NATO dışişleri bakanları, Avrupa'daki Amerikan nükleer silahlarının geri çekilmesini tartışmak için bugün toplanacak.
Abone olEstonya'nın ev sahipliğinde 2 gün sürecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısının önemli gündem maddeleri arasında, Amerikan Nükleer silahlarının geri çekilmesi, Bosna Hersek'in NATO Üyelik Eylem Planı'na dahil edilmesi ve Afganistan bulunuyor.
Belçika, Almanya, Hollanda, Norveç ve Lüksemburg, geçen ay NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'e ortak bir mektup göndererek, dünyada güvenlikle ilgili son gelişmeler ışığında nükleer silahsızlanma konusunun gündeme alınmasını
istemişti.
Mektupta imzası bulunan 5 ülke, uzun süredir Avrupa'da Soğuk Savaş döneminden kalma Amerikan nükleer silahlarının geri çekilmesini talep ediyor.
Çeşitli uluslararası kurumların Avrupa'daki Amerikan nükleer silahlarıyla ilgili hazırladıkları raporlarda, ABD'nin Türkiye'de İncirlik üssünde 90 nükleer bomba bulundurduğu iddia edilirken, bunların 50'sinin ABD ve 40'ının ev sahibi ülke kontrolünde olduğu ileri sürülüyor.
İncirlik'teki 90 "taktik nükleer silah" dışında ABD'nin Belçika'nın Kleine Brogel, Hollanda'nın Volkel ve Almanya'nın
Büchel hava üslerinde 20'şer, İtalya'nın Aviano hava üssünde 50 nükleer silah bulundurduğu, Yunanistan'ın Araksos üssündeki nükleer silahları ise 2001 yılında geri çektiği belirtiliyor.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, ABD ve Rusya'nın Soğuk Savaş dönemi sonrası ilk nükleer silah indirimini öngören START anlaşmasını imzaladığı bir dönemde nükleer politikaların tartışmaya açılmasının zamanının geldiğini söyledi.
Talinn'deki toplantıda NATO'nun nükleer caydırıcılık politikasından geri dönüş yönünde bir karar çıkmayacağını kaydeden Rasmussen, "Bu konu üzerindeki tartışmanın ilkeleri bellidir. Birincisi, hiçbir NATO müttefiki tek yanlı kararlar almayacak. İkincisi, dünyada nükleer silahlar oldukça NATO'nun nükleer caydırıcılığa sahip olması gerekli" dedi.
Caydırıcılık kapsamında Rusya'yı endişelendiren füze kalkanının da tartışılmasını isteyen Rasmussen, İran'ın artan füze tehdidinin bunu zorunlu kıldığını savundu.
Rasmussen, Avrupa'da kurulacak füze savunma sistemine bir şekilde Rusya'nın da dahil edilmesi önerisini tekrarladı.
Bosna Hersek
Rasmussen, gelecekteki birliği ve toprak bütünlüğüne güvence oluşturması açısından NATO'dan Üyelik Eylem Planı bekleyen Bosna Hersek'le ilgili, "Politikamız çok açık. Mesele, bu ülkenin Üyelik Eylem Planı'na dahil edilip edilmeyeceği değil, ne zaman edileceği. Bu 'ne zaman'ı bakanlar Talinn'de tartışacak. Sonuç ne olursa olsun bir konuda mutabıkız; Bosna Hersek'in yeri ve
geleceği Avrupa-Atlantik yapılarda" ifadelerini kullandı.
Rasmussen, Bosna Hersek'in geçen hafta aldığı, Afganistan'da NATO yönetimindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (ISAF) asker gönderme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Bosna Hersek, Türkiye'nin yoğun çabasıyla NATO dışişleri bakanlarının aralık ayındaki toplantısında, gerekli reformları yapması halinde Üyelik Eylem Planı'na dahil edilme sözü almıştı.
Afganistan
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Afganistan'da asker ve polis eğitiminin planlamaya bağlı olarak ilerletilmesi için 450 eğitimciye ihtiyaç duyduklarını bildirdi.
Dışişleri bakanlarından Afganistan'la ilgili yeni taahhütler beklentisini dile getiren Rasmussen, Afganistan'daki yeni stratejinin yavaş fakat istikrarlı bir şekilde buradaki misyonu doğru yöne döndürdüğünü ve sonuçların bu yıl içinde alınacağını söyledi.
Rasmussen, dışişleri bakanlarının hazırlıkları süren NATO'nun yeni stratejik konseptini de ele alacaklarını ifade etti.
Toplantıya Davutoğlu da katılacak
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Estonya'da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısına katılacak.
Davutoğlu'nun bazı mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapmasının da beklendiği bildirildi.