BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,06
ALTIN 2.835,37
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Nazıma tiyatroda özgürlük brifingi

Ünlü sinema oyuncusu ve Moskova Mizah Tiyatrosu Başkanı Aleksandr Şirvindt, Türk şairi Nazım Hikmet'le ilgili anılarını anlattı.

Abone ol

Şirvindt, Sovyetler Birliği'nde nasıl bir özgür ortam olduğunu göstermek için Nazım'ı kendi tiyatrolarına getirdiklerini söyledi.

Novıye İzvestia gazetesine konuşan Şirvindt, başkanlık yaptığı Moskova Mizah Tiyatrosu ile ilgili ilginç anılarını paylaştı. Tiyatrolarında eski SSCB rejimine rağmen sanatçıların bazen sivri dille eleştiri yaptıklarını belirten Şirvindt, "Tiyatromuzun girişinde bir yeraltı geçit inşa ediliyordu. Biz sosyalizmden komünizme bir geçit yapılıyor diye eleştirdik. Bunun için adamı ne yaparlardı biliyor musunuz? Daha sivri dilli esprilerimiz ise yılbaşı gecelerinde Sanatçılar Evi'nde yapılıyordu. Dönemin baskıcı hayatından bıkan insanlar bize uğruyor ve kulaklarıyla duyduklarına inanamıyordu. Burası ise mizah dilinde her şey hakkında konuşabileceğimiz küçük bir adacıktı." dedi.

Şirvindt, eski Sovyet döneminde tiyatroda yaptıkları eleştirisel espriler yüzünden gizli istihbarat kurumu KGB'ye çağrıldıklarını da belirtti. Şirvindt, "Beni şahsen çağırmadılar, ama Sanatçı Evi Başkanı Mihail Jarov'u sık sık "davet ediyorlardı". Jarov çok kurnaz idi ve her defasında yetkililere, "Nelerini tutuklayacaksınız ki...Onlar doğuştan aptal, genç ahmaklar! Ben bir şey yapamıyorum." diyordu.

Bize dokunmamalarının başka bir nedeni de vardı: Türk şairi Nazım Hikmet Sovyetler Birliği'ne geldiğinde, "Siz burada zindanda yaşıyorsunuz, hiçbir özgürlüğünüz yok." deyince kendisine "Siz hele bizim Sanatçı Evi'nde olup bitenlere bir bakınız." demişlerdi. Sonra da kolundan tutarak tiyatroya getirdiler. Bizi propaganda aracı olarak kullanıyorlardı." diye konuştu.