Nevşehirlilere müjde. Kent merkezindeki çevre kirliğini önlemek için başlatılan atık su arıtma tesisinde son aşamaya gelindi.
Abone olNevşehir Belediyesi tarafından kent merkezinde çevre kirliliği ile köklü bir şekilde mücadele yapılması amacıyla başlatılan çalışmalar çerçevesinde projelendirilerek, yüzde 75'i AB'nin karşılıksız hibe yardım fonundan yararlanılmak suretiyle yapımı tamamlanma aşamasına gelen Nevşehir Atık Su Arıtma tesisinde test çalışmalarına başlandı.
Gelişmiş Avrupa ülkelerinde Atık Su Arıtma tesisi alanındaki son teknolojik yöntemlerin uygulanacağı ,Türkiye'nin bu alanda en önemli Atık Su Arıtma Tesislerinden biri olarak hizmet vermesi planlanan tesis, Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Nar beldesinin Burgaz mevkiinde 40 bin metrekarelik bir alan üzerinde gerçekleştiriliyor.
Nevşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan Türkiye genelinde AB'nin yüksek maliyetli çevre yatırımlarından biri konumundaki Nevşehir Atık Su Arıtma tesisinin yapımına ilişkin harcamaların yüzde 75'i AB'nin ilgili fonları tarafından karşılanıyor. Yüzde 25 oranında Nevşehir Belediyesi'nin katkısı ile hayata geçirilecek Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisinde, Nevşehir kent merkezinin yanı sıra Göre Uçhisar ve Nar beldeleri ile Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Çardak ve Güvercinlik köylerinin de atık suları arıtılacak. Hizmete kazandırıldığında günde yaklaşık 13-15 bin metreküp atık su arıtılmasının planlandığı Nevşehir Atık Su Arıtma tesisinde, Kaba Izgaralar,Giriş Pompa İstasyonu, İnce Izgaralar, Kum ve Yağ Tutucu, Havalandırma Havuzu, Çöktürme Havuzu, Klor Binası, İdare Binası, Otopark, Blower Binası, Trafo Binası ve Çamur Depolama gibi üniteler yer alıyor.
Çevresel bazda en temel sorunlardan birini oluşturan atık suların, Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisi ile arıtılmış hale gelmesi ile, Türkiye'nin bin 50 kilometrelik uzunluğu ile en uzun nehri konumundaki Kızılırmak'ın Nevşehir bölümünde yeraltı ve yerüstü kirliliğinin de önüne geçilmiş olacak. Tesiste arıtılan su, bölge çiftçileri açısından tarımsal sulamada kullanılacağı gibi, yeşil alanların sulanmasında da kullanılabilir bir değer taşıması,bölgedeki içme suyu kaynaklarının etkin bir şekilde korunmasının yanında önemli bir içme suyu tasarrufunun da yapılmasına imkan sağlayacak.
Nevşehir Arıtma Tesisinde atık suyun arıtımından sonra ortaya çıkan çamur, yapılacak bir dizi bilimsel çalışmalar ışığında bölgede sebze ve meyvelerin yetiştirilmesinde kullanılabilirliğinin ortaya konulması halinde çiftçilerin gübre ihtiyaçlarının da karşılanmasında etken oluşturabilecek.