BIST 9.855
DOLAR 35,07
EURO 36,58
ALTIN 2.956,35
HABER /  GÜNCEL

Nedim Şener ve Ahmet Şık'a tahliye kararı

İstanbul 16'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, 'suç vasfının değişme ihtimalini' ve 'tutuklu kaldıkları süreyi' dikkate alarak tutuklu gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Sait Çakır ve Coşkun Musluk'un tahliyelerine karar verdi.

Abone ol

İstanbul 16'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Sait Çakır ve Coşkun Musluk'un tahliyelerine karar verdi.

Mahkeme kararına gerekçe olarak 'suç vasfının değişme ihtimalini' ve 'tutuklu kaldıkları süreyi' gösterdi.

Mütalaasını açıklayan Savcı Ufuk Ermertcan, Odatv yazarı Sait Çakır'ın tahliyesini isterken, diğer dokuz sanığın tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesini istemişti.

45 günlük aranın ardından bugün devam edilen dava kapsamında Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Oda Tv Genel Koordinatörü yazar Doğan Yurdakul, 21 Şubat'ta sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti.

Özel yetkili İstanbul 16'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 11 duruşmasına aralarında Nedim Şener, Ahmet Şık ve Hanefi Avcı'nın da bulunduğu tutuklu 9 sanık katılırken ikinci Ergenekon davasının tutuksuz sanığı bu davanın tutuklu sanığı Yalçın Küçük ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada, Ahmet Şık'ın avukatı Fikret İlkiz ek savunmasını yaptı. "Şüpheliler gazeteci olmasına rağmen iddianamenin özü örgüt yaratmaktır" diyen İlkiz, iddianamenin suçlu göstermek için özel bir niyetle hazırlandığını savunarak suçlamaların somut olmadığını iddia etti.

İlkiz, "Bu dava gazetecilerin yargılandığı davaysa biz de yargılanan gazeteciyiz. Gazeteciler yalan haber yaptıkları için değil gerçekleri yazdıkları için tutuklu olduklarını biliyorlar" dedi.

Türkiye'nin 'basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara yöneldiği' suçlamalarına örnek gösterilen davada özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce hazırlanan iddianamede, sanıklara yöneltilen suçlamalar arasında 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek', 'kaos ortamı oluşturmak amacıyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek', 'devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin ekmek', 'yasaklanan bilgileri temin etmek', 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek', 'özel hayatın gizliğini ihlal etmek' gibi unsurlar öne çıkıyor.