BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,55
ALTIN 2.920,17
HABER /  GÜNCEL

Ne Irak ne Suriye komşumuz Kürdistan

Türkiye'nin en uzun sınır komşusu artık Kürdistan mı? Ne Irak ne Suriye... İşte değişen dinamikler ve Türkiye'nin önündeki fotoğraf.

Abone ol

İNTERNET HABER - Ortadoğu'nun haritası yeniden şekilleniyor. Arap Baharı'nın ötesinde Türkiye'nin kaderini ve geleceğini etkileyen hızlı bir süreç yaşanıyor.

Ortadaki tabloya artık daha net bakma vakti. Ne Irak ne Suriye... Artık en uzun sınırımızın olduğu komşumuz Kürdistan...

Radikal yazarı Koray Çalışkan "" başlıklı yazısında değişen dinamikleri ve Türkiye'nin önünde şekillenen manzarayı resmetmiş.

İşte çarpıcı analizden dikkatinize sunacaklarımız;

KUZEY IRAK DEĞİL KÜRDİSTAN

Bağdat’ta Şii başbakan Maliki, Kürtlerin güçlenmesinden rahatsız. Ama lügatinde ‘Kuzey Irak’ diye bir laf yok. ‘Kürdistan’ diyor. Sünni liderler Kürtlerin otonomisinden huzursuz. Ama ‘Kuzey Irak’ diyen yok. Meseleyi ‘Kürdistan’ diye tartışıyorlar. Kürt Dışişleri Bakanı Zebari’yi saymıyorum, elbette Kürdistan diyor. Türkmenlerin de kullandıkları dil aynı.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN SINIR KOMŞUSU
ARTIK KÜRDİSTAN

Şu anda Türkiye’nin en uzun sınır komşusu, düşünülenin aksine Suriye değil. Irak da değil. Türkiye’nin en uzun sınır komşusu Kürdistan. Suriye sınırı artık Esad yönetimi tarafından kontrol edilmiyor. Bildiğimiz Suriye ile sınırımız yok. Sınırın büyük bir kısmını Kürtler kontrol ediyor. Kalanını da El Kaide ve lojistik için geçiş hakkı tanıdıkları paramparça ÖSO.

Irak’ta hukuksal bir devlet var, hakikatte devlet yok. Kürdistan’da ise tam tersi. Yani hukuksal bir devlet yok ama hakikatte bakanlıkları ve bürokrasisiyle bir devlet var. Güvenliğini sağlamış, milli eğitimini oturtmuş ve ordusunu kurmuş bir devlet.

ORTADOĞU ARTIK BİLDİĞİMİZ GİBİ DEĞİL

Yani bildiğimiz Ortadoğu’da sınır komşularımız artık Araplar değil, Kürtler ve İranlılar. Suriye sınırının bir bölümünde de El Kaide ve yamalı bohça ÖSO. Bu durum Türkiye için Ortadoğu siyasetini radikal olarak gözden geçirmesi gerekliliğini dayatıyor. Irak kendini toplayacak gibi durmuyor. Hatta 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan ve sömürge devletinin kurumlarını miras alan askeri ulus-devlet Irak’ta artık yok. Geriye gelmesi de zor.

Suriye için de durum aynı. Ülkenin dörte üçü step ve çölden oluşuyor. Ekilebilen arazisi % 25. Ülkenin yarısı boş. Kalan yarının % 60’ı Esad’ın kontrolünde ve bu alan ÖSO aleyhine genişliyor. Kalanın yarısı da Kürtlerin kontrolünde ve Irak Kürdistanı’na komşu. Yani lojistik destek sorunu yok. Esad da ÖSO’yu tamamen kontrol altına alana kadar Kürtleri hedef olarak görmeyecek.

ARTIK CİDDİ BİR ŞEKİLDE DÜŞENME ZAMANI

Bu noktada Türkiye’nin dış politikası nasıl şekillenmeli? İktisadi ve sosyal olarak Türkiye’ye bağlı, Şii ittifakının dışında ve laik bir Kürdistan’dan mı yoksa mezhep savaşlarına ve teröre boğazına kadar batmış merkezi Suriye ve Irak devletlerinden mi yana olacaktır? Artık ciddi ciddi düşünme zamanı.