BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Neden başörtüsü takıyorsunuz?

Almanya'da bir vakıf Türk kadınlarının neden başörtüsü taktığını araştırdı. Sonuçlar çarpıcı;

Abone ol

Almanya'da yaşayan Türklerle ilgili Konrad-Adenauer Vakfı tarafından bir anket yapıldı. Ankette Türk kadınlarına "Neden başartösü takıyorsunuz?" sorusu yöneltildi. Verilen yanıtlar, başörtüsünün siyasi değil dini nedenlerle takıldığını ortaya koydu.

Ankete katılanların yüzde 97’si Müslüman kadınların basörtüsü takmasını dini bir görev olarak görüyor. Başörtüsü ile kendine güven kazandığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 87'yi buluyor.

Almanya'da yaşayan Türk kadını, başörtüsünün zorunluluk haline getirilmesine ise karşı. Buna destek verenlerin oranı sadece yüzde 10 civarında.

BABA DEĞİL ANNE ETKİLİ

Araştırma başörtüsünün ailedeki erkeklerin baskısı ile takıldığı yönündeki yaygın kanıyı da yıkıyor. Kadınlarin, başörtüsü takmada en çok annelerinden etkilendikleri ortaya çıktı. Katılımcıların sadece dörtte biri babalarının baskısı ile başörtüsü taktıklarını ifade ediyorlar. Ailede başörtüsü konusundaki en az etkileyici kişiler ise erkek kardeş ile koca olarak gösterildi.

BÜTÜN AİLE KADINLARI BAŞÖRTÜLÜ

Başörtüsü kullanan katılımcıların ailelerindeki kadın fertlerinin hemen hemen tamamı basörtüsü takmakta. Kadınların büyük bir çoğunluğu, yani yüzde 85’i, basörtüsü takmayan kadınlarla da arkadaslık yapmakta. Sadece yüzde 13’ü, tüm kız arkadaslarının basörtüsü taktıklarını belirtiyor.

YAŞAM AMACINIZ NEDİR?

Katılımcı kadınların yüzde 95’i yasamlarının en önemli amacı olarak, inancını yasayabilmeyi görmektedir. Hatta bazı katılımcı kadınlar için din, uyumlu bir aile hayatından çok daha önemli kabul edilmektedir.

İşte "Yaşam amacınız nedir?" sorusuna verilen yanıtlar:
Kendi inancını yasamak 95
Uyumlu aile yasamı 93
Hacca gitmek 86

DEMOKRASİ TARAFTARI

Katılımcılara nasıl bir devlet düzeninde yaşamak istedikleri sorusu da yöneltildi. Kadınların yüzde 90'ı hükümetin halk tarafından seçilmesi gerektiğini söyledi. Buna karşılık her on katılımcıdan biri Allah'ın inayetiyle
bir yönetimin belirlenmesi taraftarı.