BIST 9.940
DOLAR 35,36
EURO 36,49
ALTIN 3.029,73
HABER /  GÜNCEL

Nedim Şener'e 3 yıl hapis istemi

Nedim Şener' e kitabında "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği" gerekçesiyle 3 yıl hapis istemi.

Abone ol

Gazeteci Nedim Şener'in, "Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları" adlı kitabında, "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterdiği" gerekçesiyle, 1 ile 3 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması, "Yasaklanan bilgileri temin etmek ve açıklamak" iddialarından ise beraatı talep edildi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Nedim Şener ile müştekilerden emniyet görevlisi Muhittin Zenit ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, "Hrant Dink'in öldürülmesi davası"na bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine yazılan yazıya cevap verildiği ve mahkemenin söz konusu duruşma tutanaklarının örneklerini gönderdiği belirtilerek, dava dosyasındaki tüm bilgi ve belgelerin de avukatlara istek durumuna göre fotokopi olarak sunulduğu ifade edildi.

Davanın müştekilerinden emniyet görevlileri Muhittin Zenit, Ali Fuat Yılmazer ve Faruk Sarı'nın avukatı Seyfettin Uzunçakmak, gelen belgelerden aleyhlerine olanları kabul etmediğini söyledi.

Avukat Uzunçakmak, gizli bir belgenin dava dosyasına girmesinin gizliliği ortadan kaldırmadığını ve sanık Nedim Şener'in birtakım gerçekleri saptırdığını ileri sürerek, "Şener, müvekkilleri kamuoyu nezdinde hedef göstermekten kaçınmamıştır" dedi.

Müştekilerden Ramazan Akyürek'in avukatı Nurullah Albayrak da bütün meslek hayatını terörle mücadele ile geçirmiş olan müvekkili Akyürek'in Hrant Dink cinayeti sanıkları ve davanın taraflarına hedef gösterildiğini öne sürdü.

Dava konusu kitabın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeyeceğini savunan Albayrak, "Hrant Dink'in öldürülmesi davası"na bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelen yazıya göre, kitapta yayınlanan belgelerin gizli olduğunun anlaşıldığını öne sürdü.

SAVCININ ESAS HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜ

Duruşmada esas hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, üzerinde gizlilik kaydı bulunduğu bildirilen dava konusu kitaptaki belgelerin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi dosyasında bulunduğunu ve belgelerin sanık Şener tarafından davanın taraflarından elde edilebileceğini söyledi.

Savcı Kara, belgelerin temin edilebilmesi nedeniyle, "Yasaklanan bilgileri temin" suçunun oluşmadığını ve belgelerin gizlilik yönünün kalmadığını belirterek, müştekilerden Muhittin Zenit'in sol terör örgütleriyle ilgili istihbari faaliyetleri sırasında kullandığı kod ve gerçek adı ile yaptığı işin açıklanması nedeniyle "Terörle mücadelede görev almış kişilerin kimliğini açıklama" suçunun oluştuğunu kaydetti.

Ramazan Akyürek'in müşteki olduğu birleşen dosyaya konu dava nedeniyle ceza tertibine yer olmadığını savunan ve "Yasaklanmış bilgileri temin etme, açıklama" iddialarından açılmış davaların unsurlarının oluşmaması nedeniyle sanık Şener'in beraatına karar verilmesini talep eden Savcı Kara, Şener'in Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 6/1. maddesine göre 1 ile 3 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını talep etti.