NATO Avrupa komutanı, Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınak konusunda uyarıda bulunarak NATO'nun özellikle Moldova'nın Trans-Dinyester bölgesine oluşan tehdit bakımından kaygılı olduğunu söyledi.
Abone olNATO Avrupa komutanı, Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınak konusunda uyarıda bulundu.
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Philip Breedlove, NATO'nun özellikle Moldova'nın Trans-Dinyester bölgesine yönelik tehdit nedeniyle kaygılı olduğunu söyledi.
Rusya ise Ukrayna'nın doğusundaki askeri birliklerinin uluslararası anlaşmalara uygun hareket ettiğini vurguladı.
Rusya Federasyonu'na katılma konusunda yapılan referandumun ardından Rusya Kırım'ı resmen ilhak etmiş, Ukrayna ve Batı ise referandumu "yasa dışı" olarak nitelemişti.
Interfax haber ajansı, Kırım'daki 189 askeri birlik ve tesiste Rus bayraklarının dalgalandığını bildiriyor.
Almanya'daki Marshall Fonu adlı düşünce kuruluşunun Brüksel'de düzenlediği toplantıda konuşan General Breedlove, Ukrayna'nın doğusundaki Rus kuvvetlerinin oldukça büyük çaplı ve hazır olduğunu ifade ederek "Trans-Dinyester'e geçme kararı verilse doğu sınırında hazır bekleyen yeterli bir güç var ve bu çok kaygı verici" dedi.
General, Rusya'nın "bir ortaktan ziyade rakip olarak davrandığını" vurguladı.
Ukrayna'nın güneybatı sınırı ile Dinyester nehri arasında dar bir bölge olan Trans-Dinyester 1990'da Moldova'dan bağımsızlığını ilan etmiş, uluslararası toplum ise bu durumu tanımamıştı.
Kırım'ın ilhakından sonra Trans-Dinyester Yüksek Sovyeti, Rus Federasyonu'na katılma talebini iletti.
Rusya: Kırım'ın "yeniden birleşmesi" planlanmamıştı
Rusya'nın AB büyükelçisi Vladimir Çijov, Kırım'ın Rusya ile yeniden birleşmesinden memnun olduğunu belirtti, ancak bu girişimin "önceden planlanmış olduğu" görüşlerini reddetti.
Büyükelçi Çijov, BBC'ye verdiği mülakatta, Kırım'ın Rusya'ya katılmasının 60 yıldır süren bir "anormalliğin" sonu olduğunu kaydetti.
Vladimir Çijov Kırım'daki Ukrayna askerlerinin ya istifa edip Rusya ordusuna katılacaklarını, ya da üniformalarıyla Kırım'ı terkedeceklerini söyledi.
Rusya büyülelçisi, ABD'yi, Ukrayna'ya asker veya askeri yardım gönderilmemesi konusunda uyardı ve bunun "büyük bir hata olacağını" söyledi.
Çijov,Rusya'nın Kiev'deki yeni hükümeti tanımamasına rağmen, "Kiev'de yetki kimdeyse, Doğu Ukrayna'da yaşayan Rus asıllıların, Rusça konuşan halkın, tüm Doğu Ukrayna nüfusunun haklarını korumalarını, çıkarlarını gözetmelerini bekliyoruz" dedi.
Rusya'nın AB büyükelçisi Ukayna'nın başka bölgelerine veya Avrupa'daki topraklara asker göndermeyi planlamadıklarını vurguladı.
Rusya, yapılan halkoylamasından sonra Cuma günü Ukrayna'ya bağlı olan Kırım'ı resmen ilhak etmişti.
Üslere baskınlar
Dün Rus askerleri ve Rusya yanlısı protestocular Kırım'da Ukrayna'ya ait iki hava üssünü basarak üsleri Rusya'nın kontrolü altına geçirdi.
Muhabirler, Rus güçlerinin Kırım'ın tamamında tam askeri kontrol sağlamak üzere çabalarını yoğunlaştırdığını bildiriyor.
Belbek'teki BBC muhabiri Ian Pannell, Kırım'da geriye kalan az sayıdaki Ukrayna askerinin kendilerini kuşatma altında ve komutanlarınca terkedilmiş hissettiklerini aktarıyor. BBC muhabiri, dün Belbek hava üssüne düzenlenen baskında Rus askerlerinin otomatik silahlar ve ses bombaları kullandığını belirtiyor.
Bölgedeki diğer BBC muhabiri Mark Lowen da, Rus askerlerin Kırım'ın doğusundaki Novofedorivka üssünün kontrolünü de ele geçirdiğini bildirdi.