BIST 9.445
DOLAR 34,56
EURO 36,03
ALTIN 2.999,94
HABER /  EKONOMİ

New York'a Türk ticaret merkezi

Ekonomi Bakanlığı destekleri kapsamında hayata geçirilen ve ihracatçının ABD pazarında çok daha etkin şekilde yer almasını sağlayacak Türkiye Ticaret Merkezi, New York'un en prestijli noktalarından birinde açıldı.

Abone ol

Ekonomi Bakanlığı destekleri kapsamında hayata geçirilen ve ihracatçının ABD pazarında çok daha etkin şekilde yer almasını sağlayacak Türkiye Ticaret Merkezi (TTM) New York'un "en prestijli" noktalarından birinde açıldı.

Manhattan'da, Empire State binasına çok yakın bir noktada bulunan New York TTM'nin açılışına, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle'nin yanı sıra oda ve ihracatçı birlikleri temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, ihracata dayalı büyüme ve kalkınma için 1980'lerden sonra Turgut Özal önderliğinde bir seferberlik başlatıldığını anımsatarak, Türkiye'nin o zamandan itibaren kabuğunu kırdığını söyledi.

Türkiye'nin, her yıl 1 milyonun üzerinde vatandaşını istihdam edebilmesi için yüzde 5,5'in üzerindeki büyüme bandına oturması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, bunun yeterli miktarda finans yaratma ve üretme ile sağlanabileceğini kaydetti.

Zeybekci, Türkiye'ye, yeterli tasarruf olmadığı için bunun ancak borçlanma yoluyla yapılabileceğinin söylendiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu borçlanma da sürdürülemez, yüksek maliyetli cari açık demektir. Dolayısıyla 4-5 yılda bir Türkiye'nin bir düzeltme hareketi yapması gerekir. Hep bu söylenir. Halbuki bunun yolları vardır. Bunlardan birincisi sürdürülebilir, öngörülebilir bir Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye çekmesi... Daha önemlisi, değerlendiremediği yer altı ve üstü zenginliklerini akıl ve alın terini kullanarak ürün ve hizmete dönüştürmesi ve bunları ihraç etmesi, satması, sunmasıdır. Bunun karşılığı da kimseye hesap ve faiz vermemek, kendi milli kaynaklarını yurt içine transfer etmek ve bunların büyümede bir araç olarak kullanılmasıdır. Biz, bunun çok gerekli olduğuna inanıyoruz."

"HER DIŞ TTM'YE YILLIK 3 MİLYON DOLAR DESTEK VERİYORUZ"

Nihat Zeybekci, 65. hükümetin programını yazarken bir önceki günden daha fazla üretmeyi, ihraç etmeyi ve ihracata dayalı büyüme modelini gerçekleştirmeyi esas aldıklarını söyledi.

2017'nin ilk iki çeyreğindeki yüzde 5,2'lik büyümenin 3,9'unun ihracat ve üretimden geldiğine işaret eden Zeybekci, "Bu bizim istediğimiz bir büyüme tarzıydı. Onun için zaten 2016 yılındaki o ihracat, yatırım ve büyüme seferberliğini başlattık. Bugün içinde bulunduğumuz ortam dahil olmak üzere TİM, ihracatçı birlik başkanlarımızın ve ihracatçılarımızın bizden istediği her şeyi gerçekleştirdik." diye konuştu.

TTM'lerin, ihracatçılara verdikleri desteklerden sadece biri olduğunu vurgulayan Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hükümet olarak her dış TTM'ye, burada yer alacak ihracatçılarımıza binayla, merkezle ilgili yıllık 3 milyon dolar destek veriyoruz. Kaç tane ve nerede olacağıyla ilgili herhangi bir sınırımız da yok. İlk hedeflerimize ulaştık. Tahran'da, Dubai'de, Şikago'da, New York'ta, Moskova'da, Frankfurt'ta, Londra'da, Tokyo'da, Oslo'da gibi gideceğiz. Bunlar mükemmel midir? Değildir. Bunlarda düzeltilmesi gereken yerler vardır. Bazı arkadaşlarımızın düzeltme talebi ve eleştirileri var. Bunları düzeltebiliriz, hiçbiri ilahi kanun değil. Her birini konuşur, tartışırız. 'TTM'ler devamlı olarak 12 ay boyunca bir şirket tarafından mı kullanılsın, yoksa bazı ticaret merkezlerimiz aylık bazda sektöre tahsis ettiğimiz, dönüşümlü kullanılan yerler haline mi getirilsin?' gibi konular var. Bunları konuşacağız, inşallah düzelteceğiz."