BIST 9.185
DOLAR 34,37
EURO 36,84
ALTIN 2.971,24
HABER /  DÜNYA

NATO'dan şok Türkiye raporu

Ankara, füze savunma sisteminde İsrail ve Tahran'a farklı tavır mı alıyor?

Abone ol

NATO Savunma Koleji'nin hazırladığı raporda NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in yalanladığı NATO füze savunma sistemi kapsamında Türkiye'nin evsahipliği yapacağı radardan elde edilecek görüntülerin İsrail'le paylaşılacağı iddiası tekrarlandı.

NATO'nun Malatya'ya kurduğu füze radarı Türkiye ile İran'ı karşı karşıya getirdi. Hükümet Tahran'a Telaviv'e aktarılmayacağına dair güvence verse de Batı dünyasında aksi yönde haberler gelmeye devam ediyor.

KAYNAK ÜST DÜZEY ABD'Lİ YETKİLİ

İsrail istihbarat sitesi Debka'dan çarpıcı iddia.. Söz konusu haber Tahran'ı kızdıracak. Buna göre Malatya'da kurulan radardan gelen bilgiler Telaviv'e aktarılacak. İsrail istihbarat sitesi, iddiasını üst düzey bir Amerikalı yetkiliye dayandırdı. Üst düzey Amerikalı yetkilinin bu hafta içinde İsrail’de bulunduğunu kaydeden Debka, yetkilinin yaptığı görüşmelerde, Kürecik radarından gelen bilgilerin İsrail’e de iletileceği konusunda Tel Aviv yönetimine söz verdiğini iddia etti.

Debka konuyla ilgili ayrıntılı haberin DEBKA-Net-Weekly adlı haftalık bültende önümüzdeki günlerde yayınlanacağını da duyurdu.

TÜRKİYE DE NÜKLEER SİLAH YAPABİLİR

NATO komutanlarını ve diplomatlarını yetiştiren Roma merkezli kolejin ''İran'ın nükleer güç olmasının bir gün sonrası: NATO'ya etkileri'' başlıklı raporunda, ''Eğer İran nükleer silah sahibi ülkeler kervanına katılırsa, iyi bir nükleer araştırma kurumu bulunan (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) Türkiye de aynı yolu takip edebilir. Her ne kadar bu Türkiye'nin NATO üyeliği nedeniyle diğer Ortadoğu ülkelerinden farklı bir durum arz etse de bu beklentiyle ilgili Ankara'da belirgin tartışmalar yaşanıyor. Mesela iki eski hava kuvvetleri komutanı olan Halis Burhan ve Ergin Celasin, 'İran nükleer silah geliştirirse Türkiye de iki ülke arasında ve bölgede dengeyi korumak için aynısını yapmalı' görüşünü paylaşıyor. Bu görüşler Türk hükümetinin resmi onayını almasa da ulusal güvenlik tartışmasının durumunu yansıtıyor'' denildi.

NATO Savunma Koleji'nin Ortadoğu uzmanı Jean-Loup Samaan tarafından kaleme alınan raporda, nükleer İran'a karşı hazırlıkları daha çok gündemde olan Suudi Arabistan'ın, gerekirse Pakistan'ın nükleer silahlarının bir bölümünü kendi topraklarında tutmak için bu ülkeyle anlaşma imzaladığı ve Suudi yetkililerin Pakistan'daki balistik füze testlerinde hazır bulunduğu aktarıldı.

Raporda, ''Bir gün İran nükleer silah sahibi olursa Ortadoğu'da İsrail'le birlikte 2 yerel aktörün ve 5 dış gücün (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Pakistan) nükleer caydırıcılığa sahip olduğu bir tablo ortaya çıkacak. Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır kendi nükleer cephanesini oluşturmak için yatırım yapabilir ve Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gibi küçük ülkeler NATO'dan ve Batılı güçlerden nükleer güvenlik garantileri arayacaktır'' denildi.

NÜKLEER İRAN 5 AÇIDAN NATO'YU İLGİLENDİRİYOR

Nükleer güç İran'ın 5 açıdan NATO'yu ilgilendirdiği belirtilen raporda, bunlar İran'ın NATO üyesi Türkiye ile sınır olması nedeniyle İttifak'a yakın ve ani bir tehdit oluşturması, nükleer bir İran'ın balistik füzeleriyle birlikte Avrupa içlerine saldırma kapasitesine ulaşması, NATO üyeleri ABD; İngiltere ve Fransa'nın Ortadoğu'daki askeri varlıklarının tehdit altına girmesi, NATO'yla işbirliği yapan Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin nükleer İran'dan endişelenmeleri ve bölgede gelişecek tepkinin Ortadoğu'nun stratejik istikrarını tehdit ederek bölgedeki NATO misyonlarını riske atması şeklinde sıralandı.

Raporda, ''Nükleer İran NATO için büyük bir sınav olacak. BU durum NATO'nun ortaklıklarının (Akdeniz Diyaloğu ve İstanbul İşbirliği Girişimi) varlık nedenine meydan okuyacak ve NATO'nun nükleer ve füze savunma araçlarıyla ilgili kilit soruların sorulmasını beraberinde getirecek'' ifadesi kullanıldı.

TÜRKİYE'DEKİ RADAR VERİLERİ İSRAİL'LE PAYLAŞILACAK

Raporda, bizzat NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in yalanladığı NATO füze savunma sistemi kapsamında Türkiye'nin evsahipliği yapacağı radardan elde edilecek görüntülerin İsrail'le paylaşılacağı iddiası tekrarlandı.

NATO Savunma Koleji raporunda, ''2011 sonlarında Türkiye'ye yerleştirilen ABD radarı, İttifak'ın İran'dan balistik füze tehdidini karşılayacağını teyit ediyor. Gerçekte önümüzdeki yıllarda NATO füze savunma mimarisi ile Körfez ülkeleri ve İsrail'in satın aldığı Amerikan füze savunma sistemleri (NATO'nun bölgedeki ortaklarına) güvenlik garantilerinde önemli rol oynayacak'' görüşü savunuldu.

Raporda, ''Radar verileri, ABD istihbaratının veri ve değerlendirmeleriyle birlikte İsrail dahil müttefiklerle paylaşılacak'' dipnotuna yer verildi.