BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,27
ALTIN 2.848,54
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Ne memur ne de işçiler

Özelleştirme sonucu kamuya yerleştirilen bir grup haklarını geri istedi.

Abone ol

Özelleştirme sonucu işsiz kalan ve 5620 Sayılı Yasa ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 4/C maddesine göre kamuda işe yerleştirilen bir grup, ''ne memur ne de işçi olduklarını'' öne sürerek, ''görev tanımlarının yapılmasını'' istedi.

Abdi İpekçi Parkı'nda biraraya gelen grup adına İsmail Hakkı Doğan, basın açıklaması yaptı. Doğan, 5620 Sayılı Yasa kapsamında 218 bin 733 geçici işçinin kamuda işe yerleştirildiğini hatırlattı.

Ancak bunlardan kendileri gibi 13 bin 800 kişinin kadroya alınmadığını anlatan Doğan, ''Yıllarca emek sarf ederek yetişen elemanlar şimdi branşlarının tam tersi işlerle uğraşıyor. Elektrikçi, tornacı, marangoz, kalıpçı, elektronikçi, laborant, kesimci ve adını sayamadığım meslek dallarından elemanlar, okullarda ve adliyelerde paspas yapıyorlar'' diye konuştu. Maaşlarının 526 YTL olduğunu bildiren Doğan, yılda 10 ay çalıştıklarını ve bu nedenle yılın her bir ayında ellerine geçen paranın ortalama 438 YTL olduğunu ifade etti.

Çalışmadıkları 2 ayın sigortasını kendilerinin yatırması durumunda aldıkları maaşın aylık ortalama 385 YTL'ye düştüğünü anlatan Doğan, Türk-İş'ten sorunlarını çözmesini istedi. Doğan, ''Çözümün Türk-İş'te olduğunu, istediği takdirde bu işi bir günde çözeceğini biliyoruz'' diye konuştu.

İsmail Hakkı Doğan, daha önce Türk-İş önünde sorunları çözülene kadar açlık grevine başlayacaklarını açıkladıklarını hatırlatarak, ''yasa dışı oluşumların aralarına karışmasından ve olay çıkmasından çekindikleri için bunu ileri bir tarihe ertelediklerini'' bildirdi. Eylemcilerden bazıları, ''ne memur ne de işçi olduklarını ve kamuda işe yerleştirilirken verilen herhangi bir işi yapacaklarına dair sözleşme imzaladıklarını'' iddia ederek, görev tanımlarının yapılmasını istediler. Kendileriyle aynı işi yapan kişilerin yılın 12 ayı çalıştıklarını ve memur, sözleşmeli personel ya da işçi statüsüyle istihdam edildiklerini ifade eden bir eylemci, ''İlgili yerlere işçi sendikasına üye olmak istediğimizi bildirdik, işçi olmadığımızı söylediler.

Memur sendikasına üye olmak istedik, memur olmadığımızı söylediler. 'Siyasi partilere üye olabilir miyiz?' diye sorduk. Bunun da mümkün olmadığı cevabını verdiler'' diye konuştu. Protestocular, açıklamanın ardından dağıldılar.