Beyin kanamaları ölüm nedenleri arasında ilk sıralardaki yerini koruyor. Bu kanamaların çok sayıda nedeni olabiliyor. Florence Nightingale H...
Abone olBeyin kanamaları ölüm nedenleri arasında ilk sıralardaki yerini koruyor. Bu kanamaların çok sayıda nedeni olabiliyor. Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, Türkiye’de beyin kanamalarının en önemli nedeninin travmalar olduğunu söyledi.
Beyin kanamaları, hipertansiyon, diyabet, kan sulandırıcı ilaçlar gibi pek çok nedeni olabiliyor. Türkiye’de hastaneye gelen kanamaların en önemli nedeni ise travma. Hastanelerde en çok, trafik kazası, ateşli silahla yaralanmalar, kafaya alınan darbeler, düşmeler gibi nedenlerle meydana gelen hastalarla karşılaşılıyor.
Prof. Dr. Cengiz Kuday, her yoğun bakım ünitesinde bu tür beyin kanamalarına müdahale edilemeyeceğine dikkat çekerek, "Her yoğun bakım beyin kanamalarına bakamaz. Beyin kanaması ile uğraşan yoğun bakım farklıdır. Ekip işidir.Yoğun bakım sırf kafa travmaları için dizayn edilmiş olmalıdır" dedi.
Prof.Dr. Kuday, ünlü tiyatrocu Kenan Işık’ın spor yaptıktan sonra beyin kanaması geçirmesinin ardından, kendilerine ’spor ve sauna beyin kanamasını tetikler mi’ sorusunun yöneltildiğini ifade etti.
Spor salonlarının ve saunaların beyin kanamasına sebep olacağını söylemenin bilimsel olmayacağını savunan Kuday, "Sadece şunu söyleyebiliriz, fiziksel aktivasyon tansiyon yükselmesine neden oluyorsa, anevrizma ya da bir takım beyin içindeki damar anomalileri gibi mevcut bir kanama patolojisi varsa kanama meydana gelebilir. Spor düzenli yapılırsa, kurallarına uyulursa yapılmasında sakınca yok. Tabi her yaşa uygun spor yapılmalı" şeklinde konuştu.
Beyin kanamasının en önemli belirtisinin şiddetli baş ağrısı olduğuna dikkat çeken Kuday, "Hastanın şikayeti korkunç bir baş ağrısıdır. Hasta şöyle tarif eder, ’başımda sanki bomba patladı’ der. Ağrısının tipi çok farklıdır. Bu durumlarda hemen hastaneye başvurulmalı" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin kanaması geçiren hastanın bu konuda en donanımlı hastaneye götürülmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"Beyin kanamalarında sonuca tesir eden en önemli etken hastaneye zamanında ulaşmak. Çok hızlı bir şekilde müdahale gerekir. Şunu da unutmamak gerekir. Beyin kanaması geçiren hasta bilinci yerindeyse ve konuşup sonradan kaybedildiyse tedavide bir hata var demektir. Veya gecikme vardır. Daha sonra gelişen olaylardan olmuştur".
(İHA)