BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

National Geographic'den çirkin iftira

Mart sayısında yer alan iftiralarla dolu yazıda, Ermeniler'in sık sık gündeme getirmeye çalıştığı iddialar yinelendi.

Abone ol

National Geographic dergisinde "Ermenistan"ı konu alan bir yazıda, siyasi yorumlar yapılarak, Türkiye'ye yönelik iddialar, yakışıksız ifadelerle gündeme getirilmeye çalışıldı.

Derginin Mart sayısında yer alan iftiralarla dolu yazıda, Ermeniler'in sık sık gündeme getirmeye çalıştığı iddialar yinelendi.

Yazıda, onlarca Türk diplomatın ''Ermeni teröristlerce'' 1970'li yıllardan başlayarak katledilmesinden söz edilmesine karşın, bu cinayetleri Ermeniler'in işlediğinin, Türk tarafının iddiası olduğu gibi garip bir mantık kurulmaya çalışıldı. Dergi, Ağrı Dağı'nın, bugünkü Ermenistan Cumhuriyeti sınırları içinde değil ''düşman Türkiye'' sınırları içinde kaldığı gibi yakışıksız nitelemelere yer verdi.

PROTESTO KAMPANYASI

Dergide yer alan ifadeler, ABD'deki Türk toplumunu ayağa kaldırdı.

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Ercüment Kılıç, National Geographic editörlerine, yazıyı eleştiren bir mektup gönderdi. Kılıç, mektubunda, dergideki yazının, iki komşu devlet ve toplum arasında nefret yaratmaya çalıştığını kaydetti.

Kılıç, derginin Türkiye'yi, ''düşman ülke'' olarak nitelendirmesinin de ''çok rahatsız edici'' olduğunu belirtirken, 1988depreminde Türkiye'nin Ermenistan'a insani yardım gönderen ilk ülke olduğunu, Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler ve bölgesinde istikrar istediğini hatırlattı. Ercüment Kılıç, bugün birçok Ermeni'nin İstanbul'da yaşadığını da belirtti.

ATAA Başkanı, dergide Türk diplomatların Ermeni teröristler tarafından öldürülmesinden, Türk tarafının iddiası olarak bahsedilmesine yönelik rahatsızlığı da iletirken, Ermeni teröristlerineylemlerinin, mahkeme kayıtlarına, teröristlerin mahkeme önündeki ifadelerine işaret etti. Kılıç, Türk-Amerikan toplumu adına, National Geographic'i, ''tek taraflı siyasi yazısı'' dolayısıyla kuvvetle kınadığını da mektupta ifade etti.

Öte yandan ATAA, Amerika'daki Türkler'i, derginin taraflı yazısınımektupla protesto etmeye yönelik bir kampanya da düzenledi.

N.Geographic Türkiye’den açıklama

NG Türkiye: Washington’u uyardık

National Geographic dergisinin ABD’de yayınlanan son sayısında yer alan Ermenistan konulu makalede, Türkiye’yi suçlayan iddiaların bulunması tepkilere yol açtı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz National Geographic Türkiye dergisinin genel müdürü Murat Arayıcı, söz konusu yazı ile ilgili olarak Washington’daki dergi merkezini uyardıklarını söyledi.

NG Türkiye Genel Müdürü Murat Arayıcı, “Derginin ABD baskısının Mart sayısında yayınladığı Ermenistan konusuna ilişkin gerekli uyarılarımızı yazının elimize ulaştığı ilk günden itibaren Washington’daki yayın kuruluna ilettik” dedi.

Arayıcı, bu uyarının dışında söz konusu yazının National Geographic Türkiye dergisinde yayınlanmayacağını da yayın kuruluna bildirdiklerini ve bu kararı uyguladıklarını söyledi.

Murat Arayıcı, halen kamuoyunda yaşanmakta olan rahatsızlığı ve kendilerine ulaşan okur tepkilerini dergi merkezine aktardıklarını ifade etti.