BIST 9.856
DOLAR 35,25
EURO 36,69
ALTIN 2.965,61
HABER /  SAĞLIK

Nezle deyip geçmeyin, alerjik olabilir

Uzmanlar nezlenin alerjik olabileceği konusunda uyarıyor. Alerjik rinit teşhisi konulmuş bir hastaya üç çeşit tedavi yöntemi öneriliyor.

Abone ol

Türkiye Hastanesi KBB servisi doktorlarından Opr. Dr. İlhan Özbek, alerjinin genetik bir yatkınlığı olduğunu ve her yaşta başlayabileceğini belirterek alerjik rinit ile ilgili bilgi verdi.

Alerjiyi, "Vücuda giren ya da temas eden bir maddeye karşı vücudun kendine zarar verecek derecede reaksiyon göstermesi" olarak tanımlayan Özbek, rinitin (nezle) burun içini döşeyen mukozanın her türlü iltihaplanması olduğunu söyledi. Alerjik kişilerde daha çok sinüzit görülebileceğini belirten Özbek, “Alerjiye verilen reaksiyonlar normal düzeyinde olduğu sürece vücut için bir zararı yok ama tahmin edileceği gibi alerjik kişilerde bu reaksiyon zararlı biçimde fazla oluyor. Organlarımız içinden burun ise alerjik reaksiyonlardan en çok etkilenen organ olarak göze çarpıyor. Alerjinin KBB ile ilgili semptomları arasında en sık görülenler burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, kaşıntı, geniz akıntısı, boğazda gıcık, kronik öksürük, orta kulakta basınç problemleri sayılabilir. Alerjik kişilerde alerjik olmayan kişilere göre daha çok sinüzit, burunda et büyümesi (konka hipertrofisi veya polip), astım ve cilt reaksiyonları görülür” dedi.


BİTKİ VE EVCİL HAYVANLARA DİKKAT

Alerjik rinit teşhisi konulmuş bir hastaya üç çeşit tedavi yöntemi önerildiğini anlatan Özbek, “Bunlardan ilk sırada bünyenin reaksiyon gösterdiği alerjenlerden korunma var. Bu yine de tam manasıyla başarılı olabilecek bir korunma yöntemi değildir. Hastanın alerjisi olan maddeden tam anlamıyla uzak duramaması gibi etmenler tedaviyi zorlaştırabilir ancak tozlu ve dumanlı ortamlarda bulunmamak, eğer zorunlu ise maske takmak, ısı ve nemin ayarlanması, polenlerin yoğun olduğu bölgelerde bulunmamak,ev içinde mümkün olduğunca halı, kilim battaniye yerine deri, vinlex ve plastik eşyaların kullanılması, bitki ve evcil hayvan bulundurulmaması gibi önlemler alınabilir. Ayrıca doktorunuz ilaç tedavisi de önerebilir.

KBB UZMANINA GÖRÜNÜN

Etken maddesi antihistaminikler olan bu ilaçlar alerjene maruz kalmadan kullanılırsa etkileri daha güçlü oluyor. Antihistaminiklerden sonra en etkili ilaçlar ise kortikostreoid sınıfı ilaçlar oluyor. Bu sınıfın ilaçları ağızdan ve kalçadan çok büyük etki gösterse de yan etkilerinin fazlalığından dolayı tercih edilmiyorlar. Bunun yerine burun spreyi olan çeşitleri tavsiye ediliyor. Son olarak iğne tedavisi ise uzun süreli bir tedavi olabileceği için doktorların pek uygun görmediği bir yöntem olarak biliniyor. Yine de sürekli nezleden şikayet ediyorsanız ve burun akıntınız normalin dışında bir seyir izliyorsa en kısa zamanda bir KBB uzmanına görünmenizde fayda var” ifadelerini kullandı.