BIST 10.001
DOLAR 35,34
EURO 36,48
ALTIN 3.035,94
HABER /  POLİTİKA  /  SP

Necmettin Erbakan hayata veda etti!

Necmettin Erbakan vasiyeti gereği devlet töreni yerine sade bir törenle defnedilecek!

Abone ol
Eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, bir süredir tedavi gördüğü özel hastanede dün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Ölüm nedeni kalp yetmezliği olarak açıklanan Erbakan için Ankara'da resmi tören düzenlenmeyecek. Erbakan ailesi adına taziyeleri oğlu Fatih Erbakan kabul ederken, Erbakan'ın yarın İstanbul'da toprağa verileceği açıklandı.

Eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, uzun süredir tedavi gördüğü Özel Güven Hastanesi'nde öğle saatlerinde kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. 

Zorlu bir mücadele döneminin ardından 85 yaşında yaşama veda eden Erbakan'ın cenazesinin Salı günü İstanbul Fatih Camiinde öğle vakti  kılınacak cenaze namazının ardından İstanbul Merkez Efendi'deki aile kabristanına defnedilecek.
Erbakan'ın vefatının ardından çok sayıda partili de Ankara Güven  Hastanesi önüne geldi. Bazı partililerin ağladıkları görüldü.

Öte yandan, cenazenin eve getirilişinden yaklaşık yarım saat kadar önce,  Erbakan'ın kızları Zeynep Baykoç ve Elif Erbakan Altınöz ile bazı yakınları da eve geldi. Bir grup partili de evin önüne gelerek tekbir getirdiler.

ERBAKAN'IN VEFAT NEDENİ
 
Ankara Güven Hastanesi Başhekimi Tevfik Ali Küçükbaş, Erbakan'ın 19 Ocak  2011'de kalp rahatsızlığı ve tromboflebit hastalıkları sebebiyle hastanelerine  yatırıldığını, uygulanan tüm tedavilere rağmen kalp hastalığında ilerleme yaşandığını ifade etti.

Küçükbaş, “Neticesinde bugün sabah durumu daha da ağırlaşmıştır. Bugün (27 Şubat) sabahtan itibaren uygulanan tüm yaşam desteklerine rağmen kendilerini saat  11.40'da bütün desteklerde cevap alamayarak kaybetmiş bulunuyoruz. Kendilerine  Allah'tan rahmet diliyoruz” diye konuştu.

Küçükbaş, gazetecilerin soruları üzerine Erbakan'ın sabah 08.50'ye kadar  şuurunun yerinde olduğunu, aniden kalp ritminde bozulma olduğunu anlattı.

“Başında oldukları için saniyesinde müdahale ettiklerini, o andan  itibaren şuurunun tam yerinde olmadığını, kalbin pompalamasında ciddi problemler yaşandığını” ifade eden Küçükbaş, “O andan itibaren herhangi bir acı,  rahatsızlık hissetmediler. Tüm tedaviler saat 11.40'a kadar devam etti. Tüm yaşam  fonksiyonlarını destekledik ancak maalesef bir sonuç alamadık” dedi.

Başhekim Küçükbaş'ın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama ise şöyle:

'Eski Başbakanımız Sayın Necmettin Erbakan 19 Ocak 2011 tarihinde kalp  rahatsızlığı ve tromboflebit sebebiyle hastanemize yatırılmış ve uygulanan tüm  tedavilere rağmen kalp hastalığı ilerlemiştir. 27 Şubat 2011 Pazar günü sabahında  vücut fonksiyonlarının tam desteğe alınması gerekmiş, tüm yaşam desteklerinin  uygulanmasına rağmen saat 11.40'da kroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği  sebebiyle vefat etmiştir.”

TAZİYELERİ FATİH ERBAKAN İLE KUTAN KABUL EDİYOR
 
Saadet Partisi Genel Merkezi'nde taziyeleri Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan  ve eski Genel Başkan Recai Kutan kabul ediyor.

Bazı siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra sendika ve sivil toplum  kuruluşlarının başkanları da Genel Merkez'e geldi. Taziyeye gelenlere, parti  girişinde lokum ve gül suyu ikram edildi. Kur'an-ı Kerim'in okunduğu parti genel  merkezinde, bazı partililerin ağladığı ve bayıldığı da görüldü.

Saadet Partisi önünde partililerin de bekleyişi sürüyor.

ERBAKAN'IN SON VASİYETİ NEYDİ?

ERDOĞAN, HOCA'YA NASIL VEDA ETTİ

AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA
[PAGE]


Necmettin Erbakan'ın, Balgat'taki evinden çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Kutan, "Erbakan büyük bir davanın sahibiydi." dedi. Erbakan'ın, çok sayıda haksızlık ve zulme uğradığını dile getiren Kutan, "Erbakan hocanın ve arkadaşlarının yaptığı çalışmalar Türkiye'nin genel gidişini çok büyük ölçüde değiştirdi." diye konuştu.


CENAZE NAMAZI FATİH CAMİİ'NDE 

Kutan, cenaze töreni ile ilgili sorular üzerine, Erbakan'ın naaşının Salı günü sabah 08.00'de özel uçakla İstanbul'a gönderileceğini, Fatih Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından, aile mezarlığına defnedileceğini kaydetti. Erbakan'ın, devlet töreni istemediği yönünde bir vasiyette bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Kutan, özel bir vasiyetin olmadığını aktardı. Kutan, "Ancak şimdiye kadarki beyanları, bu tip merasimleri arzu etmiyordu. Aile de o istikamette bir karar verdi, devlet töreni istemedi." şeklinde konuştu.

YURTDIŞINDAN CENAZEYE KATILIM

Yurt dışından taziye telefonlarının gelip gelmediği sorusuna karşılık ise Kutan, "Çok sayıda Müslüman ülkeden gelenler var. Özel organizasyon yapıldı. Onlar İstanbul havaalanında karşılanacak. Kuveyt'ten, Suudi Arabistan'dan, Pakistan'dan, Malezya'dan." dedi.
Öte yandan, Erbakan'ın Balgat'taki evine BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da gelerek başsağlığı dileklerini iletti.

ERDOĞAN HABERİ TOPLANTIDA ALDI 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın vefatına ilişkin, ''Saadet Partisi camiasının, Türkiye'nin, aziz milletimizin başı sağ olsun diyor, bir kez daha kendisine Allah'tan rahmet diliyorum'' dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ''1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi''nin kapanışında yaptığı konuşma öncesinde, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın vefatına ilişkin şunları söyledi:

''Bugün sabah saatlerinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 54. Başbakanı, Saadet Partisi'nin Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Hakk'kın rahmetine yürüdü. Türkiye'ye çok önemli hizmetler kazandırmış, Türk siyasetinde kendisine mümtaz bir yer edinmiş. Ayrıca ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adamış bir siyasetçi ve ilim adamıydı. Şahsıyla, mücadelesiyle, davasıyla, ilkeleriyle olduğu kadar bir insan olarak, bir hoca olarak, bir lider olarak da genç nesillere güzel bir örnek teşkil etti. Mekanı cennet olsun. Allah'ın rahmeti üzerine olsun diyorum. Allah ondan razı olsun diyorum. Öğrettikleriyle, aktardıklarıyla, mücadeleci kişiliğiyle her daim kendisini şükranla, minnetle yad edeceğimizi ifade etmek istiyorum.
Saadet Partisi camiasının, Türkiye'nin, aziz milletimizin başı sağ olsun diyor, bir kez daha kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.''

EN SON NE ZAMAN ARADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Almanya'ya yapacağı resmi ziyaret öncesi yaptığı basın toplantısında bugün vefat eden Necmettin Erbakan'la en son yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

Sayın Erbakan hocamızla bu son hastaneye girişinde değil bundan önceki hastaneye girişi sebebiyle bir telefon görüşmemiz olmuştu. Kendisine 'geçmiş olsun' dileklerimde bulunmuştum kendisi de  bize 'başarı' dileklerini iletti. Son hastane girişinde yine aradım fakat yoğun bakımda olduğu için görüşmek nasip olmadı. Ssayın Recai Kutan'la görüşme fırsatı bulabildim ve 'geçmiş olsun' dileklerimi ilettim.

İŞTE TARİH TARİH ERBAKAN'IN HAYATINDAN
KESİTLER
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...
[PAGE]



29 Ekim 1926'da Sinop'ta doğan Erbakan 1948'de İTÜ Makine Fakültesi'nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede asistanlığa başladı. 1968'de Odalar Birliği başkanlığına seçildi, 1969'da da Konya'dan bağımsız milletvekili seçildi. Türkiye'de siyasi İslam'ın en güçlü akımı Milli Görüş hareketinin öncülüğünü yürüten Erbakan, bu hareketin ilk siyasi partisi Milli Nizam Partisi'ni MNP 1970'de kurdu. Parti, Nisan 1971'de kapatıldı.


11 Ekim 1972'de kurulan Milli Selamet Partisi (MSP) ise Erbakan başkanlığında girdiği 1973 seçimlerinde 51 parlamenterle TBMM'ye girdi. MSP-CHP koalisyonunda Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Erbakan, bu hükümetin 1974 yılı başında bozulmasının ardından kurulan dörtlü koalisyonda da yine Başbakan Yardımcılığı ve Ekonomik Kurul Başkanlığı görevlerini üstlendi.

5 Haziran 1977 seçimlerinden sonra oluşturulan 3'lü koalisyonda da bu görevini sürdüren Erbakan ve liderliğini yaptığı MSP, böylece toplam 4 yıl süreyle hükümet ortağı oldu.

1978 yılı başından 12 Eylül 1980'e kadar muhalefette kalan MSP'nin Genel Başkanlığını yürüten Erbakan, Eylül 1987'deki referandumla yeniden siyasi haklarını elde etti.
Erbakan, 19 Temmuz 1983 tarihinde kurulan Refah Partisi'nin 11 Ekim 1987 tarihinde yapılan kongresinde oybirliğiyle Genel Başkanlığa seçildi. 20 Ekim 1991 seçimlerinde Konya'dan Milletvekili seçilen Necmettin Erbakan, 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde de tekrar Konya'dan milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi. Erbakan, 28 Haziran 1996'da Başbakan olarak RP-DYP koalisyon hükümetini kurdu.

21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve parti Ocak 1998'de kapatıldı.

Yüksek Mahkemenin RP'nin kapatılmasına ilişkin kararı ile birlikte Erbakan'a 5 yıl süreyle siyasi yasak getirildi. 5 yıllık siyasi yasağı Şubat 2003'te sona eren Erbakan, 11 Mayıs

2003'te Saadet Partisi 1. Olağan Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığa seçildi.
Erbakan, kamuoyunda ''Kayıp Trilyon'' davası olarak bilinen davada, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Mart 2002'de ''özel evrakta sahtecilik'' suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum oldu.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erbakan'ın cezasını onadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ''Kayıp Trilyon Davası''nda mahkum olan ve mahkumiyet kararları kesinleşen Erbakan dahil 6 kişinin parti üyeliğinden çıkarılması ve partideki organlardaki görevlerine son verilmesini isteyince Erbakan, 30 Ocak 2004'te Saadet Partisi Genel Başkanlığından ve parti üyeliğinden ayrıldı.

Ankara Numune Hastanesinden aldığı sağlık raporu doğrultusunda infazı ertelen Erbakan'ın ''Kayıp Trilyon'' davasında aldığı hapis cezası TCK'da yapılan değişiklik uyarınca ev hapsine çevrildi. Erbakan ev hapsini çekerken Adli Tıp Kurumunun ''sürekli hastalık'' raporu doğrultusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008'de affedildi.