NATO, Karadağ'ın NATO ittifakına üye olması için davet gönderdi. Rusya Karabağ'ın NATO üyesi olmaması için bir süredir baskı uyguluyordu.
Abone olNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO dışişleri bakanları, Karadağ'ın 29'uncu üye olması yönünde gerekli müzakereleri başlatmak için tarihi bir karar aldı" dedi.
Reuters haber ajansı, "Eski komünist ülkeye üyelik yolunu açan" kararı duyuran Stoltenberg'in, Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısında yaptığı konuşmada "Karadağ'ı kutluyoruz" dediğini aktardı. Stoltenberg, "Bu, çok güzel bir ittifakın başlangıcı" dedi.
Karadağ'ın NATO üyeliğine karşı çıkan Rusya; böyle bir adımın, batı Balkanlar'da yakalanması hedeflenen istikrar için tehdit oluşturacağını savunuyordu.
Karadağ ile ilgili tarihi kararın alındığı toplantılarda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.
RUSYA'DAN NATO'YA KARADAĞ YANITI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO’nun Karadağ’ın ittifaka üye olması yönünde müzakereleri başlatma kararı almasına tepki gösterdi. Peskov, bu adımın Rusya’nın misilleme eylemlerini beraberinde getireceğini söyledi.
Moskova’nın NATO’nun yayılmacılık politikasını ve Doğu Avrupa’da askeri yapılanmasını sürdürdüğünün farkında olduğunu belirten Kremlin Sözcüsü Peskov, “Bu eylemlere yanıt verilmemesi düşünülemez” diyerek Rusya’nın ulusal güvenliğini sağlayacağını vurguladı.
Peskov, Rusya’nın NATO’nun Karadağ hamlesine karşı nasıl bir yanıt vereceği sorusuna ise “Bunu konuşmak için erken” cevabını verdi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen dışişleri toplantısında, 29. üye olması için Karadağ'a davet gönderileceği açıklandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Karadağ ile üyelik görüşmelerini yürütme kararını 'tarihi bir adım' olarak niteledi.
NATO TÜRKİYE'YE EK SAVUNMA SİSTEMİ GÖNDERİYOR
Öte yandan, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan krizde Ankara'ya tam destek veren NATO, Türkiye’ye yönelik ek savunma önlemlerini de devreye sokma kararı aldı. Türkiye’ye ilişkin savunma planları da gözden geçiriliyor.
İşte NATO’nun Türkiye için alacağı ek savunma önlemleri:
İspanya ve İtalya’dan hava savunma desteği: NATO’nun almayı kararlaştırdığı önlemlerin odağında Türkiye’nin hava savunmasını güçlendirmek bulunuyor. NATO’nun özellikle üzerinde durduğu unsurlardan birini Patriot füze savunma sistemleri oluşturuyor. Almanya ve ABD’nin Patriot sistemlerini çekmesinin ardından Türkiye’de sadece İspanya’nın bataryası kaldı. Bu bataryaların yeni bataryalarla nasıl desteklenebileceğine ve bunun hangi ülkeler tarafından sağlanacağına yönelik görüşmeler sürüyor. İspanya’nın mevcut bataryayı bölgede tutmayı sürdürmesi, buna ek olarak İtalya’nın SAMP-T füze savunma sistemlerini Türkiye göndermesi üzerinde duruluyor.
NATO kaynakları, önümüzdeki haftalarda başka müttefik ülkelerden de füze savunma sistemi katkısı sağlanabileceğini belirtiyorlar.
İngiltere uçak gönderiyor: Türkiye’nin hava savunma sistemini güçlendirmek için İncirlik’e gönderilen Amerikan F-15 uçaklarının ardından İngiltere de NATO kararları çerçevesinde bu üste konuşlandırmak üzere savaş uçakları gönderme kararı aldı. İngiltere’nin göndereceği uçaklar Türkiye’nin savunmasına yönelik olarak konuşlandırılacak. Bu uçakların Tornado ya da Typhoon tipi jetler olması bekleniyor. İngiltere’nin, parlamento onayı alması durumunda, IŞİD’le mücadele kapsamında ise Güney Kıbrıs’taki Akrotiri Üssü’nü kullanması öngörülüyor. NATO’nun Türkiye’ye erken uyarı uçağı AWACS göndermesi de gündemde.
Savaş gemileri Akdeniz’e geliyor: Toplantıda Danimarka’nın da savaş gemisi gönderme taahhüdü altına girdiği açıklandı. Almanya’nın da benzer bir adım atarak NATO’nun deniz gücüne gemi katkısı sağlaması ve bu güçte yer alan bazı gemilerin savunma amacıyla Türkiye’ye yakın bölgelerde konuşlandırılması planlanıyor. Füze savunma sistemine sahip Amerikan gemileri de bölgede konuşlanmış durumda.