Rus doğal gazını Almanya'ya doğrudan taşıyacak tartışmalı boru hattı Nord Stream 'teknik olarak' hizmete girdi.
Abone olRusya Başbakanı Vladimir Putin, ülkede çıkarılan doğal gazı Baltık Denizi altından Almanya'ya doğrudan taşıyacak yeni boru hattını 'teknik anlamda' hizmete açarken, Nord Stream'le, Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki boru hattına bağımlılığın azalacağını söyledi.
Ukrayna'daki doğal gaz boru hattı, Moskova ile Kiev arasındaki çeşitli anlaşmazlıklar sırasında kapatılmış ve bunun sonucunda Avrupa ülkelerinde enerji sıkıntısı yaşanmıştı.
Almanya'daki tüketicilerin Ekim sonu ile Kasım başında Rus doğal gazını kullanmaya başlayabilecekleri kaydediliyor. Bu hatta paralel bir hattın da 2012 sonuna dek tamamlanması bekleniyor.
Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, boru hattının toplam maliyetinin 8,8 milyar euroya ulaştığını söyledi.
Tartışmalı yeni boru hattı, 1220 kilometre uzunluğunda. Nord Stream boru hattının inşa edilmesine ilişkin anlaşmaya, 2005 yılında, zamanın Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile o sırada Rusya Cumhurbaşkanı olan Vladimir Putin arasında varılmış; anlaşma diğer AB ülkelerince tepkiyle karşılanmıştı.
AB ülkelerinde tüketilen doğal gazın yaklaşık dörtte biri Rusya'dan geliyor. Rusya, Baltık Denizi altından uzanan yeni boru hattının, güzergahtaki Ukrayna gibi Rusya ile sorunlu ilişkileri olan ülkelerce yaratılabilecek aksamaları önleyeceğini vurguluyor.
AB içindeki eleştirel çevreler ise, boru hattının, Avrupa'nın Rusya kaynaklı enerjiye bağımlılığını artıracağını ve kıtanın enerji piyasasını serbestleştirme çabalarını baltalayacağını savunuyor.
Gerhard Schröder'in de davetli olduğu bugünkü açılış töreninde, Başbakan Putin, "boru hattından pompalanacak gazın hacmi, 11 nükleer santralde üretilen enerjiye eşit düzeyde" dedi. Almanya, geçtiğimiz aylarda, 2022 yılına dek nükleer enerji programından vazgeçme kararı almıştı.
Rusya, Nord Stream boru hattıyla İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelere de doğal gaz ulaştırılmasını amaçladıklarını duyurdu.