NATO Dışişleri Bakanları bugün Brüksel'de yapacakları toplantında nasıl Ukrayna'ya yardımcı olup, Doğu Avrupa'daki müttefiklerine güvence verebileceklerini ele alacak.
Abone olNATO Dışişleri Bakanları bugün Brüksel'de yapacakları toplantında nasıl Ukrayna'ya yardımcı olup, Doğu Avrupa'daki müttefiklerine güvence verebileceklerini ele alacak.
28 NATO üyesinden bakanlar Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin diplomatik krize yol açmasından bu yana ilk kez toplanıyor.
Bu arada Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin kısmen geri çekilmesi emri verdiği haberleri geliyor.
Alman hükümetinden yapılan açıklamada Rusya lideri Vladimir Putin'in Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmede bu emri verdiğini söylediği belirtildi.
Binlerce Rus askerinin hala Ukrayna'nın doğu sınırında konuşlanmış halde olduğu kaydediliyor.
Gazprom'dan zam
Öte yandan Rus enerji devi Gazprom bugünden itibaren Ukrayna'ya satılan doğalgazın fiyatını yükselttiğini açıkladı.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alexsey Miller geçen ay Ukrayna'nın 1,5 milar Doları aşan doğalgaz faturasını ödeyemediğini söylemişti.
NATO Dışişleri Bakanları'nın Brüksel'deki toplantıda Moskova'yla işbirliğini resmen askıya almayı görüşmeleri bekleniyor.
İttifaktan yapılan yazılı açıklamada bakanların Ukraynalı mevkidaşları Andriy Deşiçitsiya ile Ukrayna'ya ve bu ülkenin savunma reformlarına nasıl yardımcı olabileceklerini konuşacakları kaydedildi.
İttifakın Doğu Avrupa'daki üyelerine güvence vermek için Baltık ülkelerinde daimi askeri üsler kurulması da ele alınacak.
Rusya'nın Ukrayna'daki hamleleri soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Estonya, Letonya ve Litvanya'da gerginlik yarattı.
NATO jetleri rutin bir askeri tatbikatta bölgedeki hava devriyelerinde yer alacak.
İngiltere, ABD ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu bazı NATO ülkeleri daha çok sayıda savaş uçağı göndermeyi önerdi.
Medvedev'in ziyaretine kınama
Daha önce de Ukrayna Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in bazı bakanlarla birlikte Kırım'ı ziyaret etmesini kınamıştı.
Kırım'da yapılan ve BM Genel Kurulu'nun yasadışı diye tanımladığı 16 Mart'taki referandumdan Rusya'ya katılma sonucu çıkmıştı.
Medvedev Kırım ziyaretinde yatırım çekmek için bölgeyi vergi oranlarının ve bürokrasinin azaltılacağı özel bir ekonomik alan haline getireceğini söyledi.
Medvedev ayrıca, maaşları ve emekli maaşlarını arttırmayı, eğitim, sağlık ve altyapıyı geliştirmeyi vaat etti.
Rusya ve Batı arasındaki gerilim Kremlin yanlısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in aylar süren sokak gösterilerinin ardından devrilmesiyle başladı.
Rusya'nın daha sonra Kırım'ı ilhak etmesi ilişkilerde krize yol açtı.
AB ve ABD Rusya lideri Vladimir Putin'in yakın çevresindeki bazı isimlere ve diğer yetkililere ambargo uygulamaya başladı. Rusya da ABD'li politikacılara kendi ambargolarını koyarak yanıt verdi.