BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Nepalli Maoculara eleştiri: Yoksulları unuttunuz

Nepal'de iktidardaki Maocuların başkent Katmandu'nun ortasından geçen nehri temizleme planı, tahliyeye zorlanan gecekondu sakinlerini öfkelendirdi.

Abone ol

Nepal'in başkenti Katmandu'da Bagmati Nehri'nin kıyısını evi bellemiş binlerce gecekondu sakini, yerlerinden olma korkusuyla karşı karşıya.

Gecekondu sakinleri, zorla tahliyenin hayatlarını alt üst edeceğini, fakat kimsenin başlarına gelecekle ilgilenmediğini söylüyor.

Ne yoksulların davasını üstlendiklerini söyleyen Maocuların üst düzey bir temsilcisinden, ne de Nepal siyasetinin diğer önde gelen liderlerinden destek gördüklerini anlatıyorlar.

Hükümet, nehrin iki yakasında son 20-30 yılda mantar gibi çoğalmış gecekonduları yıkmayı planlıyor.

Amaçları, başkentin ortasından geçen nehri tekrar eski temiz haline geri getirmek.

Bagmati Nehri, çarpık kentleşme nedeniyle şu an üstü açık bir lağım gibi akıyor.

Fakat kendilerini ''topraksızlar'' diye niteleyen gecekondu sakinleri, bu planda insan unsurunun hesaba katılmadığını savunuyor.

En çok, büyük umut bağladıkları iktidardaki Maocu liderlere öfkeliler. Yoksulların tarafında olduğunu söyleyen hareketi, davaya ihanet etmekle suçlayanlar var.

Ancak hükümet, bu suçlamaları reddediyor.

Bagmati Nehri'yle ilgili komisyon başkanı Maheş Bahadur Basnet, tahliye edilecek her aileye 15 bin rupi (yaklaşık 200 dolar) verdiklerini ve bu paranın en azından birkaç ay kira masrafını karşılayacağını söylüyor.

Hükümet, bu süreçte uzun vadeli konut ihtiyaçlarına çare bulacağı sözünü veriyor.