Sosyalist hareketin önemli isimlerinden, Türkiye Birleşik Komünist Partisi kurucusu Nihat Sargın 81 yaşında vefat etti.
Abone olTürkiye’de sol siyasetin önde gelen isimlerden Nihat Sargın, tedavi gördüğü İstanbul Cerahpaşa Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
Sargın, beyin ve akciğerindeki rahatsızlık nedeniyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi görüyordu.
Sargın’ın ölümüyle ilgili Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, Sargın’ın Türkiye’de sol siyasetin önde gelen temsilcilerinden birisi olduğuna işaret edilerek, “Nihat Sargın, altmış yılı aşan siyasi hayatında solun Türkiye’de yaygınlaşması için çaba sarf etmiş saygın bir siyaset adamıydı” denildi.
ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise yaptığı açıklamada, Nihat Sargın’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisinde olduklarını belirtti.
CENAZE PROGRAMI
Sargın'ın cenazesi, 19 Kasım Cuma günü öğle vakti, Kadiköy-Kızıltoprak'taki Zühtüpaşa Camii'nde yapılacak törenden sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
66 YIL HAPSİ İSTENMİŞTİ
DGM Savcısı Nusret Demiral tarafından hazırlanan iddianamede Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) yöneticileri Nabi Yağcı(Haydar Kutlu) ve Nihat Sargın'ın 66'şar yıl hapse mahkum edilmeleri istenmişti. Ve 16 Kasım 1987 günü başlayan gözaltı süreci, 5 Aralık 1990'da iki liderin tutuklanıp cezaevine konmasıyla sona eriyordu.
Özal'ın sözleri |
İki yıl süren tutukluluk süreci sona erdiğinde, düşünce özgürlüğünün önündeki en büyük engeller olan 141, 142 ve 163. maddeleri kaldırılmış ve cezaevlerindeki düşünce suçluları serbest bırakılmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 1994 yılında ise, Kutlu ve Sargın'ın Türkiye aleyhine açtığı davada Türkiye'yi mahkûm etmişti. Turgut Özal'ın Sargın ve Kutlu için "Yasaklı olmazlarsa kimse onları bir süre sonra hatırlamaz" sözü hafızalara kazınmıştı. |
NİHAT SARGIN KİMDİR?
1927'de İstanbul'da doğan Sargın, tıp fakültesinde öğrenciyken sol mücadelenin içerisinde yer almaya başladı. 1948'de, 21 yaşındayken Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) üyesi oldu. 1950 yılında tutuklanarak dört yıl cezaevinde kaldı. 6-7 Eylül Olayları'nda yargılandı.
İstanbul Yüksek Tahsil Gençliği Derneği başkanlığı yaptı. Temel Haklar Yaşatma Derneği'ni kuran Sargın 1962'de Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) genel sekreterliğini yaptı. Politik yaşamında üçüncü tutukluluğunu 12 Mart Muhtırası ile yaşadı.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından yurtdışına giderek yedi yıl kaldı. 1987'de Haydar Kutlu ile birlikte Türkiye'ye dönerek, TKP ile TİP birleşmesinden doğan Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin (TBKP) kurucuları arasında yer aldı. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı'nın başkanlığını yaptı.
Nisan 1999'da Ürün dergisini çıkaran ekipte yer alan Sargın, eşi ve 63 yıllık mücadele arkadaşı olan Yıldız Baştımar Sargın'ı 7 Ekim 2009'da kaybetti.
Sargın'ın iki ciltlik "TİP'li Yıllar (1961 - 1971) Anılar-Belgeler", "Dönüşten Özgürlüğe 900 Gün Türkiye Birleşik Komünist Partisi Davası" ve "Cezaevi Anıları - Davalar, Savunmalar" isimli üç kitabı bulunuyor.