ABD, Radikal İslamcı örgüt Boko Haram'ın kaçırdığı kız öğrencilerin bulunması için ülkeye keşif uçakları gönderdi. ABD'li yetkililer, Nijerya hükümeti ile uydu görüntülerinin paylaşıldığını da açıkladı.
Abone olAmerika Birleşik Devletleri, Nijerya'da kaçırılan 200'den fazla kız öğrenciyi bulmak için bölgeye keşif uçakları gönderdi. Ekipler, radikal İslamcı örgüt Boko Haram tarafından kaçırılan kızların izini bulmaya çalışacak.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileri ayrıca Nijerya hükümet ile uydu görüntülerini paylaşacağını açıkladı.
İsmini vermek istemeyen bir yetkili, "Nijeryalılarla uydu görüntülerini paylaştık. Ayrıca Nijerya hükümetinin izniyle istihbarat, gözlem ve arama uzmanı uçuş ekiplerimizi bölgeye yolladık. Ekipler Nijerya hava sahasında arama çalışmalarına devam ediyor" dedi.
Devlet ve istihbaratta görevli yaklaşık 30 kişilik ABD'li ekip Nijerya'daki arama çalışmalarına destek veriyor.
ABD'nin Washington eyaletinden bildiren BBC muhabiri Rajini Vaidyanathan, gönderilen uçakların teknik donanımına dair detaylı bilgi verilmediğini belirtti. BBC muhabiri, söz konusu uçakların geniş bir bölgedeki cep telefonu ve telekomünikasyon trafiğini dinleyebildiğini söyledi.
ABD yetkililerinin açıklaması, örgütün dün akşam yayınladığı kayıtların ardından geldi. Kayıtlarda kaçırılan kız öğrencilerden yaklaşık 130 kadarına hicab giydirilmiş, dua okutuluyordu.
Videoda konuşan Boko Haram örgütü lideri Ebubekir Şekau, kızların hepsinin Müslüman olduğunu belirtiyordu. Örgüt lideri, kızları ancak hapisteki örgüt üyelerinin hepsinin serbest bırakılması karşılığında bırakacaklarını söylüyordu.
Hükümet takas şartını kabul edecek mi?
Radikal İslamcı örgüt Boko Haram'ın, elindeki 200'den fazla kız öğrenciye karşılık hapisteki elemanlarının salıverilmesi isteğine, Nijerya hükümetinden çelişkili cevaplar geliyor.
İçişleri Bakanı, Abba Moro, Boko Haram'ın hükümete teklif yapacak pozisyonda olmadığını belirterek, örgütle müzakere etmeyeceklerini söyledi.
BBC'ye konuşan Moro, "Suçsuz kişilerin devlete silah doğrultmuş suçlularla takası gibi bir seçenek hükümetin masasında olamaz" dedi.
Ancak daha sonra Nijerya hükümeti, İçişleri Bakanı'nın açıklamalarının kendi görüşü olduğunu, "Kız öğrencilerin serbest kalması için tüm seçenekleri araştıracaklarını" açıkladı.
Enformasyon Bakanı da benzer bir açıklama yaparak "Tüm seçenekler masada" demişti.
"Satılma" tehdidi
Kız öğrenciler, 14 Nisan'da ülkenin kuzeyindeki Chibok kentinde kaldıkları yatılı okulu basan Boko Haram militanları tarafından kaçırılmıştı.
Örgütün lideri Ebubekir Şekau geçen hafta yayınladığı video mesajında kız öğrencileri "köle olarak satma" tehdidinde bulunmuştu.
2002'de kurulan Boko Haram örgütü başlangıçta sadece Batı tarzı eğitim biçimine karşı çıkıyordu.
Adı yerel dilde "Batı eğitimi günahtır" anlamına gelen Boko Haram, 2009'da bir strateji değişikliğiyle, Nijerya'nın kuzeyinde İslam devleti kurmayı amaçladığını duyurdu.
Özellikle Nijerya'nın kuzeydoğusunda aktif olan örgüt, son beş yılda düzenlediği saldırılarla binlerce insanın ölümüne neden oldu.
ABD 2013 yılında Boko Haramı "terör örgütü" olarak ilan etti.