Kırşehir Belediye Başkanı Bahçeçi, Neşet Ertaş için düzenlenecek törene 30-40 bin kişi beklediklerini söyledi.
Abone olÖnce Neşet Ertaş'ı kaybettik ardından da Tunceli'den gelen haberle yıkıldık! Türkiye, dün sabah saatlerinde İzmir'den gelen acı haberin yasını tutarken, Tunceli'deki teröre kurban verdiğimiz 6 yiğidin haberiyle ikinci kez sarsıldı.
Türkiye dün ağladı... Hem kaybettiği söz ve saz ustası için hem de Tunceli'de kaybettiği 7 can için...
İKİ YILDIR TEDAVİ GÖRÜYORDU
İzmir’de özel bir hastanenin onkoloji servisinde 15 gündür kanser tedavisi gören Türk halk müziğinin usta sesi Neşet Ertaş, dün sabah saat 08:45 sularında hayatını kaybetti. Sanatçı önceki gün ise “primer hastalığı” yoğun bakım servisine kaldırılmıştı.
Neşet Ertaş'ın cenazesi bu sabah memleketi Kırşehir'e götürülmek THY'ye ait tarifeli uçakla üzere Ankara'ya getirildi.
Esenboğa Havalimanı'na getirilen Ertaş'ın cenazesi uçaktan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Kültür Bakanlığı bürokratları ve diğer yetkiler tarafından indirildi.
Naaşın cenaze arabasına konulması ardından Günay ve Ertaş'ın yakınları VIP salonunda bir araya geldi.
Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Bakan Günay, ''binbir renkli kültür gök kubbemizin en yüce direklerinden birisi'' olarak nitelendirdiği Ertaş'ın, dün fani dünyadan ayrıldığını belirtti.
YALAN DÜNYADAN AYRILIR, ÖLMEZ
''Birazdan aileyle sevgili Neşet Ertaş'ı baba toprağına, öz yurduna, doğum yerine ve babasının hemen yanı başına, alıp Kırşehir'e götüreceğiz'' diyen Bakan Günay, şunları kaydetti:
''Bütün kalbimle şuna inanıyorum, sesiyle, sazıyla, sözüyle, şiiriyle, duygularıyla, muhayyilesiyle ülkelerin, toplumların kültür yaşamına büyük eserler katmış insanlar sadece bu yalan dünyadan ayrılırlar, ölmezler. Onu bugün gerçek anlamıyla ebediyete uğurladığımızı düşünüyorum, sonsuz rahmet diliyorum. Bugün akşama kadar ona olan görevimizi millet adına, minnet borcumuzu yerine getirmeye çalışacağız. Ailesine, bütün sevenlerine dayanma gücü, sabır diliyorum.''
Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ise ''Bütün sevenleri sağ olsun, var olsun. O bizden çıktık artık'' diye konuştu. Ertaş, gösterilen ilgiden dolayı da teşekkür etti.
Daha sonra Ertaş'ın cenazesini taşıyan araç defnedileceği Kırşehir'e doğru karayoluyla yola çıktı.
Cenaze ikindi namazını müteakip Ahi Evran Camii’nden kaldırılacak ve Bağbaşı’ndaki merkez mezarlığa babası Muharrem Ertaş’ın yanına defnedilecek. Ertaş’ın dünürü ve yeğeni Metin Taplak, bunun dışında başka bir gelişme olmayacağını belirtti.Hüseyin Ertaş: "Acımız taze. Bizim babamızda ama Türkiye'nin abisi, babası, kardeşiydi. Hastane ve doktorlar gereği kadar ilgilendi. Yolcumuzu bugün uğurladık. Kendisini Kırşehir’e götüreceğiz. Aile öyle karar verdi. Vasiyeti vardı, babasının yanına defnedilecek. En kısa zamanda cenazesini götürüp defnetmek istiyoruz." Hüseyin Ertaş, “Sazı ne olacak? sorusu üzerine ise sadece “Ah ah" demekle yetindi.
CENAZESİNE ONBİNLER
KATILACAK...
[PAGE]
KİMLER NE SÖYLEDİ...
[PAGE]
CNN Türk'e konuşan Yaşar Kemal, ''Neşet Ertaş'a 'bozkırın tezenesi' demiştim. Sonuna kadar bu ismi hakkıyla taşıdı. Babası büyük bir ustaydı ve benim büyük bir dostumdu. Gençliğinde ona hep babasını geçemeyeceğini söylemiştim ama babasını geçti. Ölümüne çok üzülüyorum. Bozkırdan böyle büyük bir sanatçı yetişir mi bilemiyorum" dedi.
"Yöresel sanatçılar arasında ilk beşe, belki de birinci sırada gelir. Bozlakları rahmetli babası gibi çok iyi söylerdi. Ahbaplığımız var ama Türkiye'nin hallerinden dolayı son dönemde görüşemiyorduk. 1969'da Gençlik Saati vardı Ankara Radyosu'nda ilk defa o programda çok ünlü olduğu dönemde tanışmıştık. Beraber Gençlik Saatine çıkmıştık. Çok güzel eserler bıraktı. Her ölüm erken ölüm demektir.
Bilgelik yanı vardı. Herkeste olmayan bir şey. Çok sıkıntılar çekti, Almanya'ya gitti. Unkapanı'nda karşılaştığımızda. Ona 'Yöneticiler sesimizi çıkarmamıza izin vermiyor' demiştim. O da 'O zaman sana bir firma gerekiyor' demişti."
"Çok üzüldüm. Beklemedik, çok ani bir olay. İnsan olarak çok değerli bir kişiydi. Çok büyük bir kayıp. Büyük bir hocayı, iyi bir enstrüman çalan birini kaybettik. Başımız sağ olsun. Nur içinde yatsın. Yaptığı işi önce saygı ve sevgi, sonra da derin bilgisini katıyordu. Büyük üzüntü duydum."
SELDA BAĞCAN: HAYATI ACILARLA GEÇTİ
“Çok üzüntülüyüz, değerli bir ozandı. Birinci kaynaktan türküler dinleyemeyeceğiz artık. Kendisinden 2-3 eser aldım. Çok üzgünüm, nur içinde yatsın. Hayatı acılar içinde geçti. Hasan Saltık onu yeniden var etti, popüler olmasını sağladı. Hak ettiği değeri bulamayan insanlardandı. Bu kadar değerli bir ozan, kalbi kırık olarak gitti."
SABAHAT AKKİRAZ: HER TÜRKÜDE HATIRLAYACAĞIZ
"Hepimizin türküleriyle büyüdüğü, yaşadığı bir büyük usta. En büyük tesellim onun gibi çalan, söyleyen bir değerimiz yoktu. Sonsuza kadar her tele vurulduğunda, türkü söylendiğinde onu hep yaşıyor hissedeceğiz. Onu hep öyle duyacağız, öyle anımsayacağız."
BELKIS AKKALE: TOPLUMUN GÖNLÜNE GİRDİ, UNUTULMAZ
"Sanatçılar eserleriyle toplumun gönülen girmiş ustalar hiçbir zaman unutulmaz. Çok üzgünüm, haberi alınca da konuşmakta güçlük çekiyorum. Neşet Ertaş uzun yıllar halk türkülerine hizmet etti. Gençlik yıllarımda onun ilk kez konserine gitmiştim. Çok üzgünüz. Toplumda çok iz bırakan değerli bir ustayı kaybettik."
MUSA EROĞLU: KAZANDIĞI ERDEME ORTAK OLDUK
“Bütün sevenlerine, yakınlarına ve sanatçı arkadaşlarına öncelikle başsağlığı diliyorum. Sanat, Anadolu’nun geçmişi, geleceği ve yönetimi, sanata nasıl bakıldığı… Neşet Ertaş, bunların tam ortasında bir köprü, her iki tarafı da görülüyor. Bu isimlerin sayıları çok az. Aşık Veysel üç tane melodi vurduğu zaman Aşık Veysel diyorsun ama binlerce emek harcıyorsun hiçbir şey anlatılmıyor. Neşet Ertaş gibi 5-10 kişi var. Son fotoğrafa bakmamak lazım, daha önce bu adam neler yaptı, nerede hastalandı? Ondan sonra sahip çıkılıyor. Bütün geçmişini biliyorum, babasını, her şeyini biliyorum. Söylenecek başka laf yok. O bir Neşet Ertaş’tı ve kaybettik.
Aynı kuşaktaydık, ayrı bir jenerasyonduk. Ama finalde aynı ülkedeki insanların, aşkların sevgilerin ortak paydasıyız biz. Korunması gerekir. Yarın ötekilere de böyle ahlar-vahlar çekeceğiz. Bu ağıtçı toplum, öldükten sonra hep ağlar. Sağlığında kim bilir neler söylemişlerdir. Yarın da bizlere neler söyleyecek bilmiyorum. Çok yakın bir dostuydum. Aslında geçmişten bugüne ona sahip çıkmadık. Kendi kişisel becerisiyle zorla kazandığı erdeme ortak olduk.”
KIRAÇ: ONUNLA TANIŞMAK DÜNYALARA BEDEL
"Bir daha böylesi gelmez. Ben bozlakları çok seviyorum. Neşet Ertaş'ın türkülerini söylerken çok işe yaradığımı düşünüyorum. Neşet Ertaş'ta hem bir kabul ediş, hem bir isyan vardır. İki üç hafta önce konuşmuştum. Bana çok uzak olmayan coğrafi bölgenin büyük bir ozanı. Bozlaklar dünyadaki en tuhaf, en yüce müziklerdendir. Anlaşılmayacak kadar tuhaf ve güzel bir yerden söylüyordu. Onunla tanışmış olmak benim için dünyalara bedel."
FATİH KISAPARMAK: GÖNÜL ADAMIYDI
"Hakkında çok belgesel hazırlanacak. Onun tabiriyle çok sözleri az, az sözleri öz söyleyen bir ozandı. Ben onunla diz dize, göz göze saz çalma onurunu paylaşanlardandım. Bence o gönül adamıydı, en önemli özelliği buydu. İçinde gönül sözcüğünün geçmediği bir tane türküsünü bulamazsınız. Yeri doldurulmayacak bir büyük efsaneydi."
"20. yüzyıla damgasını basan çok önemli sanatçıydı. Yeri boş kaldı. Bir daha kolay kolay benzeri gelmez. Sağlığındayken ona göstermemiz gereken ilgiyi, gönlümüzden taşan sevgiyi bunu belli edemiyoruz. Onu bu bakımdan tatmin ettiğimizi söyleyemem."