BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.028,01
HABER /  DÜNYA

NATO Genel Sekreteri'nden Rusya'ya yanıt

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO'ya dahil edilme planına karşı çıkan Rusya'ya tepki gösterdi.

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyesi yapılmayacağı konusunda güvence isteyen Rusya'ya olumsuz cevap verdi.

Stoltenberg, aylık olağan basın toplantısında, "Hiçbir üçüncü ülke NATO'nun genişlemesini veto edemez" dedi.

NATO'nun açık kapı politikasının başarılı olduğunu belirten Stoltenberg, "hiçbir şekilde böyle bir güvence veremeyeceklerini" vurguladı.

Bağımsız her ülkenin hangi güvenlik anlaşmasının parçası olup olmayacağını seçme hakkı bulunduğunu söyleyen Stoltenberg, isteyen ülkenin NATO üyeliğine başvurabileceğini ve bu durumda aday ülkelerin gereken standartları ve yükümlülükleri karşılayıp karşılamadıklarına bakarak konuyu değerlendireceklerini ifade etti.

Stoltenberg, Ukrayna'nın daha önce açıkladığı herhangi bir askeri bloka dahil olmama kararını saygıyla karşıladığını ve mevcut hükümetin farklı bir karar alması halinde buna da saygı duyacağını kaydetti.

Jens Stoltenberg, İttifak'ın 2008 Bükreş zirvesinde Ukrayna ve Gürcistan'a taahhüt ettiği, zamanı geldiğinde üye alınacakları yönündeki taahhüdün arkasında durduklarını dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, "Batı, Rusya’ya, Ukrayna’nın hiçbir zaman NATO’ya katılmayacağının yüzde 100 güvencesini vermeli" demişti.

- Rusya'ya yaptırımları memnuniyetle karşılıyorum

Basın toplantısında Stoltenberg'e Putin'in Türkiye ziyareti ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefi soruldu.

Bunun üzerine Stoltenberg, "Rusya'ya ekonomik yaptırımların çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu yaptırımlar NATO'nun değil ABD, AB ve diğer bazı ülkelerin aldığı kararlar. Yaptırımları memnuniyetle karşılıyorum çünkü Ukrayna'da gördüğümüz gibi saldırgan bir eylemden bir ülke sorumluysa bunun bir sonucu da olmak zorunda" dedi.

Stoltenberg, NATO dışişleri bakanlarının yarınki toplantısından dört somut netice beklediğini belirterek bunları "İttifak'ın Doğu kısmında daimi NATO varlığı konusunda bir anlaşmaya varılması, NATO'nun tehditlere karşı hazırlıklı olmasını güçlendirecek geçici Öncü Güç'ün ilanı, Ukrayna'ya güçlü siyasi ve uygulamalı destek ve Afganistan'da Kararlı Destek misyonunun başlatılması" olarak sıraladı.