BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,46
ALTIN 3.035,00
HABER /  GÜNCEL

Nargile şişesinde büyük cinlik

Sigara içme yasağına 15 gün kala nargileciler yasak kapsamından kurtulmanın yolunu buldu. Nasıl mı?

Abone ol

19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girecek kapalı alanlarda sigara yasağından kurtulmanın yolunu nargileciler buldu. Nargileciler Hindistan’dan getirdikleri ‘şeker kamışını’ tütün yerine kullanıyor. Böyle olunca sadece ‘tütün içeren’ mamuller için getirilen yasağın dışında kalıyor. Tütün yasağını delen ve Hindistan’dan getirilen şeker kamışının Türkiye distiribitörü ise İshak Acı. ’Bitkisel nargile’ ile yasağı deldiklerini söyleyen Acı, “Nargile kafe sahipleri 19 Temmuz’da nargile içimine devam edilebilir. Bu ürün sayesinde hayatımız kurtuldu” diyor.

’Sağlığa zararlı mı?’ sorusu cevapsız

İshak Acı, ürünü getirme hikâyesini ise şöyle anlatıyor: “Yasak haberini alınca, araştırmaya başladım. 1,5 yıl süren çabalarım sonucu bu ürünü Türkiye’ye getirdim. Kaçamak ya da yasayı delme yapmadık. Belgeli resmî bir ürün bu, tütün vergisi, gelir vergisi, özel tüketim vergisi ve KDV ödüyorum.” Ürünün sağlığa zararı var mı, bu konuda elinizde belge var mı sorusuna ise şu cevabı veriyor: “Biz ilaç getirmediğimizi biliyoruz. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunduk ’bizim ilgi alanımıza girmiyor’ cevabı verildi. Tütün de Türkiye’de yasak değil. Sadece 19 Temmuz’dan itibaren kapalı alanlarda içimi yasaklandı.”

Tütün konulursa kim kontrol edecek?

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Gerektiğinde içine tütün koydurmayı talep edecektir ve nargile kafelerde içine tütün ya da başka maddeler de konabilir ve bunun kontrolü mümkün olmaz. Bir diğer kaygım bu maddeler yanınca nikotin olmasa bile başka zararlı maddeler ortaya çıkacaktır. Bir çoğu kanser yapıcı maddedir. Hangi maddelerinin ortaya çıkışının analiz edilmesi gerekir.”

Şeker kamışı yandığında solunum problemi çıkıyor

ABD Meteoroloji Departmanı’ndan Anders Daniels’in 1986 yılında yaptığı “Hawaii’deki tarımsal alanların yakılmasıyla oluşan dumanın yarattığı emisyon ve yayılma” başlıklı akademik araştırmasına göre şeker kamışından çıkan duman alerjik etki göstererek solunumu çok ciddi etkiliyor. Kamışın yakılmasıyla çıkan duman bölge insanlarda yüzde 300’e varan oranlarda solunum problemi çıkardı.

Yasayı aşmak için

Kamuran Dursun - Tarihi Osmanlı Nargile İşletmecisi

“Raporlarını inceledik. İçerisinde nikotin ve tütün içermiyor. Kanunda ’duman’ kelimesi geçmiyorsa, bu nargile ürününü kullanmak sorun olmayacaktır. Eğer böyle bir çare olmasaydı, işçi çıkarmak zorunda kalacaktım.”

Nargile kafeler kurtulacak

Osman Özben - Kafe İstanbul İşletmecisi

“Tütün yasağı karşısında ’kara kara’ düşünürken, bitkisel nargileyi keşfettik. Bitkisel nargile hem mekânı başka bir yere dönüşmekten kurtaracak, hem diğer nargile kafeleri kurtaracak hem de nargile tiryakilerini tütünün olumsuzluklarından koruyacak.”