NASA göktaşını böyle yakalayacak
NASA, Mars'a yolculuk görevine hazırlık amacıyla 2020'de asteroid yakalamaya çalışacak.
Abone olNASA, derin uzay görevlerinde tecrübe kazanmak için planladığı asteroid yakalama projesinin detaylarını açıkladı. 1,25 milyar dolar bütçeli görev kapsamında, güneş enerjili insansız bir uzay aracı Aralık 2020'de ateşlenecek.
ROBOTİK KOLLARIYLA TUTACAK
Uzay aracı, asteroide ulaşınca yüzeyindeki 4 metre genişliğindeki bir kaya parçasına robotik kollarıyla tutunacak. NASA, uzay aracının bu aşamada kayayı tutabilmek için üç ila beş deneme yapabileceğini belirtti. Asteroidin yakalanmasının ardından, göktaşı yavaşça Ay'ın yörüngesine çekilecek ve buraya 'park edilecek.'
NASA, görevin ileri aşamasında iki astronotu asteroide gönderecek. 2025 yılında Orion kapsülüyle gerçekleştirilecek görevde, astronotlar asteroitteki robotik uzay aracına geçecek ve analizler yaparak Dünya'ya dönecekler.
NASA, asteroid projesiyle Mars'a kadar uzanacak yeni nesil uzay görevlerinde gerekli tecrübeyi kazanmayı amaçlıyor.
DİĞER YAKALAMA YÖNTEMLERİ
Dünya'nın yakınındaki asteroidleri gözlemleyen NASA, 2020'deki görev için 2008'de keşfedilen EV5 adlı göktaşını kullanmayı planlıyor. İki astronotun üzerinde yürüyebileceği kadar geniş olduğu düşünülen EV5'in ardından gelen alternatifler Itokawa ve Bennu asteroitleri.
NASA, asteroidi robotik uzay aracıyla yakalamanın yanı sıra kementle tutmak veya 'torbayla taşımak' gibi opsiyonların da halen tartışıldığını belirtti.
Kaynak: NASA ve Al Jazeera