Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Şener, twitter hesabından yaptığı paylaşımda Ayasofya'da hutbeye kılıç ile çıkılmasına tepki gösterenlere "Birileri için kötü haber şu; Bugün Cuma ve Ayasofya’da hutbeye yine kılıçla çıkılacak, elbette sonsuza kadar, başlıkları hazırlayın!!!!" diye yanıt verdi.
Abone olDiyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, Ayasofya'da kılınan ilk Cuma ve Kurban Bayramı namazlarında hutbeye kılıç ile çıkmasının ardından açıklamalar yapılmış, tepkiler dile getirilmişti. Cumhuriyet Gazetesi, Tele1, t24 ve GazeteDuvar da konuya manşetlerinde yer vermişti.
Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Şener de twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Birileri için kötü haber şu; Bugün Cuma ve Ayasofya’da hutbeye yine kılıçla çıkılacak, elbette sonsuza kadar, başlıkları hazırlayın!!!! Hayırlı Cumalar..." şeklinde paylaşım yaptı.
İşte Nedim Şener'in o paylaşımı:
Birileri için kötü haber şu; Bugün Cuma ve Ayasofya’da hutbeye yine kılıçla çıkılacak, elbette sonsuza kadar, başlıkları hazırlayın!!!!
— Nedim Şener (@nedimsener2010) August 7, 2020
Hayırlı Cumalar... pic.twitter.com/mzvkHX109V
Kılıçla hutbenin anlamı ne?
Osmanlıdan kalan bu geleneğe göre eski camii imam hatipleri, cuma ve bayram hutbeleri için minbere kılıçla çıkıyor. Bakın bu geleneğin ardında nasıl bir hikaye ve mesaj var.
Türk tarihinde kılıç kuşanmanın ayrı bir önemi vardır. Merasimler düzenlenir, o an bir bakıma ölümsüzleştirilir. Tarihteki Türk devletlerinde ve Osmanlı İmparatorluğunda bu anın anlamı daha da bir özeldir. Padişahların kılıç kuşanma merasimleri, onların yönetimi devraldıkları, hükümdarlıklarını ilan ettikleri anlamına geliyor.
Osmanlı imparatorluğunda devlette hükümranlığın alameti olarak görülen kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı mekanlar zaman zaman camiler olmuştur. O camilerden biri de, Osmanlı'ya başkentlik yapmış olan Edirne’deki Eski Camii'dir. Kılıç geleneği, kuşanma anlamında olmasa da asırlardır sembolik olarak yaşatılıyor bu camide. Cuma günleri ve bayram namazlarında hutbeye kılıçla çıkılıyor.
Eski Camide hutbede kılıç taşımanın tabi ki taşıdığı bir mesaj var. Hatta o mesajda kılıcı hangi elle tutacağının dahi özel anlamı sözkonusu. Sağ ele alınan Kılıç, “kullanma” niyetini ortaya koyuyor ve düşmanı korkutmayı amaçlıyor. Hutbelerde kılıç sol ele alınıyor. Bu da, dosta güven verme amacını taşıyor.
Emir Sultan Çelebi tarafından 1403 yılında yapımına başlanan eski cami, Çelebi Sultan Mehmet zamanında, 1414 yılında tamamlandı. 1749 yılında yangından, 1752 yılında da Edirne depreminden zarar gören ve 1. Mahmut döneminde tamirat gören cami, Mimar Sinan tarafından yapılan Türk-İslam sanatının en önemli eserlerinden Selimiye Camisi'nin karşısında yer alıyor.
Anadoluda farklı camilerde de cuma hutbeleri kılıçla veriliyor. Tıpkı, Kocaelideki Gazi Süleyman Paşa Cami ve Amasra’daki Fatih Camii'nde olduğu gibi.