BIST 9.638
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.961,68
HABER /  DÜNYA

NATO'daki kritik Rusya zirvesi sona erdi

Brüksel'de büyükelçiler düzeyinde yapılan NATO- Rusya Konseyi ilk toplantısını yaptı. NATO Genel Sekreteri, konseyin verimli geçtiğini; ancak fikir birliğine varılamadığını söyledi.

Abone ol

Büyükelçiler düzeyinde yapılan NATO-Rusya Konseyi'nde taraflar arasında yine fikir birliğine varılamadığı bildirildi. 

Büyükelçiler düzeyinde Brüksel'deki NATO Karargahında yapılan toplantıda, başta Ukrayna, Rusya'nın Avrupa'da rahatsızlığa neden olan askeri faaliyetleri ile 8-9 Temmuz'da Varşova'da yapılan NATO Zirvesi'nde alınan kararlar görüşüldü. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Avrupa-Atlantik güvenliğine dair en önemli sorunlardan bazılarını ele aldık. Bu, NATO-Rusya Konseyi'nin önemini gösteriyor." dedi.

"RUSYA'NIN BU KONUDA ÇOK BÜYÜK SORUMLULUĞU VAR"

NATO üyelerinin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan desteğinin sürdüğünü kaydeden Stoltenberg, "Minsk Anlaşması'nın imzacılarının tamamı, taahhütlerine bağlı kalmalı ve Rusya'nın bu konuda çok büyük sorumluluğu var." diye konuştu.

Rusya'nın eylemlerinin Avrupa-Atlantik güvenliğinin yanı sıra NATO-Rusya ilişkisini de tehlikeye attığını belirten Stoltenberg, Ukrayna'nın doğusundaki sorunun barışçıl yoldan çözülmesinin, ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

"BUGÜN FİKİR BİRLİĞİ YOKTU"

NATO Genel Sekreteri, konseyin diyalog açısından önemini sürdürdüğünü vurgulayarak, "Bugün bir fikir birliği yoktu. Ancak her iki taraf da pozisyonuna açıklık getirdi." değerlendirmesini yaptı.

Rusya'nın Baltık Denizi'nde hava sahası güvenliğine dair bir teklif sunduğunu da açıklayan Stoltenberg, "Rusya'nın risk azaltımı önlemlerini uygulamak istediğini göstermesini memnuniyetle karşılıyorum." dedi.

VARŞOVA ZİRVESİ

Varşova Zirvesi sonrası yayımlanan bildiride, "Rusya’nın NATO toprakları çevresindeki kışkırtıcı askeri eylemleri dahil, son zamanlardaki saldırgan tutumu ile tehdit ve güç yoluyla siyasi amaçlarını gerçekleştirmeye dönük isteğini göstermesinin" bölgesel istikrarsızlığın kaynağı olduğu belirtilmişti.

Zirvede liderler, Rusya'ya karşı Polonya, Letonya, Litvanya ve Estonya'ya 4 birlik yerleştirilmesine karar vermişti.

ATO Rusya ilişkileri, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ile birlikte 2014 yılında tamamen kesilmişti. İki yıl aradan sonra, NATO-Rusya Konseyi ilk kez 20 Nisan'da yeniden Brüksel'de bir araya gelmişti. Ancak toplantıda, taraflar arasında "Derin görüş ayrılıkları" giderilememişti.