BBC, Nijerya ile Boko Haram arasındaki müzakerenin detaylarına ulaştı. Buna göre görüşmelerde kaçırılan kızların kurtarılmasına çok yaklaşılmıştı fakat Nijerya hükümeti geri adım attı.
Abone olBBC, Nijerya hükümetiyle Boko Haram örgütü arasındaki müzakerenin detaylarına ulaştı.
Buna göre, kaçırılan 200 kız öğrencinin geri alınması için sürdürülen görüşmelerde sona gelinmişti.
Kızların hükümete teslim edilmesi güvenceye alınmışken, Nijerya hükümetinin müzakereden çekildiği anlaşıldı.
BBC Nijerya muhabiri Will Ross görüşmelerde kızların serbest bırakılmasının garantiye alındığı bir aşamaya gelindiğini belirtti.
Ross, bir arabulucunun bu ayın başlarında Boko Haram liderleriyle görüştüğünü ve daha sonra kızların tutulduğu kuzeydoğu Nijerya'daki bölgeyi ziyaret ettiğini söyledi.
Buna göre müzakerede, kızların serbest bırakılması karşılığında 100 Boko Haram örgütü mensubunun hapisten salıverilmesi konusunda neredeyse uzlaşıldı.
Ancak değiş tokuşun hemen öncesinde Nijerya hükümeti geri çekildi.
Nijerya hükümeti bugüne kadar müzakerelerle ilgili hiçbir açıklama yapmadı ancak görüşme yapılması ihtimalini de reddetmedi ve tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtti.
Nijerya Başkanı Goodluck Jonathan, geçtiğimiz günlerde Fransa'da Boko Haram kriziyle ilgili bir toplantıya katılmıştı.
Toplantı, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından düzenlenmişti.
Toplantıya İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve diğer Avrupa ülkelerinden temsilciler katılmıştı.
'Batı eğitimi günahtır'
Radikal İslamcı örgüt Boko Haram, 14 Nisan'da Chibok kentinde bir okula baskın yaparak, 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırmıştı.
Örgüt, kaçırılan kızlarla ilgili bir video yayınlamıştı.
Yaklaşık 130 kız öğrencinin dua ederken görüldüğü videoda Boko Haram lideri Ebubekir Şekau, kızların Müslüman olduklarını söylüyordu.
2002'de kurulan Boko Haram örgütü başlangıçta sadece Batı tarzı eğitim biçimine karşı çıkıyordu.
Adı yerel dilde "Batı eğitimi günahtır" anlamına gelen "Boko Haram", 2009'da bir strateji değişikliğiyle, Nijerya'nın kuzeyinde İslam devleti kurmayı amaçladığını duyurmuştu.
Özellikle Nijerya'nın kuzeydoğusunda aktif olan örgüt, son beş yılda düzenlediği saldırılarla binlerce insanın ölümüne neden oldu.
ABD Boko Haram'ı geçen yıl "terör örgütü" ilan etti.