Neanderthaller'de tıpkı bizler gibi...
Neanderthal annelerin tıpkı insanlar gibi bebeklerini bir yıldan fazla emzirdikleri ortaya çıktı.
Abone olYapılan araştırmada Neanderthaller'de bebeğe yedi ay sadece anne sütü verilirken, izleyen yedi ayda da diğer yiyeceklere ilave olarak verilidiği belirtildi.
Belçika'da 10-12 yaşlarında bir Neanderthal çocuğun dişlerini analiz eden uzmanlar Neanderthal annenin tıpkı insanda olduğu gibi bebeği ilk 6-7 ayda saedece anne sütüyle beslediğini, izleyen 6-7 ayda da sütü destek olarak vermeye devam ettiği belirtildi.
Çocuğun diş kalımtılarının kimyasal analizini yapan uzmanlar Neanderthal annenin bebeğini ilk yedi ayda anne sütüyle beslediğini, sonra aynı sürede sıvı yiyecekler ve anne sütünü beraber verdiğini ortaya çıkardı. Emzirilme ile bitki ve tahıl beslenmesinin areasındaki fark diş mineleri üzerinde yapılan analizle ortaya çıkarıldı.
Dr. Manish Arora ve New York Mount Sinai Tıp Okulu'ndan arkadaşları 100.000 bin yıl öncesine ait 10-12 yaşlarında bir mağarada yaşayan Neanderthal bebeğin erken beslenme alışkanlığını araştırdı. Uzmanalr Neanderthaller'de bebeği sütten kesme olayının insandaki gibi bir süreç izlediğini belirtti.
İnsan ve maymunlarda yapılan araştırmalarda emzirme döneminde diş mineleri üzerinde baryumun yükseldiğini, sütten kesildiğinde baryumun seviyesinin düştüğü tespit edildi. Bundan yola çıkan uzmanlar Belçika mağarsaında bulunan 100 bin yıl öncesine ait Neanderthal çocuğun dişlerinin kimysala analizini yaparak bu tespite vardı.
Dr. Arora "Orta Paleolitik Çağ'a ait Neanderthal çocuğun yedi ay sütle sonraki yedi ay da süt ve sıvı takviye besinlere beslendiğini bulduk" dedi.
İlk Neanderthal fosili Almanya'nın Düsseldorf kenti yakınlarındaki Neander vadisinde 1856'da bulundu. Bu nedenle Neanderthal ismi verildi. Almanca "tal" ve eski Almanca'da "thal" sözcükleri vadi anlamına gelir. Günümüzden yaklaşık 200 bin ila 28 bin yıl önce yaşamış insana yakın bir tür olarak bilinir.