AK Parti MKYK üyesi Bülent Gedikli, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Abone olAK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, CHP'nin bir proje partisi olduğunu belirterek, "Şimdi İstanbul menşeli bir proje daha yürüyor. Geçmişte zaten bir projenin gereği genel başkan değiştirdiler ama bu projelerden boş yere ümit bekliyorlar" dedi.
Gedikli, İdris Bal'ın AK Parti'den ihracına ilişkin de sert bir açıklama yaptı:
"AK Parti siyasi partidir, bir kulüp değil."
Gedikli, çözüm sürecinden Demokratikleşme Paketine, kıdem tazminatından dersanelere kadar gündeme ilişkin bir çok konuda açıklamalarda bulundu.
Çözüm sürecinin devam ettiğini belirten Gedikli, bu güne kadar gerek insan hakları gerekse de insan hakları anlamında önemli adımlar atıldığını hatırlattı. Son olarak da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi'nin büyük bir adım olduğunu vurgulayan Gedikli, bu anlamda Erdoğan'ın son Diyarbakır ziyaretinin de önemli olduğunu söyledi.
ERDOĞAN'IN DİYARBAKIR MESAJLARI
Burada verilen mesajların önemine işaret eden Gedikli, şunları kaydetti:
"Biz orada, çözüm sürecinin halkın kendisi tarafından benimsendiğini çok net olarak gördük. Bu işin artık geri dönüşü yok, nihayete erecek ve biz bunu PKK, BDP üzerinden de götürmüyoruz. Onlara bakarak bir tavır alan yaklaşımımız yok. Biz bunu tamamen demokratikleşme olarak ortaya koyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde temayül için Bitles ve Muş'a gittim. Halkın üzerinde çok büyük bir rahatlık gördüm. Eskiden yollarda güvenlik kontrolü vardı ama güvenlik yoktu. Şimdi ise kontrol yok ama güvenlik var. Toplumsal barış, bölgede tesis edilmiş durumda. Bundan sonra bu süreci kimse rayından çıkaramaz, geriye döndüremez."
İSTİKRAR VE İKTİSADİ BÜYÜME
Toplumsal barışın tesisiyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde artık sosyal istikrarın, iktisadi büyümenin sağlanacağını ve işsizliğin azalacağını vurgulayan Gedikli, Türkiye'nin bu imajının değişmesiyle birlikte dünyanın da buraya bakışının değiştiğini ifade etti.
Gedikli, çözüm süreciyle birlikte, bölgedeki Organize Sanayi Bölgelerine de (OSB) yoğun bir talep olduğunu belirterek, "Ben bunu 5 yıl önce söylemiştim, 'Güneydoğu, Doğu, Gebze gibi olacak, sanayileşecek' demiştim. Sanayicileri buralara yatırım yapmaya çağırmıştım. İşin bu noktalara geleceğini biz görüyorduk" diye konuştu.
KIDEM TAZMİNATI KALMIYOR
Kıdem tazminatına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gedikli, kamuoyunda, "kıdem tazminatı kalkıyor" diye yanlış bir algının olduğunu, bunun aslında bir dönüşüm olduğunu söyledi. Bülent Gedikli, şu anda hak sahiplerinin ancak yüzde 8'inin kıdem tazminatını alabildiğine işaret ederek, "Fon uygulamasıyla aslında hem bunun önüne geçilecek hem de sağlam bir altyapı oluşacak" dedi.
Terörün, ülkeye yıllarca hem maddi hemde manevi anlamda büyük maliyetler yüklediğine işaret eden Gedikli, şöyle devam etti:
"Buna ilişkin daha önce de açıklamalarım olmuştu. Terörün ülkemize maliyeti çok büyük ama artık geçmişin maliyetine değil, önümüzdeki durumlara bakarsak, mesela vizyon projelerimiz ülkemize neler kazandıracak? Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, Kanal İstanbul... Bunların ekonomimize olumlu etkileri çok daha muazzam olacak. Bunların neler getireceğini bir örnekle söyleyim. Başbakanımız, Gezi olaylarının arkasında faiz lobilerinin olduğunu söylediğinde bazıları inanmadı. Size, olduğunu gösteren bir örnek göstereyim. Almanya'da Frankfurt merkezli havaalanı işletmecesi bir kurum var. Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptılar ve 'Frankfurt, havayolları transferinde en önemli merkezlerden biriydi. Üçüncü havalimanı yapıldığında İstanbul en önemli transfer merkezi haline gelecek' dedi. Bu açıklamayı nasıl göz ardı edebilirsiniz? Önümüzdeki süreçte ne olacağını buradan anlıyoruz. Mesela Kanal İstanbul, bunun Türkiye'ye getireceği muazzam bir katkı olacak. Vizyon projelerimiz, bizim için çok önemli. 2023'te inşallah Türkiye'yi 10 büyük ülkeden biri haline getireceğiz."
BU GÖRÜŞÜN AK PARTİ'DE YERİ YOK
Küresel ekonomiye ve bir çok ülkede yaşanan siyasi kargaşalara da değinen Gedikli, özellikle Avrupa ve ABD'de halen ekonomi alanında sorunların devam ettiğini söyledi.
Bu olumsuzlukların da Türkiye'ye olan talebi artırdığını dile getiren Gedikli, şöyle konuştu:
"Bazen olumsuz gibi gördüğümüz hadiseler, bölge ülkelerinde yaşanan kaoslar, Türkiye'ye olumlu olarak dönebiliyor. O yüzden bir şey olduğu zaman buradan olumsuz sonuçlar çıkarmaya gerek yok. Ancak bunu tamamlayan önemli bir şey var. Türkiye'de biz parti olarak artık koltuk sevdasıyla hareket etmiyoruz. Bu çok önemli bir şey. Yani, 'Ben keyfime bakarım, koltuğuma yapışır kalırım' diye hareket edenler partimizde asla yer bulamıyor. Bu tutum içinde olanlar da CHP gibi müzmin muhalif hale düşerler ve partimizle yollarını ayırmak zorunda kalırlar. Sayın Başbakanımız çok güzel ifade etti. Koltuğu değil de hizmeti esas alırsanız, Türkiye adına, millet adına siyasette risk alırsınız ve doğru işleri yaparsınız ama koltuk endişeniz olursa o riskleri alamazsınız, derdiniz o olur. Biz bunları aştığımız için Türkiye olarak bu noktalara geldik."
BURASI KULÜP DEĞİL!
Partinin, Kütahya Milletvekili İdris Bal'ı kesin ihraç istemiyle disipline sevk etmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gedikli, "Biz siyasi bir partiyiz, burası bir kulüp değil. Burada bir tüzük var ve siyasetin bir disiplini var" dedi.
Elbette parti içi demokrasinin de olduğunu belirten Gedikli, "Siz tüm görüşlerinizi partinin ilgili organlarında ifade edersiniz ama parti organları karar aldıktan sonra, artık ona uymak zorundasınız. O da parti disiplinidir. Siz o partiye gelmişseniz, partinin ürettiği siyaset çevresinde hareket etmek zorundasınız" dedi.
YENİ BİR ŞEY DEĞİL
Dersanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin yaşanan tartışmalara da değinen Gedikli, şunları söyledi:
"Dersane konusu yeni bir şeymiş gibi gündeme geldi ama bu yeni değil. 7. Kalkınma Planı'ndan bu yana bu konular gündemde. Dersanelerin kapatılması değil de özel okullara dönüştürülmesi olarak konuya bakılmalı. Bu konuda bazı itirazlar, eleştiriler geliyor olabilir ama alınan karar bu yönde. Sayın Başbakanımız da bu konuda gerekli açıklamaları yaptı. Bu süreç devam edecek. Bunu AK Parti ile cemaat kavgası gibi tartışmak zaten ayrı bir yanlış. Bu tartışma bir neticeye de varmaz. Bunu eğitim sistemi üzerinden tartışmak gerekir, böylece sağlıklı bir sonuca varılır. Yoksa AK Parti ile cemaat birbiriyle kavga ediyor gibi bir yaklaşım, belki birilerinin arzu ettiği bir şeydir ama biz böyle bir şeye asla fırsat vermeyiz, müsaade etmeyiz. Kimse bulanık suda balık avlamaya kalkmasın. Bunlara fırsat verilmez, aradıklarını da bulamazlar, ancak avuçlarını yalarlar."
CHP PROJE PARTİSİ
Bülent Gedikli, Anayasa çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulundu.
CHP'nin mutabık kalınan 60 maddenin geçirilmesine dahi yanaşmadığını belirten Gedikli, şunları kaydetti:
"Biz bu Anayasayı yapabilseydik, toplumsal barışı sağlama noktasında çok önemli bir adım atmış olacaktık. Bunu yine CHP fesata uğratmış ve niyetini ortaya koymuş oldu. Niyetleri üzüm yemek değil. CHP zaten bir proje partisi. İyi bir muhalefet yapamadığı için de sürekli sorun üretiyorlar. CHP'de şimdi İstanbul menşeli bir proje daha yürüyor. Geçmişte zaten bir projenin gereği genel başkan değiştirdiler ama bu projelerden boş yere ümit bekliyorlar. Baronlardan, medya ve sermaye gruplarından alınan destekle yapılan siyaset, bu ülkede netice vermez. Bu tür suni projelerden sorun çıkmaz. Geçmişte de bu tür projeler çok oldu ama hepsi boş."