BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Ne zaman emekli olurum?

Emekli olma ve emeklilik yaşı hesaplama ile ilgili sorular uyg.sgk.gov.tr internet adresinden sorgulanarak öğrenilebilecek.

Abone ol

Emeklilik yaşınızı hesaplamanız ve "ne zaman emekli olabilirim?" sorusunun cevabını artık geliştirilen uygulamalarla hesaplamak mümkün. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geliştirdiği uygulama sayesinde artık hesaplamalardaki karışıklık gideriliyor.

İş yaşamına girmiş olan ve hala çalışmaya devam eden vatandaşlar, rahat bir emeklilik süreci için, bu çalıştıkları dönem boyunca, primlerini ödemek durumundadırlar. Çalışırken ödenen bu primler ne kadar zamanında ve düzenli olarak ödenirse, o kadar daha erken bir tarihte emekli olma ihtimali artacaktır.

611x395_611x395_emeklilik_yas__inizi_ve_ne_zaman_emekli_olacag__inizi_hesaplayabilirsiniz_54ff0ca86bdc2_551a41c320155.jpg

Emekli olacağınız tarih yada emekli olacağınız yaş hesaplanırken, sigortalı olarak ilk işe başlama tarihiniz çok önemlidir. Çünkü emeklilik tarihi hesaplamalarında, sigortalı olarak çalıştığınız zaman dilimi baz alınarak, emeklilik tarihi hesaplanmaktadır.

SGK’nın geliştirmiş olduğu ne zaman emekli olurum uygulaması, SGK’nın her bir kurumu için farklı şekillerde hizmet sunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun (SGK’nın) bu alt kurumları ise; eski adı ile SSK yani 4A, BağKur yani 4B ve Emekli Sandığı yani 4C kurumlarıdır.

SGK’nın bu üç kurumu için nasıl emeklilik tarihi hesaplanacağını yazımızın devamından öğrenebilirsiniz. Bu durumda ilk olarak, SSK (4A) birimi için emeklilik hesaplamasını anlatarak işe başlayalım;

SSK (4A) BİRİMİ İÇİN EMEKLİLİK HESAPLAMA

Eski adı ile SSK yeni düzenlenmiş haliyle 4A kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşların, emeklik hesaplaması yapmaları amacıyla düzenlenmiş bir uygulamadır. Fakat,bu kurum için emeklilik tarihinizi hesaplamaya başlamadan önce, prim, hizmet ve işe başlama tarihi bilgilerinizi öğrenmeniz gerekecektir. Çünkü, SSK (4A) biriminden emekli olabilmeniz için, sigortalı olarak çalıştığınız zaman diliminizi yani hizmet yılınızı doldurmanız şartı aranmaktadır. Bunların yanı sıra, emeklilik yaşınızı ve prim miktarınızı tamamlamanız da bu kurum için emeklilik hesaplamasında önemlidir.

Tüm bu anlatılanları tamamladıktan sonra SSK (4A) birimi için emeklilik hesaplamanızı şu şekilde yapabilirsiniz;

İlk olarak, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.

Daha sonra 4A Ne Zaman Emekli Olurum başlığı ile düzenlenmiş olan bir bölümün yer aldığı yeni bir sayfaya giriş yapınız.

Devamında bu sayfada yer alan;

Doğum tarihi,

İşe giriş tarihi,

İlk tescil tarihi ve,

Prim günleri bilgilerinizin istenildiği alanları doldurunuz.

BAĞKUR (4B) BİRİMİ İÇİN EMEKLİLİK HESAPLAMASI

Eski adı ile Bağkur yeni düzenlenmiş haliyle 4B kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşların, emeklik hesaplaması yapmaları amacıyla düzenlenmiş bir uygulamadır. Bağkur (4B) birimi için emeklilik hesaplamanızı şu şekilde yapabilirsiniz;

İlk olarak, http://uyg.sgk.gov.tradresine giriş yapınız.

Daha sonra, 4B Ne Zaman Emekli Olurum başlığı ile düzenlenmiş olan bir bölümün yer aldığı yeni bir sayfaya giriş yapınız.

Devamında bu sayfada yer alan;

Emeklilik türü,

Cinsiyet,

Doğum tarihi,

Maluliyet durumu,

Maluliyet derecesi,

Eğer varsa erken yaşlanma durumu,

Eğer varsa bakıma muhtaç malül çocuğunuzun durumu, bilgilerinin istenildiği alanları doldurunuz.

Son olarak ‘tamam’ seçeneğine tıklayınız.

EMEKLİ SANDIĞI (4C) BİRİMİ İÇİN EMEKLİLİK HESAPLAMASI

Eski adı ile Emekli Sandığı yeni düzenlenmiş haliyle 4C kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşların, emeklik hesaplaması yapmaları amacıyla düzenlenmiş bir uygulamadır. Diğer kurumlardan ayrı olarak, Emekli Sandığı kurumunda emeklilik durumu biraz daha farklıdır. Buna göre, emeklilik durumu için, kadınlarda 58 yaş ve erkeklerde ise 60 yaş sınırı aranmaktadır.

Emekli Sandığı (4C) birimi için emeklilik hesaplamanızı şu şekilde yapabilirsiniz;

İlk olarak http://uyg.sgk.gov.tradresine giriş yapınız.

Daha sonra açılan yeni sayfada yer alan,

Doğum tarihi,

Cinsiyet,

Hizmet başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinin istenildiği alanları göreceksiniz.

Devamında bu bölümleri doldurunuz ve ardından işleminizi tamamlayınız.

ne-zaman-emekli-olacağim-emeklilik-yaşi-hesaplama.png

ERKEN EMEKLİLİK

Malulen emeklilik ve erken emeklilik yani diğer adı ile vergi indirim hakkı ile emeklilik şeklinde iki gruba ayrılmış olan erken emeklilik durumu, istisnai bazı durumlarda geçerlidir. Şimdi yazımıza ilk olarak malulen emeklilik durumunu anlatarak devam edelim.

MALULEN EMEKLİLİK

Çalışma hayatı halen devam eden bir bireyin; tedavisi mümkün olmayacak şekilde sağlığının bozulması durumunda zorunlu olarak emekli olmasına malulen emeklilik denir. Diğer bir tanımla, bir bireyin bedeninde yine düzelmesi mümkün olmayan hasarların meydana gelmesi durumunda, çalışamayacak hale gelmesine ve mecburi olarak emekliliğe ayrılmasına malulen emeklilik denir. Tüm bu saydığımız nedenlerden dolayı çalışamayacak duruma gelen kişilere ise malül denilmektedir.

Bu durumda, malulen emekli olabilmek için, bazı şartları sağlamak gerekmektedir. Bu şartlar;

1) En az 10 yıl süre ile sigortalı olarak çalışıyor olmak.

2) Asgari 1800 gün prim ödemiş olmak ya da %60 veya üzerinde çalışma gücünü kaybetmiş olmak.

Bu şartları sağlayan bireyler, malulen erken emekli olmak durumunda olurlar.

VERGİ İNDİRİM HAKKI İLE ERKEN EMEKLİLİK

Çalışmaları hayatları devam eden, engelli ya da engelsiz kişilerin, yine kendilerinin vergi indirim hakkı kazanmaları ile gelişen erken emeklilik durumudur. İşte kişilerin bu yol ile emekli olma hakkı kazanmalarına vergi indirim hakkı ile erken emeklilik durumu denilmektedir.

Vergi indirim hakkı ile erken emeklilik durumunda dikkat edilmesi gereken nokta; çalışma hayatına engelsiz olarak başlamış olan bir birey, eğer malulen emekli olamıyor ise, dilerse vergi indirim hakkı ile erken emekli olabilme imkanı vardır. Bundan ayrı olarak, bir kişinin rapor oranı %59 ya da %59 oranından daha fazla ise, bu kişi yine vergi indirim hakkı ile erken emekli olabilmektedir.

Diğer yandan, 31.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmiş olan bir kanuna göre; iş hayatına başlamış olan ve SSK birimine bağlı olarak çalışmakta olan engelli vatandaşlar da vergi indirim hakkı kazanıp erken emekliye ayrılabilirler.