oğlu ile telefonla konuştuğunu; oğlunun "Baba, baba biri ateş ediyor" dedikten sonra telefonu kapattığını söyledi.
Kimliği açıklanan ilk dört kişi dışında, ülkenin Veliaht Prensesi Mette-Marit'in üvey kardeşi Trond Berntsen'in de ölenler arasında olduğu biliniyor.