BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,64
ALTIN 2.958,60
HABER /  GÜNCEL

NATO, Rusya'yla işbirliğini askıya aldı

NATO, Rusya ile zorunlu durumlar haricindeki tüm askeri ve sivil işbirliğini askıya aldığını açıkladı. NATO'nun Rusya ile ilişkilerine yönelik nihai karar ise Temmuz ayındaki NATO toplantısında alınacak.

Abone ol

NATO, Rusya ile zorunlu durumlar haricindeki tüm askeri ve sivil işbirliğini askıya aldığını açıkladı.

Karar, Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra ilk kez bir araya gelen üye ülkeler dışişleri bakanları düzeyindeki toplantısında alındı.

Toplantı sonrasında yapılan sert açıklamada Rusya'nın Kırım'ı ilhakı kınanarak, Ukrayna yönetiminin "itidalli" duruşu desteklendi.

On binlerce Rus askerinin hala Ukrayna'nın doğu sınırında konuşlanmış halde olduğuna yönelik haberler Kiev ve Batılı ülkelerini kaygılandırıyor.

Rusya'nın askerlerinin bir kısmını çektiğine dair iddialar NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından yalanlandı.

Rasmussen düzenlediği basın toplantısında "Maalesef, Rusya'nın askerlerini çektiğini doğrulayamıyorum. Bizim gördüğümüz bu değil" dedi.

Alman hükümetinden yapılan açıklamada Rusya lideri Vladimir Putin'in Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmede çekilme emrinin verdiği söylenmişti.

Rusya ile işbirliğini askıya alan NATO gerekli durumlarda iki taraf arasındaki görüşmelerin devam edeceğini açıkladı.

Büyükelçiler ve üstündeki düzeyde Ukrayna krizinin çözümü için görüşmelerin süreceğinin belirtildiği açıklamada, NATO'nun Rusya ile ilişkilerine yönelik nihai kararın Temmuz ayındaki NATO toplantısında alınacağı belirtildi.

İttifak Doğu Avrupa'daki üyelerine güvence vermek için Baltık ülkelerinde daimi askeri üsler kurulması yönünde ihtimalleri de değerlendiriyor.

Rusya'nın Ukrayna'daki hamleleri soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Estonya, Letonya ve Litvanya'da gerginlik yarattı.

NATO jetleri rutin bir askeri tatbikatta bölgedeki hava devriyelerinde yer alacak.

İngiltere, ABD ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu bazı NATO ülkeleri daha çok sayıda savaş uçağı göndermeyi önerdi.

Gazprom'dan zam

Öte yandan Rus enerji devi Gazprom bugünden itibaren Ukrayna'ya satılan doğalgazın fiyatını yükselttiğini açıkladı.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alexsey Miller geçen ay Ukrayna'nın 1,5 milyar doları aşan doğalgaz faturasını ödeyemediğini söylemişti.

Rusya ve Batı arasındaki gerilim Kremlin yanlısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in aylar süren sokak gösterilerinin ardından devrilmesiyle başladı.

Rusya'nın daha sonra Kırım'ı ilhak etmesi ilişkilerde krize yol açtı.

AB ve ABD Rusya lideri Vladimir Putin'in yakın çevresindeki bazı isimlere ve diğer yetkililere ambargo uygulamaya başladı. Rusya da ABD'li politikacılara kendi ambargolarını koyarak yanıt verdi.