BIST 9.691
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.963,83
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

NASA'dan muhteşem buluş!

NASA, Mars 2020 keşif robotunun özelliklerini kamuoyuna duyurdu. Curiosity'nin çok daha gelişmiş modeli olacak robot, 2030'da Mars'a ayak basması planlanan astronotlar için 10 yıl oksijen üretecek.

Abone ol

Curiosity'nin ardından Mars keşiflerine devam edecek olan Mars 2020 robotuna ait özellikler kamuoyuna duyuruldu.

NASA, 2020 Mars'ın bir gün Dünya'ya getirilme ihtimali karşılığında numune toplayacağını, dahası Mars atmosferinden oksijen üreteceğini belirtti. Mars 2020'nin oksijen üretimi, Kızıl Gezegen'ın koloni haline getirilmesinde ilk önemli adım olarak kabul ediliyor.

Mars Keşif Programı'nda yer alan Michael Meyer, 'Mars yüzeyinde oksijen üretebilmenin uzay keşfinin geleceği adına büyük bir adım olacağını ve gelecekte astronotların daha uzun süreli görev yapmalarını sağlayacağını' söyledi.

10 YIL OKSİJEN ÜRETECEK

Yeni Mars aracında yer alacak 'MOXIE' adındaki cihaz, Kızıl Gezegen'in atmoferinden karbondioksit çekecek ve saf oksijen ile karbon monoksite dönüştürecek.

2030'da Mars'a insan göndermeyi planlayan NASA, astronotların Kızıl Gezegen'e adım atmasından 10 yıl önce oksijen üretimine başlamış olacak. MOXIE ekibinde yer alan Massacchusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Michael Hecht, 'oksijenin bir kısmının astronotlar tarafından kullanılacağını, büyük kısmının ise Kızıl Gezegen'den ayrılma vakti geldiğinde roket yakıtını ateşlemek için yakıcı madde görevi göreceğini' söyledi.

NASA, gelecekte Mars'taki metan gazı ve diğer materyallerden roket yakıtı üretmeyi deneyeceklerini de belirtti.

Mars 2020 çok sayıda gözlem ve deney cihazı taşıyor.

nasanin-mars-robotu.jpg

ÇOK SAYIDA CİHAZ TAŞIYACAK


Mars 2020 taşıyacağı MastCam Z stereoskopik kamera ile karşısına çıkan hedeflere odaklanacak. Lazer atışıyla maddelerin kimyasal yapısını ortaya çıkaracak SuperCam ise kimyasal analizlerde kullanılacak.
Robotik kolunda PIXL ve SHERLOC adında iki cihaz taşıyacak olan Mars 2020, her iki araçlar numuneler üzerinde yüksek çözünürlüklü analizler yürütecek ve organik yaşam izi arayacak.

Mars 2020'nin gövdesinde ise MOXIE'nin yanı sıra yer katmanlarını analiz edecek radar sistemi RIMFAX ve yüksek teknoloji ürünü hava istasyonu MEDA yer alacak.