Nasreddin Hoca ismi bugünlerde yine gündemde. Ancak bu kez fıkralarıyla değil ağır ithamlarla anılıyor..
Abone olAntika eşya ve kitap pazarlamacılığı yapan araştırmacı- yazar Veysel Semih Danişment'ten şok iddialar.
Danişment, 1242 yılında Moğallara karşı yapılan Kösedağ savaşının Nasreddin Hoca ve eniştesi 2’inci Gıyaseddin Keyhüsrev yüzünden kaybedildiğini savundu.
Danişment yaptığı araştırmada, 800 yıllık Nakib-ül-Eşraf defterlerinden, 276 tarih kitabından, İbn-i Bibi’nin Selçuknamesi adlı eserinden, vakıfnamelerden ve de kendi ailesinde yıllardır koruma altında bulunan ceylan derisine yazılmış olan Danişmendli şeceresinden yararlandığını söyledi.
HOCANIN 28. KUŞAKTAN TORUNUYUM
Kendisinin Danişment soyundan geldiğini söyleyen Veysel Semih Danişment, Nasreddin Hoca'nın 28’inci kuşaktan amcası olan Muhammed Danişmend Gazi’nin kardeşi Mengücek Hasan Gazi'nin torunun torunu Muhammed Muzaffereddin'in oğlu olduğunu öğrendiğinde çok şaşırdığını anlattı.
ERZİNCAN'DA DOĞDU
Veysel Semih Danişment, araştırmalarını daha da derinleştirdiğini ve Nasreddin Hoca’nın aslında Akşehirli olmadığını iddia etti.
Veysel Semih Danişment, yaptığı araştırmada Nasreddin Hoca'nın aslen Erzincanlı olduğu bilgisine ulaştığını savunurken şöyle dedi:
“Nasreddin Hoca aslen o dönemde Erzincan'a bağlı olan Şebinkarahisar’da doğmuştur. Ancak Selçuklular'ın, Moğollar'a yenilmesi ile Akşehir'e götürülmüş ve Akşehir'de Moğollar tarafından esir tutulmuştur. Daha sonra ise zamanla halkın sevdiği ve benimsediği biri haline gelmiş, orada kalmıştır..
KÖSEDAĞ SAVAŞI
Selçuklular'ın 1243 Kösedağ Savaşı'na girdi. Kösedağ Savaşı öncesi eniştesi 2’inci Gıyaseddin Keyhüsrev’in ısrarı ile hayatında ilk kez alkol alan Nasreddin Hoca, Moğolların Kösedağ'a doğru yaklaştığı bilgisini alınca alkolün etkisi ile askerlere ‘at bin' emri vermiş. Sarhoş olan 2'nci Gıyaseddin Keyhüsrev ile Nasreddin Hoca, 50 bin kişilik Selçuklu ordusunun Moğollar tarafından katledilmesine ve Selçuklu devletinin yıkılma sürecine girmesine neden olmuştur.”