BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

New Orleans suya batıyor

Her yıl belli oranda denize kayan New Orleans kenti sanılandan daha hızlı alçalıyor.

Abone ol

Her yıl belli oranda denize kayan New Orleans kentinin, sanılandan daha hızlı alçaldığı ve bazı bölgelerinin sular altında kalma tehlikesi bulunduğu ortaya çıktı.

Geçen yıl son yılların en vahşi kasırgasında büyük hasar gören New Orleans kentinin, hızla denize doğru kayması bilim insanlarını endişelendiriyor. Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre, caz müziği ve festivalleri ile ünlü kent yılda 3 santimetre denize kayıyor. Katrina kasırgasından üç yıl öncesinden bugüne dek kentin jeolojik durumunu uydu fotoğraflarından değerlendiren uzmanlar, bazı mahallelerin diğerlerinden daha hızlı kaydığını ve bunun binlerce kişiyi evsiz bırakabilecek sonuçları olabileceğini vurguluyor.


Araştırmayı yürüten University of Miami jeofizik profesörü Tim Dixon, kentin denize kayan bölümlerinin yeniden inşa edilmesi gerektiği uyarısını yapıyor. Kentin denize kayışının hızlanması, aşırı kentleşmeye bağlı binaların kenti tabanına yaptığı ağırlık, kanalizasyon kanallarının deformasyonu ve sismik kayma gibi birçok etkene bağlanıyor.

DALGAKIRANLAR İŞLEVİNİ YİTİRİYOR
Bilim insanları kentin yılda 0.5 santimetre kaydığını düşünürken, 150 bin ayrı noktadan çekilen uydu fotoğrafları kentin yüzde 20"sinin yılda 3 santimetre"ye kadar denize kaydığını ortaya koyuyor. Söz konusu beklenmedik kaymanın bir sonucu olarak, kenti okyanus sularından koruyan dalgakıranların seviyesi, yapıldıkları 30 yıl öncesine göre alçalmış ve Katrina kasırgasında birçok mahalleyi sular altında bırakan dalgalara engel olamamıştı.